REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vučić: Kosovski Srbi zaenkrat ne bodo ustanovili Skupnosti srbskih občin

Vučić: Kosovski Srbi zaenkrat ne bodo ustanovili Skupnosti srbskih občinAleksandar Vučić | VIR: Pixsell

Srbska lista, politična stranka kosovskih Srbov, v petek ne bo enostransko ustanovila Skupnosti srbskih občin na Kosovu, je v sredo zvečer za srbske medije napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Ustanovitev skupnosti je del dogovora, ki sta ga pred petimi leti v Bruslju dosegla Beograd in Priština.

Počakali bomo na iztek roka, ki je za ustanovitev skupnosti Prištini postavila Evropska unija, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še dejal Vučić. Bruselj je kosovskim oblastem postavil rok, da v štirih mesecih izpeljejo potrebne korake za ustavitev skupnosti. Po navedbah srbskega predsednika naj bi imela Priština sedaj časa samo še tri mesece.

Srbska lista je konec marca zaradi nemirov na severu Kosova oblastem v Prištini dala rok do 20. aprila za ustanovitev skupnosti, v nasprotnem primeru so napovedali, da bodo skupnost ustanovili sami.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug naj bi se predstavniki Srbske liste danes popoldan sestali v Zvečanu s predstavniki upravljavske skupine za ustanovitev skupnosti.

Srbska lista je konec marca zaradi nemirov na severu Kosova oblastem v Prištini dala rok do 20. aprila za ustanovitev skupnosti, v nasprotnem primeru so napovedali, da bodo skupnost ustanovili sami.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je potrdil, da so že začeli z uresničevanjem dogovora. Med drugih naj bi že pripravili status skupnosti.

Med Beogradom in Prištino so velike razlike v stališču glede pooblastil skupnosti, ki naj bi kosovskim Srbom zagotavljala avtonomijo. V Prištini se hkrati bojijo, da bo ustanovitev skupnosti povečala vmešavanje Srbije v notranje zadeve Kosova.

Evropska komisija je Srbija v začetku februarja nakazala možnost, da postane članica EU do leta 2025. Eden od pogojev je normalizacija odnosov med Kosovom in Srbijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek