REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija bo sprejela džihadiste le pod pogojem, če ne predstavljajo resne varnostne grožnje

Nemčija bo sprejela džihadiste le pod pogojem, če ne predstavljajo resne varnostne grožnjeVir: Pixsell

V debati, ki poteka širom Evrope, glede vračajočih se privržencev in borcev t. i. Islamske države iz Sirije in Iraka, se je vključi tudi nemški notranji minister, ki se strinja z njihovo vrnitvijo.

Minister Horst Seehofer je tako dejal, da se lahko vrnejo, a le pod pogojem, da lahko dokažejo svojo identiteto in če ne predstavljajo resne varnostne grožnje.

Po ocenah nemške vlade je trenutno v sirskih zaporih okoli 40 tujih borcev, ki so se borili za t. i. Islamsko državo in se sedaj želijo vrniti nazaj v Nemčijo.

Minister Horst Seehofer je tako dejal, da se lahko vrnejo, a le pod pogojem, da lahko dokažejo svojo identiteto in če ne predstavljajo resne varnostne grožnje.

Horst Seehofer
Horst Seehofer | vir: Pixsell

»V interesu varnosti naše države mora nemška vlada postaviti pogoje za vrnitev nekdanjih borcev Islamske države, ki imajo nemško državljanstvo«, je dejal Seehofer v intervjuju za Süddeutsche Zeitung.

»V interesu varnosti naše države mora nemška vlada postaviti pogoje za vrnitev nekdanjih borcev Islamske države, ki imajo nemško državljanstvo«, je dejal Seehofer.

Posledično bodo nemške oblasti vsakega džihadista temeljito preverile, preden ga bodo postavili na letalo za Nemčijo, pri čemer bodo tudi preverili, če katere druge države dotičnih ne iščejo zaradi terorizma oz. drugih kriminalnih dejanj.

Notranji minister je poudaril: »Nočem, da sprejmemo nevarne ljudi, če ne moremo zagotoviti, da jih lahko na primer ponovno pripremo, ker za njih velja zaporni nalog.« Zagotovil je tudi, da bodo žene in otroci džihadistov podvrženim istemu postopku.

S tem zagotovilom se je Nemčija odzvala na grožnjo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bodo iz zaporov v Siriji izpustili okoli 800 tujih borcev, večinoma prav iz Evrope.

Joachim Herrmann
Joachim Herrmann | vir: Pixsell

Bavarski notranji minister Joachim Herrmann je izrazil željo, da bi vrnjene džihadiste pozneje imeli pod nenehnim nadzorom.

Njegov kolega iz dežele Baden-Württemberg Thomas Strobl meni, da bi morali džihadistom, ki imajo dvojno državljanstvo, odvzeti nemško: »Tisti, ki služijo v tujih vojskah, izgubijo svojo državljanstvo. To bi moralo veljati tudi za nemške militantneže.«

Od okoli 40 zajetih džihadistov v Siriji, ki imajo nemško državljanstvo, je osemnajst takih, ki so iskani v Nemčiji z zapornim nalogom, poroča DW.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek