REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Češka in Nemčija se ne uklanjata pritiskom ZDA

Češka in Nemčija se ne uklanjata pritiskom ZDAMike Pompeo želi ameriško prevlado na področju 5G. Vir: Twitter

Po poročanju časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung se nemška vlada odmika od prepovedi Huaweija kot dobavitelja 5G opreme.

Proti izključitvi Huaweija naj bi se že izrekli zvezno kanclerstvo, zvezno ministrstvo za gospodarstvo ter zvezni minister za notranje zadeve Horst Seehofer.

Zvezni urad za informacijsko varnost (BSI) bo sicer preverjal tehnologijo, ki je na voljo za vpeljavo 5G omrežja, varnostne ukrepe pa bodo v Nemčiji določili v zakonu.

Ob obisku zunanjega ministra ZDA, Mika Pompea, tudi Češka ni podpisala razširitve skupne ameriško-češke izjave o varnosti omrežij 5G, ki je uperjena proti kitajskemu proizvajalcu Huawei.

Uvajajo tudi možnost zavrnitve na podlagi pomanjkanja političnega zaupanja.

Posamezen proizvajalec bi lahko bil zavrnjen kljub pozitivnemu varnostnemu preverjanju, če bi se z njegovo zavrnitvijo strinjali Urad zveznega kanclerja, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za gospodarstvo.

Vendar pa je praktično nemogoče, da bi to uporabili v primeru Huaweija.

Podobno ravna tudi Češka.

INFO.CZ je že pred prihodom visokega gosta iz Washingtona napovedala, da Češka ob obisku zunanjega ministra ZDA, Mika Pompea, ne bo podpisala razširitve skupne ameriško-češke izjave o varnosti omrežij 5G, ki je uperjena proti kitajskemu proizvajalcu Huawei.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek