REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nad Wuhanom so zabeležene visoke koncentracije žveplovega dioksida zaradi - številnih kremacij?

Nad Wuhanom so zabeležene visoke koncentracije žveplovega dioksida zaradi - številnih kremacij?Žveplov dioksid nad Wuhanom
Mesto je sicer center industrije, vendar so številne tovarne zaprte, zato je povišanje vsebnosti teh plinov v ozračju še toliko bolj nenavadno.

V epicentru epidemije koronavirusa so satelitski posnetki v zadnjih dnevih razkrili nenavadno in povišano koncentracijo žveplovega dioksida (SO2).

Wuhan je sicer center industrije, vendar so številne tovarne zaprte, zato je povišanje vsebnosti teh plinov v ozračju še toliko bolj nenavadno.

Po ocenah strokovnjakov bi visoke koncentracije žveplovega dioksida (SO2) lahko bile znak, da v mestu z 11 milijoni prebivalcev – od katerih jih je okoli 5 milijonov že pred karanteno zapustilo mesto - potekajo številne kremacije umrlih.

Vendar to ni nujno edini razlog, saj lahko SO2 nastaja tudi ob drugih podobnih sežigih.

Koronavirus - žveplov dioksid

Ob kremacijah se namreč, kot pojasnjujejo strokovnjaki, sprošča v večjih količinah prav ta plin. Do enakih posledic pa privede tudi sežig medicinskih odpadkov.

Poleg tega so visoke ravni žveplovega dioksida zabeležene tudi nad sosednjim mestom Chongqing, ki je prav tako pod karanteno.

Uporabniki socialnih omrežij na Kitajskem opozarjajo, da bi pokope lahko opravljali na obrobju mesta.

Ob kremacijah se namreč, kot pojasnjujejo strokovnjaki, sprošča v večjih količinah prav ta plin. Do enakih posledic pa privede tudi sežig medicinskih odpadkov.

Kitajske oblasti so sicer izdale dekret, po katerem je potrebno umrle za kronavirusom kremirati in pokopati s kar najmanj pozornosti, da bi se preprečilo zbiranje večjih skupin ljudi.

Podatki na zemljevidu vremenske spletne strani Windy.com so pokazali, da je bil preko vikenda nad Wuhanom zrak onesnažen z ogljikovim dioksidom v koncentraciji 1,350 mikrogramov na kubični meter (µg/m3) delcev.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da doza 500 µg/m3 ne sme biti presežena za več kot 10 minut, po britanskih in evropskih kriterijih pa je tudi 15-minutna koncentracija 533 µg/m3 »visoka«.

Koronavirus - žveplov dioksid
Visoke koncentracije SO2 so bile zabeležene nad mestom Chongqing  (levo) in mestom Wuhan (desno).

Tudi v ponedeljek pa so bile v Wuhanu te koncentracije še vedno višje od teh vrednosti.

Žveplov dioksid lahko povzroči tudi številne težave pri dihanju, pospeši astmo in povzroča še druge težave.

Število žrtev koronavirusa se že bliža številki 1000 potrjenih primerov in je s tem že višje od števila žrtev SARS-a, kjer naj bi umrlo 774 ljudi.

Tudi preko 40.000 do sedaj potrjenih primerov okužbe z virusom je bistveno več kot preko 8000 primerov okužbe z virusom SARS-a.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek