REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Horst Seehofer: »Če v EU ne bomo storili več, nas čaka begunski val, večji kot leta 2015«

Horst Seehofer: »Če v EU ne bomo storili več, nas čaka begunski val, večji kot leta 2015«Nemški notranji minister Horst Seehofer | Vir: Pixsell

Nemški notranji minister Horst Seehofer je bil te dni na obisku v Grčiji in Turčiji, od koder se je vrnil z dramatičnim sporočilom za vso EU.

Čeprav so Horsta Seehoferja v Nemčiji v preteklosti kritizirali zaradi trde politike do beguncev je nedavno razkril načrte, po katerih naj bi Nemčija sprejela kar četrtino vseh beguncev, ki bodo prečkali Sredozemlje.

Storiti moramo več, da bi pomagali našim evropskim partnerjem, da bi nadzirali zunanje meje EU, ki smo jih predolgo pustili same.

Zaradi te poteze pa so ga sedaj znova zelo kritizirali v konservativni CDU in bavarski sestrski stranki CSU.

Evropske države je pozval, da naj pokažejo več solidarnosti, predvsem zaradi naraščajočega števila beguncev na grških otokih.

Po njegovi oceni bi zato Evropa lahko znova doživela dotok beguncev »večjega kot leta 2015«, ki je tudi privedel do nove krize v odnosih znotraj same EU.

Begunci na Lezbosu Vir:Pixell

»Storiti moramo več da bi pomagali našim evropskim partnerjem, da bi nadzirali zunanje meje EU, ki smo jih predolgo pustili same. Če tega ne bomo storili, potem bomo videli val beguncev, ki bo podoben tistemu iz leta 2015 in bo morda še večji, kot je bil pred štirimi leti,« je dejal nemški minister za Bild am Sonntag.

Obljubil je »vsakršno pomoč« tudi novi predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, ki ima sicer »polno podporo« tudi s strani nemške kanclerke Angele Merkel, saj je bila obrambna ministrica v njeni vladi.

Seehofer je nedavno razkril načrte, po katerih naj bi Nemčija sprejela kar četrtino vseh beguncev, ki bodo prečkali Sredozemlje.

Seehofer je obljubil tudi več pomoči za Turčijo.

EU je pristala, da bo Turčiji namenila 6,59 milijard dolarjev pomoči za projekte pomoči beguncem in zmanjšanje toka beguncev iz Sirije v Turčijo, vendar se obe strani med seboj obtožujeta za kršitev dogovora.

»Turčija opravlja veliko delo s sprejemanjem beguncev. To je tudi v našem interesu, toda jasno je, da v prihodnosti tega ne bomo mogli uravnavati s sredstvi iz preteklosti,« je dejal Seehofer.

Ne glede na Seehoferjeve napovedi pa bo Nemčija le stežka na enak način kot leta 2015 odpirala svoja vrata beguncem.

Politično okolje se je namreč tudi v Nemčiji z vzponom protimigrantske AfD drastično spremenilo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek