REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji šef nemških vohunov: z odpiranjem meja Nemčije migrantom, je Angela Markel povzročila varnostno krizo

Nekdanji šef nemških vohunov: z odpiranjem meja Nemčije migrantom, je Angela Markel povzročila varnostno krizoAngela Merkel in August Hanning

Nekdanji direktor nemške zunanje obveščevalne službe August Hanning je za britanski Sunday Express ocenil, da je nemška kanclerka Angela Merkel s tem, ko je dopustila, da v državo vstopi tudi 300.000 migrantov brez dokumentov - povzročila »varnostno krizo.«

Hanning je dejal, da je Merklova sprožila tudi varnostno krizo ne samo v Nemčiji, pač pa tudi drugih državah EU.

»Videli smo posledice te odločitve glede na nemško javno mnenje in notranjo varnost. Probleme občutimo vsak dan,« je dejal.

'Tisti, ki so izvedli napade v Berlinu so uporabljali 12 različnih identitet. Čeprav so zadeve danes boljše, imamo v Nemčiji še vedno 300.000 ljudi, v identiteto katerih ne moremo biti prepričani.'

»Imamo kriminalce, osumljene za terorizem in ljudi, ki uporabljajo več identitet. Tisti, ki so izvedli napade v Berlinu so uporabljali 12 različnih identitet. Čeprav so zadeve danes boljše, imamo v Nemčiji še vedno 300.000 ljudi, v identiteto katerih ne moremo biti prepričani. To je velika varnostna grožnja,« je sklenil Hanning.

Znano je, da je tunizijski terorist, simpatizer Islamske države, v Berlinu ob božiču leta 2016 s tovornjakom ubil 12 oseb, med njimi tudi enega izraelskega državljana, opozarja Jeruzalem Post.

Angela Merkel in migrant
Angela Merkel in migrant

Hanning, ki je vodil obveščevalno agencijo med leti 1998 in 2005, je bil tudi sekretar notranjega ministrstva Nemčije med leti 2005 in 2009.

»Medtem Merklova daje izjave, ki so si v nasprotju; po eni strani trdi, da to ni bila napaka, po drugi strani pa, da se to ne bo več ponovilo. Vse to se dogaja zaradi njene politične slabosti,« ocenjuje nekdanji vodja nemške vohunske agencije.

Merklova daje izjave, ki so si v nasprotju; po eni strani trdi, da to ni bila napaka, po drugi strani pa, da se to ne bo več ponovilo.

Te odločitve Angele Merkel pa so pripeljale do vzpona stranke AfD in nemškega desničarskega ekstremizma ter vzpona skrajne desnice, ki je prav tako varnostno tveganje, opozarja Hanning.

Po oceni Hanninga je »slabotna« politika Merklove glede vprašanja imigracije njej sami škodila tako, da ji je onemogočila »vzpostavljanje dobrih osebnih odnosov s tujimi voditelji.«

V Izraelu pa ob tem Merklovi zamerijo tudi to, da je prezrla zahteve okoli 100.000 nemških Židov in tudi ameriške vlade, da libanonsko organizacijo Hezbolah označi za teroristično organizacijo.

ISIS Nemčija
ISIS Nemčija

Glede tega je zelo pritiskal Richard Grenell, ameriški veleposlanik v Nemčiji, ki so ga nemške oblasti tudi zaradi številnih drugih izjav opozorile, da se vmešava v nemške notranje zadeve.

Nemško obveščevalno poročilo iz leta 2017 je tudi opozarjalo, da od leta 2015 naprej v Nemčijo v povečanem številu vstopajo šiitski militanti, ki se predstavljajo za legalne begunce.

In okoli polovica teh nekdanjih borcev naj bi imela zvezo z Hezbolahom.

Poročilo iz leta 2019 pa kaže na povečano število članov Hezbolaha v Nemčiji.

Leta 2017 naj bi jih bilo 950, lani pa 1050.

Delite članek