REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Albanija napovedala odprtje meje s Kosovom

Albanija napovedala odprtje meje s Kosovomarhiv Insajderja

Od začetka prihodnjega leta bo meja med Albanijo in Kosovom odprta, je v sredo na slovesnosti ob dnevu izseljencev v mestu Skenderaj v osrednjem delu Kosova povedal albanski minister za izseljence Pandeli Majko. Kot je še dodal, je temu koraku že prikimal tudi albanski premier Edi Rama. Srbija se je na napoved ostro odzvala.

"Mejo med Albanijo in Kosovom moramo odpreti. Premier mi je povedal, da je že sprejel to odločitev in da se prosto gibanje med Albanijo in Kosovem začne 1. januarja," je dejal albanski minister. Njegova napoved odprte meje je požela bučen aplavz, je poročal hrvaški novičarski portal N1.

Prireditve sta se udeležila tudi kosovska predsednik in premier, Hashim Thaci in Ramush Haradinaj, ki pa navedbe albanskega ministra takrat nista komentirala.

Prireditve sta se udeležila tudi kosovska predsednik in premier, Hashim Thaci in Ramush Haradinaj, ki pa navedbe albanskega ministra takrat nista komentirala.

So pa danes po poročanju prištinskega časnika Gazeta ekspres iz urada kosovskega premierja potrdili, da je tudi Haradinaj dal projektu "zeleno luč" na podlagi "informacij ministrstva za finance, carine in drugih relevantnih mehanizmov".

Srbski minister za obrambo Aleksandar Vulin je medtem danes ocenil, da je Albanija z najavo odprave nadzora na meji s Kosovom izrazila ozemeljske težnje do srbskega ozemlja in da "nevarnost oblikovanja velike Albanije destabilizira celotno regijo". Vulin je še menil, da se te ozemeljske težnje ne bodo ustavila le pri ozemlju Srbije, zato imajo "vse balkanske države razlog za zaskrbljenost".

"Kosovo in Albanija nimata meje, temveč imata mejo, dolgo 111 kilometrov, Srbija in Albanija," je povedal Durić. Dodal je še, da pričakuje odziv mednarodne skupnosti.

Najavo odprave meje je obsodil tudi vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Marko Đurić. Kot je dejal, je bila napoved albanskega ministra neresna in neodgovorna ter bo le še dodatno zaostrila odnose v regiji. "Kosovo in Albanija nimata meje, temveč imata mejo, dolgo 111 kilometrov, Srbija in Albanija," je povedal Durić. Dodal je še, da pričakuje odziv mednarodne skupnosti.

Da je napoved odprave nadzora na meji med Albanijo in Kosovom neodgovorna in ogroža mir v tej regiji, je menil tudi poslanec Srbske liste, stranke kosovskih Srbov, Igor Simić. Mir sicer po njegovem mnenju ogroža tudi molk mednarodne skupnosti. Tudi on je poudaril, da obstaja le meja med Srbijo in Albanijo. Izpostavil je še, da Srbija potrebuje učinkovito rešitev za vprašanje Kosova in Metohije, ki bo preprečila nastanek "velike Albanije".

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek