REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump naj bi v rešitvi spora med Srbijo in Kosovom podpiral menjavo ozemlja

Trump naj bi v rešitvi spora med Srbijo in Kosovom podpiral menjavo ozemljaPutin in Trump - Finska Vir: Pixell

Po poročanju prištinskega časnika Gazeta ekspres, naj bi administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa v rešitvi spora med Srbijo in Kosovom podpirala menjavo ozemlja. O tem naj bi Trump po navedbah časnika v Helsinkih govoril tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

V zameno za ozemlje bi Srbija priznala suverenost svoje nekdanje avtonomne pokrajine, povzema pisanje časnika, ki navaja neimenovane diplomatske vire, srbska tiskovna agencija Tanjug.

To je bistvena sprememba stališča na vrhu ameriške politike, saj so prejšnji ameriški predsedniki branili suverenost Kosova in meje, ki jih poznamo danes. Časnik je sicer še pisal, da bi po takšni menjavi ozemlje Kosova oz. "kar bi ostalo od njega" bilo zgolj le provinca Albanije.

V zameno za ozemlje bi Srbija priznala suverenost svoje nekdanje avtonomne pokrajine. To je bistvena sprememba stališča na vrhu ameriške politike.

Srbija je že predlagala, da bi lahko desetletni spor s Kosovom rešili z menjavo delov ozemlja. Če se ne bodo dogovorili o "razmejitvi" obeh ljudstev, bi se lahko Albanci zaradi visoke stopnje rodnosti v prihodnjih letih razširili globoko na srbsko ozemlje, navajajo danes srbski mediji predsednika Aleksandra Vučića.

V okviru take rešitve bi sever Kosova, kjer živijo večinsko Srbi, ponovno priključili Srbiji. V zameno bi lahko regijo okoli južnosrbskega mesta Preševo priključili Kosovu.

Za Kosovo pristojen srbski pravoslavni škof Teodozij je sicer posvaril pred takšno delitvijo, saj bi se potem Srbi, ki trenutno živijo v osrednjem Kosovu, izselili.

Kosovski Srbi - Kosovo 2011 vir:Wikipedia
Srbske enklave (temno oranžno) in večina izven enklav (svetlo oranžno) leta 2011. Vir: OVSE, Sergej Kondrašev

Srbski časnik Kurir je danes navedel analitika, ki je blizu vladi, Dejana Vuka Stankovića, da je "zgodovina pokazala, da Srbi in Albanci ne morejo živeti skupaj. Bolje je, da vsak ustvari svojo državo".

Evropska unija že več let posreduje med državama in skuša najti rešitev. Zadnje srečanje na visoki ravni pred več kot tednom dni v Bruslju se je izkazalo kot neuspešno.

Na Kosovo živijo večinoma le še Albanci, njegovo suverenost pa je priznalo že več kot 110 držav. Po posvetovalnem mnenju Meddržavnega sodišča v Haagu sama razglasitev neodvisnosti Kosova leta 2008 sicer ni predstavljala kršitve mednarodnega prava, vendar je sodišče Kosovo kljub temu opredelilo kot ozemlje, ki je v skladu z resolucijo Varnostnega Sveta OZN 1244 pod mednarodno upravo in ne kot samostojno državo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek