REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kapitol bodo varovali oboroženi pripadniki ameriške vojske. Ali se med njimi skriva atentator na Bidna?

Kapitol bodo varovali oboroženi pripadniki ameriške vojske. Ali se med njimi skriva atentator na Bidna?Joe Biden in Nacionalna garda. Vir: Twitter

Ameriška vojska je za politično napete dneve pred zaprisego novega ameriškega predsednika Joeja Bidna in po nedavnih napadih Trumpovih privržencev na Kapitol odredila, da bo za varnost kongresnikov in senatorjev poskrbelo okoli 15.000 pripadnikov ameriške vojske, ki bodo ob tem tudi – oboroženi.

Mediji so sicer ves dan poročali o »nadrealnih prizorih« iz glavnega mesta Združenih držav Amerike, kjer je bilo v samem Kapitolu videti veliko število vojakov, kar je za ZDA nekaj precej nenavadnega.

Takšnih prizorov namreč niso v ZDA videli že od državljanske vojne - pred 160 leti.

V primeru gardistov gre za pripadnike ameriške vojske, ki večinoma služijo le za potrebe znotraj ZDA.

Medtem so pokopali tudi policista, ki je branil Kapitol prejšnjo sredo, to pa je bilo v Washingtonu videti tako, kot kažejo spodnji posnetki. 

Toda prve skupine pripadnikov Nacionalne garde, ki so prišle na Kapitol, so bile neoborožene, vrh vojske pa je šele po tem odločal, ali naj imajo vojaki s seboj tudi oborožitev ali ne.

Čeprav to niso jasno povedali je očitno, da vojaški vrh skrbi možnost, da bi se med pripadniki vojske znašel kakšen Trumpov pristaš, ki bi morda celo z orožjem v roki lahko poskusil storiti kakšno neprimerno dejanje ali še kaj hujšega zoper novoizvoljenega ameriškega predsednika.

Zaradi možnosti, da se neposredno pred zamenjavo oblasti v Beli hiši ali pa ob zaprisegi 20. januarja pojavijo tudi oborožene skupine Trumpovih privržencev - je vojaški vrh odločil, da bodo vojaki oboroženi.

To je paradoksalno tudi zato, ker je vrhovni poveljnik ameriške vojske še zmeraj – Donald Trump.

V vojski so sicer potrdili, da so oboroženo obrambo zahtevale »zvezne oblasti.«

Vendar se je že ob napadu na Kapitol pokazalo, da je šlo že ob prvem angažiranju vojske za samostojno akcijo podpredsednika ZDA in obrambnega ministra, ne pa odhajajočega predsednika ZDA.

Nacionalna garda ZDA  Vir:Twitter
Nacionalna garda ZDA. Vir: Twitter

V vojski so naposled zatrdili, da bodo vojaki imeli »zaščitno opremo in bodo po potrebi oboroženi.«

Ob tem tajne službe preverjajo tudi vse vojake, za vsak primer, saj bodo vojaki navzoči tudi na inavguraciji novega predsednika države v politično zelo napetem trenutku.

Čeprav to niso jasno povedali je očitno, da jih skrbi možnost, da bi se med pripadniki vojske znašel kakšen Trumpov pristaš, ki bi morda celo z orožjem v roki poskusil storiti kakšno neprimerno dejanje ali še kaj hujšega zoper novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Vojake ob tem tudi še posebej podučujejo, da morajo takoj, ko vidijo ali slišijo kaj »neprimernega,« o tem poročati svojim nadrejenim.

»V vojski ni prostora za ekstremizem in vsako takšno poročilo bomo individualno preiskali ter sprejeli ukrepe,« je dejal tiskovni predstavnik vojske.

Vojska ob tem aktivno sodeluje tudi z zveznim preiskovalnim uradom (FBI), ki je že doslej delal na identifikaciji oseb, ki so sodelovale v napadih na Kapitol.

Pri tem so iskali tudi povezave teh ljudi z vojsko.

Vse to pa kaže, da bo tudi letošnja zaprisega novega, 46. predsednika ZDA precej drugačna od vseh dosedanjih.

Ne samo zato, ker se je Trump ne bo udeležil, pač pa zato, ker zaradi delitev v ameriški družbi in ponovne, že druge ustavne obtožbe predsednika ZDA postaja celo nekaj – precej nevarnega.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek