REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump v Afganistanu: »Ostali bomo, dokler si talibani ne bodo hudo želeli dogovora in do popolne zmage!«

Trump v Afganistanu: »Ostali bomo, dokler si talibani ne bodo hudo želeli dogovora in do popolne zmage!«Trump v Afganistanu

Ameriški predsednik Donald Trump je sredi preiskave o ustavni obtožbi, ki ga zaposluje v ZDA, nenadoma obiskal ameriške vojake v Afganistanu. Pri tem je dejal, da je »ponovno začel« mirovna pogajanja s talibani, ki jih je sicer z uporniki prekinil pred tremi meseci.

»Talibani želijo dogovor in mi se bomo srečali z njimi,« je dejal Donald Trump med srečanjem z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem.

V Afganistan je priletel nenapovedano, v zatemnjenem letalu, dogodka pa iz varnostih razlogov niso razkrili niti v napovedi njegovih rednih aktivnosti.

Trump je dejal, da želi število ameriških vojakov v Afganistanu zmanjšati s sedanjih 13 – 12.000 na okoli 8600.

»Ostali bomo tako dolgo, da bomo imeli dogovor, ali pa bomo dosegli popolno zmago in si bodo zelo hudo želeli dogovora,« je v svojem značilnem stilu dejal ameriški predsednik.

Trump je istočasno priznal, da želi število ameriških vojakov v Afganistanu zmanjšati s sedanjih 13 – 12.000 na okoli 8600.

ZDA so sicer v vojno v Afganistanu, v kateri je sodelovala tudi Slovenja, zapletene že 18 let.

Trump se je nato v zračnem oporišču Bagram srečal tudi z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem.

Na letalu Air Force One je bilo tudi 13 novinarjev, ki so morali priseči, da ne bodo poročali o obisku, dokler se ne bo zgodil.

Trump v Afganistanu
Melania in Donald Trump v Afganistanu

Na letališču v Bagramu je Trumpa pričakal načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley, ki je pripotoval že v sredo.

Bela hiša je napovedala, da bo Trump dan zahvalnosti preživel z družino na svojem posestvu na Floridi, ki jo je zapustil v sredo zvečer.

V zračnem hangarju v Bagramu je Trump vojakom, ki se jih je zbralo okrog 1500, delil praznično večerjo - purana, šunko, pire krompir in makarone s sirom - nato pa opravil krajši govor na odru, na katerega je povabil tudi Ganija.

Na letalu Air Force One je bilo tudi 13 novinarjev, ki so morali priseči, da ne bodo poročali o obisku, dokler se ne bo zgodil.

Vojakom je povedal, da praznika nikjer na svetu ne bi raje preživel kot z njimi in si prislužil velik aplavz.

Vojna v Afganistanu, ki se je začela kot odgovor na teroristične napade na ZDA 11. septembra 2001, je doslej zahtevala življenja 2400 ameriških vojakov in življenja več deset tisoč Afganistancev.

Trump se zavzema za konec vojne in umik vojakov, vendar je pred dvema mesecema odpovedal pogajanja s talibani zaradi terorističnega napada v Kabulu, ki je zahteval najmanj 13 življenj, med njimi tudi ameriškega vojaka.

Med tem časom so ameriški diplomati, kot poroča NYT, poskušali »tiho obdržati mirovni proces pri življenju.«

Žrtve napada obcestne bombe
Žrtve napada obcestne bombe

»Rekli smo, da bi moralo biti premirje, oni pa niso želeli premirja. Sedaj želijo premirje. Verjamem, da se bo tako zgodilo,« je nekaj več o ozadju pogajanj s talibani povedal ameriški predsednik.

Afganistanski predsednik Gani pa je po srečanju s Trumpom na Twitterju zapisal, da sta se s Trumpom strinjala, da, »če so talibani res zavezani svojemu zagotovilu, da želijo doseči mirovni sporazum, potem morajo sprejeti tudi premirje.«

Obisk je Trumpu omogočil tudi, da se znova pokaže med vojaki, saj mu je po nedavnih pomilostitvah nekaterih častnikov in vojakov, ki so bili obsojeni zaradi hudih zločinov v Afganistanu ter tudi po spornih potezah v Siriji popularnost med vojaki precej upadla.

Obisk je Trumpu omogočil tudi, da se znova pokaže med vojaki, saj mu je po nedavnih pomilostitvah nekaterih častnikov in vojakov, ki so bili obsojeni zaradi hudih zločinov v Afganistanu ter tudi po spornih potezah v Siriji popularnost med vojaki precej upadla, kot ocenjuje dopisnik NY Timesa, ki je bil na letalu s predsednikom ZDA.

Trump je namreč odpustil sekretarja mornarice Richarda V. Spencerja, potem ko je mornarica želela odpustiti marinca Edwarda Gallagerja, obsojenega in s strani Trumpa pomiloščenega nekdanjega specialca.

Gallager je bil obsojen zaradi ubijanja civilistov, usmrtitve ujetega pripadnika ISIS-a in groženj z nožem soborcu, vojaku ZDA, ki je zagrozil, da ga bo prijavil.

»To je bilo šokantna intervencija brez presedana,« je Trumpove odločitve in pomilostitve ameriških zločincev v vrstah ameriške vojske opisal Richard Spencer v Washington Postu.

Trump je ob tem prišel v Afganistan samo dan zatem, ko je obcestna bomba ubila najmanj 13 ljudi, namenjenih na poroko na območju ozemlja, ki ga nadzorujejo talibani.

Večina žrtev je bila sorodnikov.

In še ena zanimivost: stalno Trumpovo oglašanje na Twitterju je od Bele hiše tokrat zahtevalo posebno »taktiko«.

Da v času, ko je bil Trump v zraku ne bi bilo nenavadno, da se ne oglaša in bi to povzročilo veliko zanimanje za njegove aktivnosti, je Bela hiša uredila vse tako, da so se Trumpova sporočila pojavljala tudi ves čas, ko je bil predsednik ZDA v letalu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek