REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi kosovski predsednik vlade napovedal tožbo za genocid proti Srbiji, ki pa ni mogoča – ker Kosovo ni država!

Novi kosovski predsednik vlade napovedal tožbo za genocid proti Srbiji, ki pa ni mogoča – ker Kosovo ni država!Kosovo in nova vlada

Kosovo je dobilo novega predsednika vlade.

Kurti je v nagovoru poslancem obljubil novo obdobje, v katerem ne bo več prostora za korupcijo in nepotizem.

Kosovski parlament je za novega premiera Kosova potrdil vodjo stranke Vetevendosje (Samoodločba, ne Samoopredelitev) Albina Kurtija.

Njegovo imenovanje je podprlo 66 od 120 poslancev.

Kurti je v nagovoru poslancem obljubil novo obdobje, v katerem ne bo več prostora za korupcijo in nepotizem.

Pripravljen je tudi na dialog z Beogradom o normalizaciji odnosov, a je obenem napovedal tožbo proti Srbiji »zaradi genocida« na Meddržavnem sodišču v Haagu oziroma zaradi vojnih zločinov med spopadi in vojno na Kosovu v letih 1998 in 1999.

Albin Kurti Vir:Tanjug
Albin Kurti

Istočasno se je zavzel tudi za obvezno uvedbo trimesečnega vojnega roka.

V tem primeru bi bili rekruti tudi Srbi, ki bi bili tako prisiljeni, da služijo v tej vojski in morda tudi, da v določenem trenutku streljajo na svoje sonarodnjake iz ožje Srbije.

V primeru naborniške vojske bi bili rekruti tudi Srbi, ki bi bili tako prisiljeni, da služijo v tej vojski Kosova.

Nekdanji študentski aktivist Kurti je oblikoval koalicijo skupaj z Demokratsko zvezo Kosova (LDK) in poslanci etničnih manjšin.

Obe večji stranki sta bili doslej v opoziciji, a sta na predčasnih volitvah oktobra lani zmagali.

Kurti in vodja LKD Iso Mustafa sta se o koaliciji pogajala vse od volitev 6. oktobra lani.

Glavna vprašanja so se nanašala na delitev položajev v vladni administraciji.

Po sklenjenem dogovoru bo vlado sestavljalo 15 ministrstev, od teh jih bo vsaka od strank vodila po šest, preostale tri pa bodo prevzeli predstavniki etničnih manjšin. Med njimi sta tudi dva kosovska Srba, predstavnika Srbske liste.

Dalibor Jevtić bo minister za skupnosti in vrnitev, Ivan Milojević pa je minister za razvoj.

Poklon Ademu Jašariju
Poklon Ademu Jašariju

Predčasne oktobrske volitve so na Kosovu razpisali, ko je premier Ramush Haradinaj julija lani po skoraj dveh letih in pol odstopil s položaja. To je storil zaradi povabila posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu na zaslišanje.

Med člani vlade je tudi Anton Ćuni, ki je v Srbiji obsojen zaradi vojnih zločinov - uboja petih vojakov Vojske Jugoslavije iz zasede.

V Srbiji je oblikovanje nove kosovske vlade že naletelo na kritike.

Med člani vlade je namreč tudi Anton Ćuni, ki je v Srbiji obsojen zaradi vojnih zločinov, saj je blizu karaule Košare na albanski meji – kjer so vojaki Vojske Jugoslavije med agresijo leta 1999 vztrajno in uspešno branili mejo pred veliko številčnejšim nasprotnikom  – že leta 1998 sodeloval pri uboju petih vojakov jugoslovanske armade, napadenih iz zasede.

Ćuni je v skupini sedmih pripadnikov OVK v Srbijo vpadel iz Albanije.

Iz zasede so ubili pet vojakov, nato pa jim odvzeli še orožje in jih oropali, tako da so jim odvzeli osebne stvari. Streljali so tudi na helikopter, ki je želel napadene odpeljati v bolnišnico.

Leta 2009 je tožilstvo za vojne zločine Srbije prišlo do posnetkov tega napada.

Višje sodišče v Nišu je Ćunija obsodilo na 15 let zapora.

V kosovski vladi pa bo obsojeni Ćuni sedaj opravljal naloge ministra za obrambo.

Minister za zunanje zadeve Srbije Ivica Dačić je predlagal, da naj se kosovska vlada pri sestavljanju tožbe za genocid zoper Srbijo obvezno posvetuje tudi z družinami žrtev iz Starega Grackega, ubitih iz avtobusa Niš-ekspres, ubitih otrok v Goraždevcu in v Klečki ter z vsemi od 200.000 Srbov, ki jih je nekdanja Osvobodilna vojska Kosova (OVK) pregnala s Kosova.

