REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo koalicija zbrala dovolj glasov tudi za preglasovanje veta državnega zbora konec novembra?

Bo koalicija zbrala dovolj glasov tudi za preglasovanje veta državnega zbora konec novembra?

Koalicija se je še pred glasovanjem v Državnem zboru posebej sestala in preverila stališča pri posameznih zadevah.

Medtem ko je pri proračunskih dokumentih, na katere je bilo vloženih veliko dopolnil, kazalo, da bosta dobila podporo je že jasno, da pri ukinitvi dodatka za delovno aktivnost koalicijske stranke ne bodo odločale enotno.

Socialni demokrati so predlogu nasprotoval že pri prvem glasovanju, v stranki SAB so bili neenotni, v DeSUS-u, LMŠ-ju in SMC-ju pa so predlog prvič podprli, vendar nimajo dovolj glasov, da bi zakon podprli z večino najmanj 46 glasov.

Po navedbah Roberta Polnarja bo namreč Državni svet 'zanesljivo izglasoval veto na zakon o izvrševanju proračuna'.

Tudi če predlog podprejo poslanci NSi in ob podpori SNS ni verjetno, da bi predlog lahko dobil potrebnih 46 glasov. To bi bilo možno le s pomočjo SDS, kjer pa so sporočili, da bodo (znova) vzdržani.

Koalicijo pa lahko skrbi napoved poslanca DeSUS-a Roberta Polnarja, saj bi se podobna situacija kot pri dodatku za delovno aktivnost lahko ponovila tudi pri proračunih, če ju ne bo podprla Levica in prav tako ne opozicijske stranke.

Po navedbah Roberta Polnarja bo namreč Državni svet (DS) »zanesljivo izglasoval veto na zakon o izvrševanju proračuna« in po sedanjih napovedih bo seja 28. novembra.

Polnar je v izjavi ob robu proračunske seje DZ zatrdil, da ostaja podpornik vlade Marjana Šarca, v kateri sodeluje, a je poudaril: »Sem trenutno podpornik politike, ki ni sposobna oblikovati alternativ in to je zame velik problem. Politika na nacionalni ravni namreč mora biti vedno pripravljena izoblikovati alternative, zlasti, če nima potrebne večine v DZ.«

Janez Janša in Marjan Šarec
Janez Janša in Marjan Šarec

Kot je pojasnil, zanj ni alternativa, da minister za finance pride v DZ in reče, da je to, kar je predlagal, pač tako, sicer bo odstopil.

»To ni način vodenja politike. Minister za finance mora biti v takšnih okoliščinah, kot so trenutno, pripravljen, da bo v DZ soočen tudi z nasprotovanji glede njegovih predlogov proračunov in da se bo temu ustrezno tudi prilagodil,« je bil oster Polnar.

Ob tem je nakazal tudi, da je pripravljen sodelovati v vladi Janeza Janše.

»To je za zdaj še predaleč, vsekakor pa nisem prepričan, da bi takšna vlada, kot je zdaj, s tako šibko podporo v DZ, lahko obstala. Če bi bila kakršna koli možnost za sodelovanje v kakšni drugi vladi v tem mandatu, ki bi zmogla zagotoviti več poslanskih mandatov, bi bil pripravljen sodelovati,« je povedal.

Z 49 glasovi »za« bi Državni zbor sicer lahko »povozil« tudi veto Državnega sveta, toda to pomeni, da bo nova večina še bolj in skoraj izključno odvisna od podpore Slovenske nacionalne stranke.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek