REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ECB bo maja v obtok poslala nova bankovca za 100 in 200 evrov

ECB bo maja v obtok poslala nova bankovca za 100 in 200 evrov

Evropska centralna banka bo 28. maja prihodnje leto v obtok poslala nova bankovca za 100 in 200 evrov. Nova bankovca naj bi bilo težje ponarediti, so danes sporočili iz ECB. S tem se bo končala varnostna prenova bankovcev, saj je ECB že prenovila bankovce za 10, 20 in 50 evrov, medtem ko bankovcev za 500 evrov ne tiskajo več.

Bankovci starejših izdaj ostajajo v veljavi in jih bodo postopoma umikali iz obtoka.

ECB je pri novih evrskih bankovcih izboljšala zaščitne elemente, da bi bili čim bolj varni pred ponarejanjem. Začela je maja 2013 z bankovcem za pet evrov, nazadnje pa je aprila letos v obtok dala prenovljen 50-evrski bankovec.

ECB je pri novih evrskih bankovcih izboljšala zaščitne elemente, da bi bili čim bolj varni pred ponarejanjem.

Kot so pojasnili na Banki Slovenije, nova serija bankovcev, imenovana Evropa, ponuja boljšo zaščito pred ponarejanjem, tako da bodo še bolj varni. Novi bankovci za 100 in 200 evrov bodo imeli enake zaščitne elemente kot bankovci za 50 evrov, med katerimi so portret v vodnem znaku in na hologramu ter tudi novi in izboljšani elementi, zaradi katerih bo bankovce še težje ponarediti, vendar jih bo mogoče še vedno enostavno preveriti.

Bankovci za 100 in 200 evrov se veliko uporabljajo, in sicer kot plačilno sredstvo in kot hranilci vrednosti. Konec junija je bilo v obtoku 2,7 milijarde bankovcev za 100 evrov, kar predstavlja 13 odstotkov vseh evrskih bankovcev v obtoku. Z vidika vrednosti je stotak po bankovcu za 50 evrov drugi najpomembnejši apoen, saj predstavlja skoraj četrtino (23 odstotkov) vrednosti vseh evrskih bankovcev v obtoku.

Delite članek