Minister Ćami
Minister Ćami

»To bi bil res izjemen primer v pravni praksi, da krvnik sodi žrtvi in če je to ena od prvih točk Kurtijevega programa, potem se s tem ugaša še najmanjše upanje na oživljanje dialoga,« je dejal Ivica Dačić in opozoril, da mora na Kosovu za varnost skrbeti KFOR in da je kakršna koli vojska Kosova v pokrajini nesprejemljiva.

Minister za obrambo Srbije Aleksandar Vulin pa je dejal, da bi bila tožba Albancev proti Srbiji enako smiselna, kot če bi »ustaši tožili taboriščnike iz Jasenovca

Opozoril je tudi, da je samo od prihoda mednarodne skupnosti na Kosovu bilo v pokrajini ubitih več kot 1000 žrtev in da zato nihče ni odgovarjal.

Če je bil genocid res izvršen, potem so ga leta 1999 proti vsem narodom izvedli Nato z bombardiranjem celotne Srbije leta 1999, ko so s Kosova bežali tako Srbi kot Albanci.

»Niti poskus ustvarjanja vojske, niti tožba za genocid ne bosta minila brez odgovora Srbije. Niso Šiptarji oblikovali vojsko Kosova ob tihem soglasju zveze Nato, da bi sodelovali v mirovnih operacijah. Vojska se oblikuje zato, da bi se borila, Šiptarji pa ne bodo napadli niti Albanije in ne Črne gore in ne Severne Makedonje. Vojska Kosova je resna grožnja miru na Balkanu. Kurti je na prvo mesto tako imenovanega ministrstva za obrambo postavil obsojenega vojnega zločinca, sedaj pa bi želel v vojsko šiptarskih teroristov prisiliti tudi Srbe, ki živijo na Kosovu in Metohiji. To ni prvič, tudi ustaši so srbske otroke oblačili v ustaške uniforme,« je dejal srbski minister za obrambo Aleksandar Vulin.

V uvedbi naborniške vojske tudi drugi komentatorji vidijo še večjo provokacijo, kot pa je bila uvedba carin oziroma 100-odstotnih taks na vse blago iz ožje Srbije.

Države EU in ZDA sicer zahtevajo, da Kosovo ta ukrep, ki je v nasprotju z mednarodnimi sporazumi, odpravi.

Prav zaradi teh carin je zastal tudi dialog Beograda in Prištine.

Kurti je napovedal, da bo carine ukinil, namesto tega pa uvedel druge ukrepe.

Kosovski parlament

Konec leta 2018 je sicer kosovski parlament sprejel tri zakone, ki omogočajo transformacijo kosovskih varnostnih sil v vojsko.

To pa je v nasprotju z resolucijo VS OZN 1244, ki varnost poverja KFOR-ju, v katerem so tudi slovenski vojaki.

Tudi ustava Kosova navaja, da je vojsko mogoče uvesti samo skozi ustavne spremembe, ki zahtevajo soglasje srbske skupnosti na Kosovu.

Tudi ustava Kosova navaja, da je vojsko mogoče uvesti samo skozi ustavne spremembe, ki zahtevaj soglasje srbske skupnosti na Kosovu.

Kurti je takoj po prevzemu vlade odšel tudi pred spomenik ustanovitelju OVK Ademu Jašariju, ubitem v boju s srbskimi policisti, ki ga je imenoval kot »mučenika« in žrtev za svobodo.

V Srbiji velja za terorista.

Še največ težav pa bo imel nov predsednik kosovske vlade pri poskusu, da za »genocid« na Kosovu obtoži Srbijo.

Kot je pojasnil profesor pravne fakultete Bojan Milisavljević lahko tožbe pred Meddržavnim sodiščem v Haagu vlagajo samo države, Kosovo pa tudi po posvetovalnem mnenju tega sodišča to ni, prav tako pa ni članica OZN.

In to kljub temu, da so Kosovo nekatere države (med njimi tudi Slovenija) celo priznale kot državo.

»Če je bil genocid res izvršen, potem so ga leta 1999 proti vsem narodom izvedli Nato z bombardiranjem celotne Srbije leta 1999, ko so s Kosova bežali tako Srbi kot Albanci, vendar so se Albanci nato vrnili po koncu bombardiranja,« je dejal odvetnik Branislav Tapušković.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek