REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška turistična sezona katastrofalna, poznavalci sosedom sporočajo: »To je zato, ker ste obupno slabi«

Hrvaška turistična sezona katastrofalna, poznavalci sosedom sporočajo: »To je zato, ker ste obupno slabi«Dubrovnik

Medtem ko se hrvaška vlada ukvarja z rekonstrukcijo vlade – pravkar so zamenjali kar sedem ministrov, med drugim so sosedje dobili tudi novega zunanjega ministra – so podatki za hrvaško turistično sezono letos katastrofalni.

Kar je presenetljivo, ker so bili še lani na primer precej boljši.

Pri hrvaškem portalu Index so prišli do uradnih podatkov o obiskih turistov v mesecu juliju. Na ministrstvu trdijo, da je turistična sezona »najboljša doslej«, a razmere na terenu so povsem drugačne, piše Index, ki opozarja, da je sezona veliko slabša kot nekaj v preteklosti.

Na Hrvaškem za isti denar kot v Turčiji dobiš 'neki na pol razpadel hotel, ki v boljšem primeru ni bil prepleskan še iz časa Tita, v slabšem primeru pa nekakšen betonski penzion z žužki in madeži na posteljnini'

Na hrvaškem ministrstvu za turizem pa vztrajajo, da to ni res.

»Julija smo v majhnem zaostanku, v primerjavi z lanskim letom dva do tri odstotke. A pod črto je leto še vedno pozitivno. Do konca poletja pričakujem rast tako števila turistov kot tudi finančnih prilivov iz naslova turizma,« je številke komentiral hrvaški minister za turizem.

Toda podatki kažejo drugačno sliko. Tudi hrvaški mediji letos poročajo š številnih problemih - na primer velikem številu stenic.

Stenica

Od 1. do 16. julija so hrvaške turistične institucije zabeležile obisk 2.173.288 turistov, ki so ustvarili 13.872.364 nočitev. V primerjavi z lanskim letom je številka turistov, ki so obiskali Hrvaški, manjša za 122 tisoč. Tujci so v primerjavi z lanskim letom ustvarili za 470 tisoč nočitev manj.

Hrvaška, mala država za velik dolgčas, sklene Hadžović.

Skupaj so letos Hrvati zabeležili 9.069.373 obiskov, kar je več kot lansko leto, ko jih je na Hrvaško prišlo 8.761.267. V letu 2019 je več tudi nočitev, in sicer 40.196.749, lani jih so jih v enakem obdobju ustvarili 39.832.383.

Število gostov in nočitev je padlo v vseh županijah ob morju, najbolj se je zmanjšalo število Čehov, Poljakov in Nemcev.

Na letni ravni so številke sicer še vedno pozitivne, ker je bil obisk v začetku leta nadpovprečen. So pa zato katastrofalne številke za julij, ko so strmoglavile nočitve pri zasebnikih. Ko gre za obisk turistov, je številka kar za 70 tisoč nižja od lanske.

Hoteli pa so zabeležili šest tisoč nočitev manj kot lani.

Toda zakaj je tako?

Danijal Hadžović, novinar Slobodne Bosne, je na Facebooku objavil svojo, zanimivo oceno težav hervaškega turizma. Sporočil je sosedom, da so »obupno slabi« in da je to največji problem. Pri Indexu so očitno menili, da je povedal pravo resnico.

Danijel Hadžović, novinar

»In medtem ko hrvaški turizem beleži pomemben padec, naši zahodni sosedi pa se držijo za glavo, kako in zakaj je do tega prišlo, vam bom kot objektivni opazovalec ponudil enostaven odgovor – zato, ker ste obupno slabi,« je napisal novinar.

»Ko greš na dopust na primer v Turčijo za korekten denar dobiš prostrane in vrhunsko urejene plaže, ogromne bazene, na katerih imaš cel dan razne vsebine, od športnih iger do animatorjev, nepregledne količine hrane, dostopne 24 ur, poleg glavnega še nekaj restavracij z nacionalnimi kuhinjami, inštruktorje in vzgojitelje za otroke, tako da imajo tudi starši nekaj miru, kino, masaže, vse mogoče športne terene, vrhunsko čistočo, vrhunsko organizacijo, vrhunsko prijazno in profesionalno osebje, ki pleše zate 24 ur na dan, savne, športna tekmovanja, glasbo in tako naprej…In to vse samo v okviru hotela, vzelo pa bi še veliko časa, da opišem, kako sijajna so jim šele mesta…« je napisal Hadžović.

Res pa je, da ni izključena niti možnost, da te bo Torcida zbrcala, v kolikor ocenijo, da gre za obiskovalca z neprimernim rasnim ali etnični ozadjem.

Po njegovi oceni v Dalmaciji – to pa ne velja za Istro, ki je veliko bolj še mesto – za isti denar dobiš »neki na pol razpadel hotel, ki v boljšem primeru ni bil prepleskan še iz časa Tita, v slabšem primeru pa nekakšen betonski penzion z žužki in madeži na posteljnini. Od vsebin imaš kamenje in morje in v najboljšem primeru nekega lokalca na sintesajzerju, ki ti zavija Magazin, osebje pa te obravnava, kot je HVO ujetnike Armade BiH.  

Res pa je, da ni izključena niti možnost, da te bo Torcida zbrcala, v kolikor ocenijo, da gre za obiskovalca z neprimernim rasnim ali etnični ozadjem, vendar so tu kriteriji skrajno raztegljivi in odvisni od količine alkohola. In kdo normalen bi pri takšni ponudbi izbral Hrvaško? Celo mi Bosanci nismo več niti tako siromašni, niti nori. Razen tistih, ki so.

Hrvaška, mala država za velik dolgčas,« sklene Hadžović.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek