REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Počivalšek preživel interpelacijo, a sence obtožb o nepravilnostih obstale na vladi

Počivalšek preživel interpelacijo, a sence obtožb o nepravilnostih obstale na vladiPartnerja: Janez Janša in Zdravko Počivalšek

Po maratonskem zasedanju Državnega zbora, v katerem so se poslanci opozicije in vladajoče koalicije spopadli na retoričnem bojnem polju glede sporne nabave zaščitne opreme je po pričakovanjih »zmagala« vladna stran.

Koalicija, ki ima v Državnem zboru trenutno še večino je ubranila ministra Zdravka Počivalška na položaju.

Za interpelacijo zoper ministra je glasovalo 37 poslancev, proti pa jih je bilo 51.

Celotna razprava s predvidljivim koncem je trajala kar skoraj 15 ur.

En poslanec (Gregor Židan, SD) se je glasovanja vzdržal, najmanj eden pa je manjkal iz »zdravstvenih razlogov«.

En poslanec (Gregor Židan, SD) se je glasovanja vzdržal, najmanj eden pa je manjkal iz »zdravstvenih razlogov«.

Interpelacijo so po objavi podatkov o nabavi zaščitne opreme vložile opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so Počivalšku očitale (ne)ukrepanje pri nepreglednih, javnofinančno negospodarnih ter za izbrance prilagojenih dobičkonosnih postopkov naročanja in nakupov zaščitne ter druge opreme za potrebe obvladovanja epidemije Covida-19.

Ob tem so mu očitale tudi zavestno prikrivanje dejstev, povezanih s postopki naročanja in nakupov opreme, zavajanje javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za dobavo opreme, klientelizem in favoriziranje določenih ponudnikov.

Joc Pečečnik (skrajno levo) in Zdravko Počivalšek (skrajno desno), zadaj pa ukradene maske. Vir: Twitter

V imenu predlagateljev interpelacije je stališče in argumente predstavil poslanec LMŠ Robert Pavšič, ki je večkrat poudaril, da je minister Počivalšek morda res »zgolj izvrševalec, a zato nič manj odgovoren«.

Ministru je očital zamegljevanje preglednosti, seljenje in razprševanje pristojnosti in klientelistično ravnanje.

»Vsi za vse zaslužni, nihče za nič odgovoren,« je položaj orisal Pavšič.

V stranki LMŠ so prepričani, da je minister Počivalšek soodgovoren za nepregledno in negospodarno delovanje.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je poudaril zavajanje glede števila medicinskih ventilatorjev in vzpostavitev nepreglednega ter s korupcijskimi tveganji prepletenega modela izbire posredniških podjetij, »s čimer ste izbrancem omogočili vojno dobičkarstvo.«

Posledice so bile visoke marže za »prijateljska« podjetja in skupno preplačilo opreme, po ocenah nekaterih medijev v vrednosti vsaj 30 milijonov evrov, je dejal Golubović.

Ob tem pa je ponovil, da ni bilo zakonske ovire, ki bi onemogočala neposredne nakupe države od kitajskih proizvajalcev opreme.

Po besedah vodje poslancev LMŠ pa odgovornost ni le Počivalškova, ampak so odgovorni tudi obrambni minister Matej Tonin in zdravstveni minister Tomaž Gantar ter premier Janez Janša.

Pri medicinskih ventilatorjih je šlo po Golubovićevih besedah za premišljeno igro, pri kateri je bil Počivalšek le statist.

»Ne prepričate nas, da ste reševali življenja, morda denarnice«, je pristavil poslanec LMŠ Robert Pavšič in Počivalšku očital nenehen beg od konkretnih pojasnil, maličenje dejstev in neprestano zavestno zavajanje.

»Jasno je, da je v posle vpletenih več oseb, a vse niti vodijo tudi do vas,« je dejal Pavšič in se vprašal, kaj je bil ministrov interes pri naročanju opreme po previsokih cenah.

LMŠ-jev poslanec je ob tem ministra opomnil, da je imel pri nabavah več alternativ in da zakon državi ne prepoveduje neposrednih nakupov iz tujine.

»Sami ste določili pravila igre in nabave in zdaj je treba prevzeti odgovornost,« je ministra pozval Pavšič, ki meni, da politično krivdo poleg Počivalška nosi tudi celotna vlada.

Kot je dejal poslanec, je vlada s Počivalškovo pomočjo ter s pomočjo vsaj še ministrov za obrambo Mateja Tonina in za zdravje Tomaža Gantarja vzpostavila skrajno nepregleden sistem, »seveda z blagoslovom Janeza Janše.«

Vlada je po njegovih pojasnilih za naročila in nakupe opreme zadolžila »strokovno povsem nepodkovani zavod za blagovne rezerve«, domov na čakanje pa so poslali ljudi, ki se že več desetletij ukvarjajo z javnim naročanjem specifične opreme za zdravstvo in ki vedo, kakšna oprema je ustrezna ter kakšne karakteristike mora imeti.

Med drugim je poslanec Pavšič omenil, da so ponudbe pod Počivalškovo taktirko zbirali na več elektronskih naslovih in s tem zameglili preglednost, pristojnosti pa so selili in jih razpršili.

»Malo se je pisalo, še več klicalo, povišani toni, navodila, drama, naglica, sklicevanje na neprave podatke, lažne številke,« je našteval Pavšič. »Ta nepreglednost vam je ustrezala, ugajala, dopustili ste jo. Seveda z vednostjo in potrditvijo predsednika vlade ali po njegovem nareku,« je očital ministru.

Počivalšek je očitke zavrnil, češ da gre za zbirko medijskih objav in nizanje napol preverjenih številk, ki se berejo kot spodoben srednješolski referat.

