REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dogovorjena vojna? ZDA pred »povračilnimi udarci« poslale Iranu sporočila o tem, kako naj jih nežno napadejo

Dogovorjena vojna? ZDA pred »povračilnimi udarci« poslale Iranu sporočila o tem, kako naj jih nežno napadejoIranske rakete in z ZDA dogovorjeno bombardiranje

Ameriški diplomati naj bi po uboju Kasima Sulejmanija preko švicarskih diplomatov Iranu, kot o poročanju New York Timesa (NYT) navaja Insider, poslali sporočila o tem, kako naj jih »povračilno napadejo«, da ne bi izzvali novega odgovora Donalda Trumpa.

Sporočilo je bilo do Donalda Trumpa dostavljeno v petih minutah.

Prav to ga je menda prepričalo, da ne ukaže napada na Iran.

Ta komunikacija tudi pojasnjuje, zakaj med iranskimi povračilnimi napadi z balističnimi raketami na dve ameriški oporišči v Iraku ni bilo več žrtev.

Ta komunikacija tudi pojasnjuje, zakaj med iranskimi povračilnimi napadi z balističnimi raketami na dve ameriški oporišči v Iraku ni bilo več žrtev.

Iranske balistične rakete so sicer naredile veliko škode in presenetile vse z veliko natančnostjo, vendar žrtev med ameriškimi ali vojaki v Iraku nasploh – ni bilo.

Iran naj bi tudi namerno zgrešil konzulat v Erbilu.

Več izstrelkov je padlo v njegovo bližino. Šlo je za jasen znak, da bi cilje lahko zadeli, če bi hoteli.

Zadetki Irana v Iraku

Posredniki naj bi preko Švice od Teherana zahtevali, da naj »ne odgovori tako močno, da bi to izzvalo predsednika ZDA do te mere, da bi ukazal nove napade.«

Ob tem je Iran obvestil Irak o nameravanih napadih vsaj tri ure predno jih je izpeljal.

Švicarsko veleposlaništvo v Teheranu Washington sicer že več desetletij uporablja kot »zadnja vrata« in kot sredstvo tihe diplomacije in komunikacije z ZDA. Obe državi namreč že od iranske islamske revolucije leta 1979 nimata več diplomatskih stikov.

Iran je po napadih na ameriška oporišča v Iraku sicer zatrdil, da je s povračilnimi ukrepi »končal« in da novih ne bo.

Ameriški predsednik pa je tvitnil, da je »vse dobro«, da ameriških žrtev ni, nato pa je Iranu uvedel samo dodatne ekonomske sankcije, ni pa odgovoril z orožjem.

Ob tem je Iran obvestil Irak o nameravanih napadih vsaj tri ure predno jih je izpeljal.

V tem času pa so iraški uradniki prav tako o načrtovanih napadih obvestili ZDA, zato je bilo dovolj časa tudi za evakuacijo vojakov.

Iran je po napadih prav tako preko švicarskih diplomatov ZDA poslal sporočilo, da novih napadov ne bodo več izvajali – če ZDA ne bodo odgovorile na njih.

Sporočilo je bilo do Donalda Trumpa dostavljeno v petih minutah. Prav to ga je menda prepričalo, da ne ukaže napada na Iran.

Očitno so bili iranski napadi dovolj nežni ...

»Z Iranci ne komuniciramo veliko, ko pa smo to naredili, so Švicarji odigrali kritično vlogo pri tem, da so dostavili sporočila in preprečili napake,« je to dogovarjanje komentiral nek ameriški diplomat.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek