REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kakor jedrska bomba: 2750 ton amonijevega nitrata eksplodiralo kot 1,1 kilotone vojaškega TNT-ja

Kakor jedrska bomba: 2750 ton amonijevega nitrata eksplodiralo kot 1,1 kilotone vojaškega TNT-jaEksplozija v Bejrutu - krivec je amonijev nitrat. Vir: Twitter

Bejrut je v torek zvečer prizadela velika eksplozija.

Doslej je v njej umrlo več kot 100 ljudi, več kot 4000 pa je ranjenih.

Število smrtnih žrtev bo še naraščalo, eksplozijo, ki je tla zatresla z magnitudo 3,5 stopnje po Richterju pa so čutili celo v Cipru.

Okna je eksplozija razbila celo kilometre daleč od epicentra eksplozije.

Število smrtnih žrtev bo še naraščalo, eksplozijo, ki je tla zatresla z magnitudo 3,5 stopnje po Richterju pa so čutili celo na Cipru.

Eksplozija je potopila tudi ladje v pristanišču.

Eksploziji sta bili v bistvu dve.

Najprej so ljudje slišali nekaj podobnega pokanju petard in videli ogenj, nato je prišlo do požara, ki mu je sledila manjša, nato pa še ogromna eksplozija.

Po analizi spletne strani Belingcat, ki proučuje javne spletne vire, za eksplozijo niso krive vojaške operacije. Po grobi oceni njihovih strokovnjakov je bila moč eksplozije enaka eksploziji 240 ton vojaškega eksploziva TNT.

Poznejši izračuni pa so pokazali, da je bila eksplozija 2750 ton amonijevega nitrata še močnejša - kot 1,1 kilotone vojaškega eksploziva TNT. To je približno petnajstina moči eksplozije, ki je prizadela Hirošimo in je na ravni najmanjših jedrskih bomb, ki jih že izdelujejo po svetu.

Najverjetneje je eksplozijo povzročilo varjenje, ki je sprožilo požar v skladišču pirotehnike.

Ta pa je nato sprožila tudi eksplozijo gnojila.

Gasilci, ki so bili pvi na kraju nesreče so med pogrešanimi.

Popolno konfuzijo je medtem sprožil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je omenil »bombni napad« v Libanonu, čeprav vse kaže, da je šlo za nesrečo.

Mnogi so se spraševali, ali predsednik ZDA ve o tej zadevi še kaj več, prevladala pa je ocena, da gre za še enega od Trumpovih lapsusov.

Eksplozija v pristanišču v Bejrutu
Eksplozija v pristanišču v Bejrutu. Vir: Twitter

Za primerjavo: Pol Maribora je bilo konec leta 2019 evakuiranega zaradi deaktivacije ene enotonske in ene 500 kilogramske letalske bombe.

Za sedaj so izključili tako možnost terorističnega napada kot tudi vpletenost Izraela, ki sicer v zadnjih dnevih kopiči svojo vojsko na mejah Libanona.

Potem ko je Bejrut pretresla gigantska eksplozija, ki je porušila velik del mesta in uničila pristanišče poskušajo v Libanonu ugotoviti, kaj je sploh povzročilo eksplozijo.

Za sedaj so izključili tako možnost terorističnega napada kot tudi vpletenost Izraela, ki sicer v zadnjih dnevih kopiči svojo vojsko na mejah Libanona.

Vse bolj verjetno je, da je eksplozija posledica nesreče in kopičenja ogromnih količin tega gnojila na enem mestu.

Amonijev nitrat, s kemično formulo NH4NO3 je bela, kristalna snov, ki se uporablja kot gnojilo, hkrati pa je tudi odlična osnova za industrijske eksplozive.

Zelo radi ga uporabljajo tudi teroristi.

Največja naravna nahajališča so v puščavi Atacama v Čilu, vendar je danes večina amonijevega nitrata izdelanega sintetično, z reakcijo amonijaka in dušikove kisline.

Amonijev nitrat sam po sebi ni nevaren, v določenih pogojih pa to lahko postane.

Predstavlja »energetski material« in pri razpadanju sprošča toploto, podobno kot se to dogaja pri razpadanju komposta.

Epicenter eksplozije
Epicenter eksplozije. Vir: Twitter

Če ga je na enem mestu veliko, lahko pride do samovžiga brez zunanjega posega.

Ogenj nato sproži še večje sprožanje kisika in amonijevega nitrata, prav to pa goreči materiali potrebujejo za še hitrejše gorenje.

Ogenj lahko amonijev nitrat raztopi, to plinom prepreči iztekanje, rezultat pa je eksplozija.

Amonijev nitrat je v mešanicah z drugimi snovmi, na primer aluminijevim prahom, nafto, ogljem in podobnimi lahko tudi odličen eksploziv, imenovan ANFO.

Takšne bombe so v zadnjih letih uporabljali islamski skrajneži v terorističnih napadih v Evropi in ZDA.

Na isti osnovi je svojo bombo izdelal tudi neonacistični terorist Breivik na Norveškem.

Gašenje požara v Bejrutu
Gašenje požara v Bejrutu. Vir: Twitter

Leta 1995 so amonijev nitrat uporabili v napadu v ameriški Oklahomi, kjer je umrlo 169 ljudi, IRA pa ga je uporabila leta 1992 v Londonu, kjer je eksplozija ubila tri ljudi.

Predsednik libanonske vlade je razmere po eksploziji primerjal celo s Hirošimo in napovedal, da bodo odgovorni za eksplozijo zagotovo odgovarjali.

IRA je s tono in pol eksploziva napadla Manchester junija leta 1996, vendar ob 200 ranjenih ni umrl nihče, zaradi kodiranega predhodnega opozorila o eksploziji, eno uro predno se je zgodila.

V Bejrutu opozorila pri tej nesreči preprosto ni bilo, obseg eksplozije pa je ogromen.

Predsednik libanonske vlade je razmere po eksploziji primerjal celo s Hirošimo in napovedal, da bodo odgovorni za eksplozijo zagotovo odgovarjali.

Številne države so v Libanon, ki se sooča tudi s hudo gospodarsko krizo in morda celo vojaško »intervencijo« Izraela že poslale svoje reševalne ekipe.

Na Twitterju so sicer že objavljeni posnetki (spodaj), ki naj bi dokazovali, da je pri eksploziji odločilno vlogo res imela raketa oziroma raketni napad s strani Izraela.

Gnojilo, ki je eksplodiralo, je sicer pripadalo ruski ladji, ki pa jo je lastnik zapustil, zato so libanonske oblasti njen tovor, namenjen v Afriko zaplenile.

Izkazalo se je tudi, da so oblasti dolga leta ignorirale opozorila, da se v pristanišču nahaja prava bomba, ki lahko uniči mesto.

 

Delite članek