V odgovoru na interpelacijo je nanizal dejstva, ki po njegovem mnenju dokazujejo, da so bile odločitve pri nabavah zaščitne opreme glede na krizne okoliščine optimalne.

Se je pa med drugim vprašal, ali je interpelacija v teh težkih gospodarskih razmerah vse, kar je opozicija sposobna prispevati.

Obtožbe podpisnikov interpelacije so po njegovih trditvah neresnične, pretirane in zlonamerne.

»Tisti, ki boste iskali moje prstne odtise pri poslih z državo ali iskali koruptivne in za državo škodljive dogovore, izgubljate čas,« je dejal.

Opoziciji je očital vztrajno maličenje tudi najpreprostejših dejstev in razvrednotenje boja proti epidemiji. Zavrnil je navedbe, da je država za nakup zaščitne opreme porabila 200 milijonov evrov.

Do danes je plačala 62 milijonov evrov (brez DDV!), če bodo realizirane vse pogodbe, pa končna številka ne bo presegala 80 milijonov, je pojasnil.

Počivalšek je zavrnil tudi očitke o netransparentnosti. Dejal je, da so bile vse sklenjene pogodbe in njihova vsebina sproti objavljene na portalu Elektronsko javno naročanje RS.

»Ne vem, kako bi bili lahko bili še bolj pregledni. Morda tako, da bi naše delo prenašali na družbenih omrežjih,« je ironično pripomnil in dodal, da očitkov podpisnikov interpelacije ne razume.

Minister Počivalšek je v uvodnem nagovoru zavrnil navedbe, da je bilo 13. marca v slovenskih zdravstvenih zavodih na voljo več ventilatorjev kot 168. »Delati iz teh številk škandale je smešno in neodgovorno,« je dejal Počivalšek.

Iz stranke LMŠ so med sejo nato posredovali podatke, ki po njihovih navedbah dokazujejo, da vlada še naprej laže o številu ventilatorjev.

»Ne le 168, kot so sprva zatrjevali. Niti ne 281, kot so priznali naknadno. 13. marca 2020 so bili v slovenskih bolnišnicah vsaj 404 ventilatorji,« so opozorili v stranki LMŠ.

Kot trdijo v LMŠ-ju, je Janševa vlada z lažnimi podatki o številu ventilatorjev skušala ustvariti vtis izrednih razmer in poiskati alibi za nakup predragih ventilatorjev, ki so jih dobavljali izbrani posredniki, s čimer jim je vlada omogočala zaslužek.

V SDS so Počivalška vneto branili. Poslanec Marko Pogačnik je spomnil, da je vlada pogodbe javno objavila in tudi sama pozvala Računsko sodišče, da prouči nabavo opreme.

Po njegovih navedbah so imeli najvišje marže pri opremi »standardni dobavitelji slovenskega zdravstva«, zato je prepričan, da so se napadi na ministra in vlado začeli, ko ti dobavitelji niso prišli zraven.

Počivalška je branil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Po njegovi oceni »osnovnošolsko branje interpelacije zoper Zdravka Počivalška, napisane z veliko muko kot prosti spis, razgalja vso intelektualno in moralno bedo leve politike, ki je zaradi neukrepanja kriva za večino smrti zaradi koronavirusa.«

Poslanec Levice Miha Kordiš pa je strankam koalicije očital, da jih je že pri vstopu v vlado motiviralo predvsem ohranjanje svojega položaja.

Počivalšku so očitali zavestno prikrivanje dejstev, povezanih s postopki naročanja in nakupov opreme, zavajanje javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za dobavo opreme, klientelizem in favoriziranje določenih ponudnikov.

»Cilj vseh nabav so bile provizije je poudaril Kordiš in nanizal nekaj zavrnjenih ponudb.

»Ponudbe, ki so omogočale neposredne nabave in urejeno logistiko, so takoj pospravili v predal,« je dejal poslanec Levice, ki je Počivalšku med drugim očital tudi aroganco do zdravniške stroke, ki je podala svoje mnenje glede nabave (neprimernih) medicinskih ventilatorjev.

»Minister Počivalšek, predsednik stranke, ki se ima še vedno za sredinsko in liberalno, je osrednja politična figura, ki to vlado, njene provizije in uničevanje institucij omogoča. In ki vse skupaj javno ščiti, če je treba, tudi z debelimi lažmi,« je sklenil Kordiš.

Po njegovem mnenju se Počivalšek položaja tako oklepa, ker si obeta, »da si bo v tej vladi ustanovil državni turistični holding.«

Počivalšek je na koncu z glasovi večine v Državnem zboru položaj sicer ohranil, toda sence očitkov, podkrepljene predvsem s podatki »žvižgača« Ivana Galeta so nad to vlado ostale.

Lahko bi jih pregnala res zgolj neodvisna preiskava, toda vladni kadrovski valjar je v zadnjih nekaj mesecih pred seboj pomendral vse institucije, od vrha policije in NPU do preiskovalnih komisij in kriminalistov, ki delajo neposredno na raznih primerih.

Ob že videni obrambi ministra Počivalška je tudi povsem jasno, kako bi izgledala »parlamentarna preiskava«, kjer bi vladna komisija preiskovala - vlado.

Torej lastne nečednosti.

Epilog te afere bo zato viden šele čez leta, glavni igralci pa imajo tako kot zmeraj v podobnih aferah – trgovina z orožjem, afera Patria, bančna luknja, NKBM, TEŠ-6 – veliko možnosti, da jo odnesejo brez posledic, z »zastaranji« in podobno.

Vsaka takšna »zmaga« v parlamentu je zato tudi nov poraz za državo v celoti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek