REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pahor: Kosovo eno od vprašanj, kjer imata Slovenija in Srbija različna stališča

Pahor: Kosovo eno od vprašanj, kjer imata Slovenija in Srbija različna stališčaVIR: Insajder in Pixsell

Predsednik republike Borut Pahor se je danes odzval na reakcije srbskega političnega vrha na njegovo izjavo, da si bo Slovenija prizadevala za priznanje Kosova pri članicah EU, ki tega še niso storile. Poudaril je, da je vprašanje Kosova eno pomembnejših političnih vprašanj, kjer imata Slovenija in Srbija opazno različna stališča.

Kljub temu predsednik Pahor, kot so danes sporočili iz njegovega urada, ni prepričan, ali srbski predsednik Aleksandar Vučić njegovo izjavo o podpori za diplomatsko priznanje Kosova med članicami EU pozna v celoti. V njej je namreč izrecno rečeno, da bo Slovenija podpirala Kosovo, če bo izpolnjevalo pogoje. Med njimi so spoštovanje sporazuma o normalizaciji odnosov med Prištino in Beogradom, oblikovanje skupnosti srbskih občin na severu Kosova in ratifikacija sporazuma o meji s Črno goro, so še navedli.

Beograd je ujezila izjava, ki jo je Pahor ob nedavnem obisku na Kosovu dal za RTV Kosovo. V njej je dejal, da če bo Kosovo izpolnjevalo pogoje - vodilo "zelo iskreno pogovore z Beogradom", spoštovalo dogovore iz Bruslju z ustanovitvijo zveze srbskih občin na čelu ter ratificiralo sporazum o meji s Črno goro - ni nobenih razlogov, da Slovenija ne bi iskreno podpirala Kosova do popolnega priznanja med vsemi državami članicami EU.

V uradu predsednika republike so še poudarili, da si Pahor prizadeva, da bi se kljub nekaterim pomembnim razlikam med državami Zahodnega Balkana problemi urejali in ne zaostrovali in da se je tudi pri odgovoru na vprašanje glede pomoči Slovenije Kosovu zelo natančno izjasnil. Meni, da bi kljub znanemu srbskemu zavračanju možnosti diplomatskega priznanja Kosova uradni Beograd moral upoštevati navedbo izpolnitve pogojev, ki jih Slovenija pričakuje od Kosova, če naj si ta obeta njeno pomoč, so še pojasnili v Pahorjevem uradu.

Beograd je ujezila izjava, ki jo je Pahor ob nedavnem obisku na Kosovu dal za RTV Kosovo. V njej je dejal, da če bo Kosovo izpolnjevalo pogoje - vodilo "zelo iskreno pogovore z Beogradom", spoštovalo dogovore iz Bruslju z ustanovitvijo zveze srbskih občin na čelu ter ratificiralo sporazum o meji s Črno goro - ni nobenih razlogov, da Slovenija ne bi iskreno podpirala Kosova do popolnega priznanja med vsemi državami članicami EU. "Mi smo pripravljeni, kot prijatelj Kosova, zastaviti naš ugled za to, da bi prepričali države EU, pet jih je, ki tega še ni storile, da bi naposled priznale neodvisnost Kosova," je dejal.

Te besede so sprožile burne odzive srbskega političnega vrha. Srbska premierka Ana Brnabić je izjavila, da je "neprijetno presenečena" in da ta izjava ni v skladu s prijateljskimi odnosi s Slovenijo. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je vprašal, kako bo Pahor prepričal članice unije, ki še niso priznale Kosova, če je ena od teh držav, Španija, vse tesnejša zaveznica Srbije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek