REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropski parlament zavija v desno: desne stranke blokirale boljše reševanje beguncev v Sredozemlju

Evropski parlament zavija v desno: desne stranke blokirale boljše reševanje beguncev v SredozemljuLadja Lifeline z begunci na krovu

Število beguncev in migrantov, ki poskušajo priti v Evropo se v zadnjem času povečuje.

EU na to krizo še zmeraj ni našla pravega odgovora, zato pa evropske institucije, spremenjene tudi ob zadnjih volitvah, že ravnajo drugače kot je bilo običajno doslej.

Evropski parlament je namreč, ne da bi to vzbudilo posebno pozornost medijev, nedavno odločil proti izboljšanju reševanja beguncev v Sredozemlju, k temu pa so zelo prispevali glasovi konservativnih in desnih strank v Evropskem parlamentu, opozarja Independent.

Večina poslancev je namreč glasovala zoper načrt za izboljšanje iskanja ter reševanja beguncev in migrantov, ki običajno iz Bližnjega vzhoda in iz severne Afrike prihajajo v južno Evropo.

Zavrnitev predloga je bila dosežena z glasovi konservativnih in desnih strank v Evropskem parlamentu.

Zakon je bil sicer poražen z zelo majhno večino. Proti je glasovalo 290 poslancev, za pa 288. Pri tem pa je ob nevarni poti čez Sredozemsko morje samo letos življenje izgubilo 1000 ljudi.

Operacije EU za iskanje in reševanje beguncev na morju so bile že v zadnjih letih vse slabše financirane, njihov pomen pa se je zmanjševal.

Odnos posameznih vlad do migrantov in beguncev se je zaostril, nevladne organizacije pa so si morale pomagati z lastnimi sredstvi.

Od leta 2014 naprej je po podatkih Organizacije za migracije OZN v Sredozemskem morju umrlo več kot 18.000 ljudi.

Večino glasov pri zavrnitvi reševalne akcije je prispevala Evropska ljudska stranka, EPP, ki ji sicer pripadajo tudi znane osebnosti, kot so Angela Merkel, Jean-Claude Juncker in prihodnja predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Proti reševanju je glasovala tudi irska stranka Fine Gael predsednika vlade Lea Varadkarja, kar je v tej državi izzvalo precej protestov. V ostalem delu Evrope, pa tudi v Sloveniji te, spremenjene usmeritve Evropskega parlamenta očitno še niso zaznali.

Skrajno desničarske skupine nam pogosto nasprotujejo, toda zelo žalostno je, da celo poslanci desnosredinskih strank ne čutijo nobene solidarnosti.  

Pri blokadi poskusa reševanja beguncev so izdatno pomagali tudi poslanci vseh evroskeptičnih strank, vključno z velikim številom poslancev Brexit stranke, ki si sicer prizadevajo za izstop Velike Britanije iz EU.

Na nasprotni, poraženi strani pa so bili socialisti, zeleni, liberalci in pripadniki levih strank.

»Veliko preveč ljudi izgublja svoja življenja v Sredozemlju. To je nujna situacija, imamo pa sistem, ki nujno potrebuje reformo. In tega nujnega odziva ne vidimo ne pri državah članicah, ne pri komisiji in prav tako ne s strani Evropske ljudske stranke. Danes je postalo jasno, da so politične skupine na desnici pripravljene zapustiti svoja pravne in moralne obveznosti. Ne obnašajo se odgovorno glede reševanja življenj na morju. Skrajno desničarske skupine nam pogosto nasprotujejo, toda zelo žalostno je, da celo poslanci desnosredinskih strank ne čutijo nobene solidarnosti,« je dejal poslanec španskih socialistov Juan Fernando López Aguilar.

Begunci in migranti na Lezbosu

Vendar pa pomorska pot ni edina, preko katere v Evropo prihajajo migranti in begunci.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na Madžarskem znova zagrozil Evropi, da bo milijonom sirskih beguncev, ki so trenutno v Turčiji, »odprl vrata« v Evropo.

Od mednarodne skupnosti pričakuje finančno podporo za projekt vračanja dela beguncev v Sirijo.

»Z ali brez podpore bomo še naprej skrbeli za naše goste, vendar le do določene točke. Če bomo ugotovili, da to ne deluje, ne bomo imeli druge izbire, kot da odpremo svoja vrata, in če bomo to storili, je očitno, kam bodo šli,« je dejal Erdogan po pogovorih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom na skupni novinarski konferenci v Budimpešti.

Orban pa je v nasprotju s stališčem EU podprl turško ofenzivo, ki jo je Ankara izvajala v Siriji. Podprl je tudi vrnitev sirskih beguncev v Sirijo, saj si jih ne želi na madžarskih mejah.

Turški predsednik pa je članice Evropske unije pozval k večji finančni podpori pri vzpostavitvi varnega območja na severu Sirije, kamor želi preseliti del od 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so v Turčiji.

Država sicer gosti skupno več kot štiri milijone beguncev.

»Mogoče je, da jih bo pomembno število odšlo v Evropo,« je dejal Erdogan ter zatrdil, da želi z vzpostavitvijo varnega območja zagotoviti, da se »vrnejo na svoje domove, na svojo zemljo«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek