REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik: »Zunanja sila rakete, bomba ali drugo dejanje« so morda razlogi gigantske eksplozije v Bejrutu

Predsednik: »Zunanja sila rakete, bomba ali drugo dejanje« so morda razlogi gigantske eksplozije v BejrutuLibanonski predsednik še vedno ne ve, kaj bi lahko povzročilo eksplozijo. Vir: Twitter

Po ogromni eksploziji skladišča amonijevega nitrata v Libanonu so prevladale ocene, da je šlo za nesrečo.

Eksplozijo naj bi povzročil splet naključij, predvsem varjenje v skladišču in zažig skladišča pirotehnike v bližini nevarnega skladišča amonijevega nitrata.

Vendar tudi ameriški predsednik Donald Trump ni želel izključiti možnosti, da je bila ena od največjih nejedrskih eksplozij na svetu, ki je uničila polovico Bejruta, povzročena namerno.

Tudi libanonski predsednik ni želel izključiti možnosti, da je bila eksplozija rezultat napada ali terorističnega dejanja.

Razlog za eksplozijo še ni bil določen. Obstaja možnost zunanjega vpletanja s pomočjo rakete, bombe ali kakšnega drugega dejanja.

»Razlog za eksplozijo še ni bil določen. Obstaja možnost zunanjega vpletanja s pomočjo rakete, bombe ali kakšnega drugega dejanja,« je dejal libanonski predsednik Michel Aoun.

Aoun je opozoril, da bo šele preiskava odkrila, ali je bila eksplozija posledica »nemarnosti ali nesreče,« ali pa jo je povzročila kakšna »zunanja sila.«

Zagotovil je tudi, da bodo vsi, ki so odgovorni za eksplozijo, odgovarjali v skladu z zakonom.

Toda v pogovoru z novinarji je naposled priznal, da je tudi sam že 20. julija letos prejel poročilo o nevarnosti, ki preži v bejrutskem pristanišču ...

V isti sapi pa je zavrnil mednarodno pomoč pri preiskavi, kaj je bil dejanski vzrok tragedije - malomarnost in nesreča, ali pa - raketni napad.

Velika eksplozija, ki je imela desetino moči tiste, ki je prizadela Hirošimo leta 1945 je po doslej znanih podatkih odnesla življenja 157 ljudi.

Mnogi so še pogrešani, več kot 4000 ljudi je bilo ranjenih, 300.000 prebivalcev pa je ostalo brez svojih domov.

Mnogi sumijo, da bi eksplozijo lahko povzročila tudi napad Izraela ali pa palestinskega gibanja Hezbolah, ki je sicer del vlade Libanona.

Eksplozija v Bejrutu - amonijev nitrat
Eksplozija v Bejrutu - amonijev nitrat

Največja napaka pa je bilo seveda skladiščenje kar 2750 ton nevarnega amonijevega nitrata na enem mestu več kot šest let, od leta 2014.

Tovor je sicer pripadal ladji ruskega poslovneža, ki je plula pod moldavsko zastavo in je bila do zaplembe namenjena v Mozambik.

V glavnem mestu Libanona so že včeraj potekali protesti proti skorumpirani oblasti, pod katere taktirko se je nesreča zgodila.

Tudi za danes so v Bejrutu napovedane velike demonstracije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek