REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prvič dokazano: Koronavirus lahko v zraku prepotuje več metrov in nato okuži ljudi

Prvič dokazano: Koronavirus lahko v zraku prepotuje več metrov in nato okuži ljudiObrazne maske imajo velik vpliv na preprečitev širjenja smrtonosnega virusa s kašljanjem in govorjenjem

Znano je, da novi koronavirus v obliki letečih delčkov igra pomembno vlogo ob okužbah.

Toda vse doslej ni bilo mogoče dokazati, da ti kapljice z virusi res ne samo lebdijo v zraku, pač pa da vsebujejo žive viruse, ki lahko tudi okužijo ljudi in ne samo fragmente genetskega materiala virusov.

Raziskava Univerze na Floridi je sedaj prvič dokazala, da se to res dogaja.

Gre za prvi dokaz, da je koronavirus v obliki aerosolov res sposoben »potovanja« po zraku in nato okužb ljudi. Viruse so zbirali na dveh mestih, oddaljenih 5,5 in okoli 2 metra od pacientov, ki so bili okuženi s Covid-19.

Gre za prvi dokaz, da je koronavirus v obliki aerosolov res sposoben »potovanja« po zraku in nato okužb ljudi.

Viruse so zbirali na dveh mestih, oddaljenih 5,5 in okoli 2 metra od pacientov, ki so bili okuženi s Covid-19.

Doslej so bili poskusi »ujetja« virusov v zraku praviloma neuspešni, ali pa so se pri zbiranju pet mikrometrov majhnih delčkih virusi vedno poškodovali.

Zato so doslej znanstveniki v kapljicah našli le njihovo RNA, ne pa žive viruse.

Finska študija

Tokrat so uporabili novo metodo s paro, ki je kapljice povečala in omogočila, da so se virusi varno »ujeli« na lovilce ter ostali nepoškodovani.

Takoj zatem so bili preneseni do tekočine, bogate s solmi, sladkorji ter proteini, ki so obvarovali virus.

Notranji prostori brez dobre ventilacije, kot na primer šole, bi lahko akumulirale veliko več virusa, opozarja raziskava.

Robyn Schofield, atmosferski kemik iz univerze Melbourne v Avstraliji je dejal, da je nova metoda na njega naredila velik vtis in da gre »za zelo pametno tehniko merjenja.«

Znanstveniki so sicer odkrili le 74 delčkov virusa na liter zraka, vendar se je to zgodilo v dobro ventilirani sobi s pacienti, ki v eni uri šestkrat zamenja celoten zrak v prostoru.

»Notranji prostori brez dobre ventilacije, kot na primer šole, bi lahko akumulirale veliko več virusa« opozarja raziskava.

Prav tako je pomembno spoznanje, da razdalja »dveh metrov« v zaprtem prostoru ne pomeni veliko in v bistvu zavaja ljudi, ki mislijo, da so »varni«.

Aerosoli namreč prepotujejo majhen prostor z mirnim v zrakom približno petih minutah.

Vse to pa znova dokazuje, kako pomembno je, da se okuženi in bolniki takoj ločijo od zdravih oseb – ne samo v ločenih sobah, pač pa v ločenih ustanovah.

To pa je nekaj, kar slovenska zdravstvena stroka, oziroma njen s strani vlade »priznan« del, ki trdoglavo vztraja pri tem, da okuženi starostniki ostajajo v domovih za starejše (DSO) - noče in noče razumeti.

 
Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek