REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropski dplomati razpravljajo o spreminjanju meja v JV Evropi

Evropski dplomati razpravljajo o spreminjanju meja v JV EvropiPredsednika Srbije in Kosova Vučić in Thaci

Več zunanjih ministrov EU, ki se neformalno sestajajo na Dunaju, je danes posvarilo pred izmenjavo ozemlja oz. spreminjanjem meja med Srbijo in Kosovom, o čemer je bilo v zadnjih tednih veliko govora.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je prejšnji mesec navrgel idejo o izmenjavi večinsko srbskega severnega dela Kosova za večinoma etnično albanski jug Srbije kot možnost rešitve spora med Beogradom in Prištino.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki se je na Dunaju pridružil kolegom iz EU, je danes poudaril le, da Srbija išče kompromisno rešitev, a da je trenutno še prezgodaj govoriti o tem, kdaj in ali bo do tega prišlo. "Nisem prepričan, da si tega želi tudi druga stran," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug navrgel Dačić.

Kosovski premier Hashim Thaci je idejo o spreminjanju meja najprej pozdravil, a je nato naredil korak nazaj

Kosovski premier Hashim Thaci je idejo o spreminjanju meja najprej pozdravil, a je nato naredil korak nazaj. To je danes na Dunaju potrdil tudi vodja kosovske diplomacije Behgjet Pacolli, saj se je jasno izrekel proti temu.

"Smešno se mi zdi, da se danes pogovarjamo o mejah," je pred srečanjem s kolegi iz EU dejal Pacolli. Namesto tega se je izrekel za prostotrgovinsko območje med Srbijo in Kosovom in dodal, da za ljudi ni važno, ali živijo v Srbiji ali na Kosovu, mnogo pomembnejše je njihovo gospodarsko stanje, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

"Spreminjanja meja, kot smo vedno znova videli, so prinesla svoje težave," pa je idejo drugi dan neformalnega srečanja zunanjih ministrov povezave komentirala avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl, katere država trenutno predseduje EU. Potegnila je tudi primerjavo s koncem kolonializma v Afriki, ko so države ugotovile, da bodo razprave o mejah odprle Pandorino skrinjico.

Kneisslova je ob tem danes opomnila, da se bodo 7. septembra v Bruslju nadaljevali pogovori o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, ki med Vučićem in Thacijem potekajo pod okriljem EU. Dva dni zatem bo nato Vučić o tej pereči temi spregovoril pred kosovskimi Srbi.

Podobno skepso kot Kneisslova je danes izrazil tudi vodja nemške diplomacije Heiko Maas. Po njegovem mnenju razprava o izmenjavi ozemlja ni konstruktivna. "Prepričani smo, da bi to lahko v splošni javnosti znova odprlo rane," je dodal Maas.

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn je posvaril pred tem, da "bi se rezalo na kose". To bi se lahko po njegovem mnenju negativno odrazilo na drugih državah v regiji, "zato moramo biti zelo previdni".

Evropski komisar za širitev in sosedsko politiko Johannes Hahn pa je poudaril, da mora vsaka rešitev na Balkanu upoštevati višji interes doseganja večje stabilnosti v regiji. Spomnil je, da se morata Beograd in Priština poleg vprašanja meje pogovoriti še o številnih drugih vidikih.

Za razliko od pretežno skeptične EU so ZDA, v nasprotju z dosedanjo politiko, pred dnevi nakazale, da bi sprejele tovrstno rešitev, če bi se Beogradu in Prištini o njej uspelo sporazumeti.

Zunanji ministri EU drugi dan neformalnega zasedanja na Dunaju, ki se ga udeležuje tudi vodja slovenske diplomacije, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec, govorijo prav o Zahodnem Balkanu. Pridružili so se jim tudi predstavniki držav kandidatk - Turčije, Albanije, Makedonije, Črne gore in Srbije. Po srečanju so na programu še pogovori s predstavniki potencialnih kandidatk za članstvo, Kosova in BiH.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek