REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prepozno je, da bi poslanci lahko ustavili »nedogovorjeni brexit«, torijci montirali »odštevalno uro«

Prepozno je, da bi poslanci lahko ustavili »nedogovorjeni brexit«, torijci montirali »odštevalno uro«vir: pixabay.com

Prepozno je, da bi poslanci lahko ustavili »nedogovorjeni brexit.«

S temi besedami je najpomembnejši svetovalec Borisa Johnsona, Dominic Cummings, v vrsti sporočil poslancem v britanskem parlamentu opozoril parlamentarce, da so zamudili priložnost, da ustavijo Veliko Britanijo na poti iz Evropske unije.

Cummings trdi, da bo Johnson spoštoval referendumsko odločitev in 31. oktobra popeljal Veliko Britanijo iz EU celo v primeru, če bo medtem v parlamentu dobil nezaupnico. Večina v parlamentu namreč zaradi ekonomske škode, ki bo nastala, ne želi »nedogovorjenega brexita.«

Cummings in Johnson
Dominic Cummings in Boris Johnson

Ker so poslanci na počitnicah, lahko zahtevo za glasovanje o nezaupnici vložijo šele 3. septembra.

Toda celo tedaj bo imel Johnson možnost, da odloča. Za ponovno glasovanje o zaupnici ima 14 dni časa, potem pa lahko razpiše volitve.

Do teh mora miniti najmanj 24 dni, toda datum lahko Johnson določi tudi za čas po 31. oktobru, ko bo Velika Britanija že izven EU.

Uradno sicer volitve razpiše kraljica, ki pa se pri tem po tradiciji opira na izbiro predsednika vlade.

Ker so poslanci na počitnicah, lahko zahtevo za glasovanje o nezaupnici vložijo šele 3. septembra.

Ob tem je Johnson za nacionalno zdravstveno službo dodelil dodatnih 1,8 milijarde funtov, tako da se pripravlja na to, da bo pred volitvami izpolnil glavno obljubo. V tem primeru bi lahko računal tudi na zmago na volitvah.

Dodatna sredstva, zaradi pokrivanja izrednih stroškov brexita bodo dobila tudi ostala ministrstva. Dodatnih 344 milijonov funtov in 500 novih zaposlitev policistov in drugih varuhov meje naj bi pripravili samo na britanski »južni meji.«

brexit ura

Toda konservativni poslanec Dominic Grieve trdi, da je Cummings »strokovnjak za dezinformacije«, da se lahko zgodi še marsikaj in da je on sam, na primer, pripravljen tudi pri rušenju konservativne vlade in oblikovanju nove, če bo to ustavilo »brexit brez dogovora.«

Medtem pa časniki poročajo celo o tem, da bi šole v Veliki Britaniji morda morale prekiniti pouk in opravljanje izpitov zaradi pomanjkanja hrane v času brexita. Še posebej v Dovru.

Tako vsaj piše v nekem zaupnem vladnem poročilu.

Na sedežu kampanje za brexit pa so medtem montirali novo uro, ki odšteva čas do odhoda Velike Britanije iz EU.

Ob njej se je slikal vodja torijcev James Cleverly.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek