REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nebo pripada ZDA: Trumpovo »parado« za dan neodvisnosti zalival dež

Nebo pripada ZDA: Trumpovo »parado« za dan neodvisnosti zalival dežTrump - parada

Proslavljanje dneva neodvisnosti v režiji Donalda Trumpa se ni izteklo povsem tako, kot je načrtoval predsednik ZDA. Zaradi nevihte in oblakov je bila proslava najprej premaknjena, nato pa je imel Donald Trump vendarle lahko svoj precej umirjen govor, medtem ko so debele dežne kaplje drsele po zaščitnem, neprebojnem steklu pred njim, ki ga je ločevalo od množice.

Prebivalci ZDA so tako v četrtek proslavili 243. rojstni dan svoje države prvič v zgodovini proslavili z govorom predsednika na travniku National Mall pred spomenikom Abrahamu Lincolnu v Washingtonu tako, da so njegov nagovor spremljale kulise iz tankov, nebo pa so preletela tudi letala. Na koncu je sledil ognjemet, menda največji v ameriški zgodovini.

Naš narod je močnejši danes, kot je bil kadarkoli. Najmočnejši je sedaj

V ZDA dan neodvisnosti v spomin na 4. julij 1776, ko je kongres razglasil neodvisnost od britanskega imperija, praznujejo predvsem z družinskimi pikniki, ognjemeti, koncerti in paradami.

Trumpu je bila leta 2017 v Parizu zelo všeč vojaška parada ob nacionalnem prazniku in se od takrat trudi, da bi nekaj podobnega imeli tudi v Washingtonu, vendar se skoraj nikomur drugemu to ne zdi pametna zamisel.

Zato se je letos se je osebno vključil v proslavo dneva neodvisnosti in je rezerviral prostor pri Lincolnovem spomeniku za svoje podpornike, donatorje in vojake.

Naročil je, da pripeljejo nekaj tankov in oklepnikov, ki so služili le kot ozadje proslavi, med katero so prestolnico preletavala vojaška letala. Letalo Air Force One je mesto proslave preletelo nenapovedano, kar ni bilo povsem po načrtu.

Trump - proslava 4.julija

Trumpovo proslavo je prekinjal tudi dež, motili pa so jo tudi protestniki, ki mu očitajo, da politizira praznik, ko bi morali biti Američani enotni.

"Mati narava nima rada velikega lažnega diktatorja in njegovega množičnega proslavljanja v stilu nacistov na dan ameriške neodvisnosti in je svoje nestrinjanje s tem pokazala zelo jasno," je ob dežju v Washingtonu eden od kritikov "parade."

»Naš narod je močnejši danes, kot je bil kadarkoli. Najmočnejši je sedaj. Slavimo našo zgodovino, naše ljudi in heroje, ki so pogumno branili zastavo: pogumne može in ženske ameriške vojske. Že 65 let nobeno sovražno letalstvo ni uspelo ubiti niti enega ameriškega vojaka. Zato, ker nebo pripada Združenim državam Amerike,« je zatrdil Donald Trump.

Mati narava nima rada velikega lažnega diktatorja in njegovega množičnega proslavljanja v stilu nacistov na dan ameriške neodvisnosti

Nekateri kritiki pa so ob tem spomnili, da je vojsko ZDA slavil predsednik, ki se je sam izognil vietnamski vojni zaradi »izrastkov na nogah.«

Na proslavi je prišlo tudi do prerivanja med njegovimi podporniki in nasprotniki. Njegovi podporniki so bili bližje odru, v ozadju pa so se zbrali protestniki, ki so napihnili sedaj že tradicionalni balon dojenčka Trumpa v plenicah, vendar pa ga niso smeli spustiti v zrak.

Do incidenta je prišlo tudi pred Belo hišo, kjer so protestniki sežigali ameriške zastave in tajna služba je aretirala dve osebi. Sežiganje zastave ni prepovedano, vendar pa je prepovedano tako blizu Bele hiše brez dovoljenja. Eno osebo so aretirali zaradi napada na policista, drugo pa zaradi upiranja aretaciji.

Na proslavi je zapela tudi Jennifer Hudson, koncerti in sprevodi so bili tudi v Bostonu, v Philadelphii je potekala tradicionalna parada v spomin na potrditev Deklaracije o neodvisnosti, skupaj s protesti zaradi klavrnega odnosa vlade do migrantov.

V New Yorku na Coney Islandu je potekalo tradicionalno neuradno svetovno prvenstvo v goltanju hot dogov, ponovno pa je slavil veliki šampion in rekorder Joey Chestnut, ki je tokrat v desetih minutah spravil vase 71 hot-dogov. Njegov lanskoletni rekord znaša 74 kosov. Med ženskami je z 31 hot-dogi slavila Miki Sudo, zmagovalca pa sta dobila vsak po 10.000 dolarjev nagrade.

To je tisto, kar delajo avtoritarci: Donald Trump je vzel 2,5 milijona dolarjev našim nacionalnim parkom, da bi slavil samega sebe v spektaklu s tanki, ki se valijo skozi Washington

Trump je v svojih tvitih zatrdil, da bo njegova proslava »stala malo v primerjavi s tem kolikor je vredna« in da država že ima tanke in letala blizu »vse kar potrebujemo je gorivo.«

Kritiki so na to dodali, da je to zapisal mož, katerega država je glede javnega dolga pravkar presegla 5 trilijonov dolarjev.

Kritičen je bil tudi predsedniški kandidat in senator Bernie Sanders. "To je tisto, kar delajo avtoritarci: Donald Trump je vzel 2,5 milijona dolarjev našim nacionalnim parkom, da bi slavil samega sebe v spektaklu s tanki, ki se valijo skozi Washington.«

Nekdanji podpredsednik Joe Biden, še vedno vodilni demokratski kandidat za volitve leta 2020 pa je v Iowi dejal: »Donald Trump, verjamem, ni sposoben praznovati tega, zaradi česar je Amerika velika, zato ker tega ne razume.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek