REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odkrili nov, najbolj zahrbten način, s katerim Covid-19 določene človeške »rase« ogroža bolj kot druge

Odkrili nov, najbolj zahrbten način, s katerim Covid-19 določene človeške »rase« ogroža bolj kot drugeKoronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega

Napad novega koronavirusa na človeško telo je tako večplasten, da lahko vodi do cele vrste nepričakovanih zapletov.

Znanstveniki šele v zadnjem času spoznavajo, kako bolezen Covid-19 napada tudi ledvica, možgane, živčni sistem in srce.

Pred kratkim so namreč odkrili nov način, na katerega virus SARS-CoV-2 ubije svoje žrtve.

Nevrologi so namreč opazili, da je eden od najbolj nenavadnih simptomov Covida-19 tudi najbolj morilski.

Ugotovili so, da je virus odgovoren za oblikovanje krvnih strdkov v pljučih. Ti nato lahko potujejo do možganov ali srca in povzročajo kapi in infarkte pri sicer mlajših pacinetih.

Do odkritja so prišli potem, ko so zdravniki iz bolnišnice Mount Sinai zabeležili veliko povečanje srčnih napadov pri sicer mlajših pacientih.

Vsi med njimi so bili pozitivni na Covid-19.

Nato so ugotovili, da je virus odgovoren za oblikovanje krvnih strdkov v pljučih. Ti nato lahko potujejo do možganov ali srca in povzročajo kapi in infarkte.

Ti pacienti so se tudi pogosto pritoževali zaradi omotice in slabosti. Primanjkovalo jim je tudi zraka in so težko dihali.

O tem so sedaj zdravniki več raziskovalnih institucij objavili študijo, ki je objavljena v britanskem žurnalu za hematologijo.

Koronavirus - nevarnosti

Študija ugotavlja, da več kot se oblikuje strdkov, slabša je prognoza za pacienta.

Novo bolezen so imenovali »pljučna intravaskularna koagulopatija« (pulmonary intravascular coagulopathy - PIC), ki se razlikuje od podobne bolezni, z oznako DIC.

Omenjeni proces lahko tudi pojasni, zakaj v primeru Covida-19 nekateri bolniki nujno potrebujejo kisik ali ventilatorje.

Študija je pokazala, da imajo pacienti »kavkaškega« oziroma »afriško-ameriškega« porekla  tri ali štirikrat več možnosti, da se pri njih razvije ta zaplet v primerjavi z bolniki iz Kitajske.

Zdravniki trdijo, da lahko v pljučih ob okužbi s Covid-19 opazijo »na stotine strdkov« in da takšnega razvoja bolezni »ni mogoče videti v drugih primerih infekcije pljuč.«

Sedaj bodo potrebne nove študije, da bi lahko ugotovili, ali lahko pri terapiji pomagajo tudi zdravila, ki redčijo kri in razbijajo krvne strdke.

Še več, študija tudi kaže, da bolezen ne prizadeva v enaki meri vse ljudi, pač pa jih »rasno segregira.«

Študija je namreč pokazala, da imajo pacienti »kavkaškega« oziroma »afriško-ameriškega« porekla  tri ali štirikrat več možnosti, da se pri njih razvije ta zaplet v primerjavi z bolniki iz Kitajske.

Predvsem Afričani naj bi bili v veliko večji nevarnosti.

Povedano drugače: Takšen razvoj bolezni v večji meri prizadene belce in temnopolte, kakor pa Kitajce oziroma Azijce.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek