REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zabolelo bo tudi ZDA: na Trumpovem novem "črnem carinskem seznamu" tudi česen in še 3805 izdelkov

Zabolelo bo tudi ZDA: na Trumpovem novem Carinska vojna, Ši Džinping in Donald Trump

Ameriški uradniki so sestavili dodaten seznam kitajskega blaga v vrednosti 300 milijard dolarjev, na katero bo administracija ZDA sčasoma uvedla višje carine.

Seznam vsebuje 3805 izdelkov, vključno s prenosnimi računalniki in celo česnom.

Forbes: Spremenilo bo le sestavo tistih, ki izvažajo v ZDA. In s to spremembo bodo Trumpove intervencije škodovale ameriškim potrošnikom.

Kot opozarja Peter Clarke v kolumni v Forbesu se kljub naporom Washingtona trgovinski deficit ZDA s svetom zgolj - povečuje. In ta deficit ni rezultat "nepoštene prakse", pač pa je "narejen v dobri stari ZDA."

"Predsednik Trump lahko pritiska na države, ki jih ima za nepoštene trgovce, lahko uvede vse mogoče restrikcije trgovinskim partnerjem, ki mu jih srce poželi, toda to ne bo spremeniilo trgovinske bilance. Spremenilo bo samo sestavo tistih, ki izvažajo v ZDA. In s to spremembo bodo predsednikove intervencije škodovale ameriškim potrošnikom."

Napoved ameriške administracije je sledila po tem, ko je Peking v ponedeljek objavil, da bo od 1. junija uvedel tarife do 25 odstotkov na 60 milijard ameriških dolarjev uvoza iz Združenih držav 1. junija, kot odgovor na predhodno odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v petek povečal carine z 10 na 25 odstotkov na uvoz iz Kitajske v vrednosti 200 milijard dolarjev.

Seznam vsebuje 3805 izdelkov, vključno s prenosnimi računalniki in celo česnom.

Kitajski časnik Ljudski dnevnik je (zgoraj, v kitajščini) že objavil stališče Pekinga glede spora z ZDA: "Pogajati se, seveda!", "Borititi se, kadarkoli!", "Prisiliti nas - puste želje!"

Novi seznam predstavlja nov korak v smeri izvajanja grožnje predsednika Trumpa z dne petega maja o uvajanju 25-odstotnih carin za ves uvoz iz Kitajske, piše v izjavi ameriškega trgovinskega predstavnika (USTR), je sporočila tiskovna agencija Associated Press.

V nadaljevanju je navedeno, da bo 17. junija organizirana razprava, preden se bo Washington odločil, kako bo nadaljeval v tej zadevi.

Seznam “v bistvu zajema vse izdelke”, ki doslej niso bili zajeti s carinskimi (kazenskimi) tarifami, poudarja USTR.

Med izdelki so tudi prenosniki, žage, deli turbin, tunina, pa tudi česen, vendar, kot navaja USTR, seznam ne vključuje farmacevtskih izdelkov in redkih mineralov, ki se uporabljajo v elektroniki in proizvodnji baterij.

Vlagatelje skrbi vpliv teh trgovinskih napetosti na svetovno gospodarsko rast.

Azijski delniški trgi so se zaradi ameriške napovedi o uvedbi novih carin Kitajski že drugi dan zapored poslabšali.

Vlagatelje skrbi vpliv teh trgovinskih napetosti na svetovno gospodarsko rast.

Kitajski glavni delniški indeks se je pocenil za 0,7 odstotka, indeks borze v Tokiu se je znižal za 0,6 odstotka, sledili pa je padec tudi na delniških trgih v Hongkongu, Avstraliji in na Tajvanu.

Toda istočasno je tudi Kitajska že odgovorila z novimi carinami v vrednosti 60 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Hkrati je kitajska centralna banka za 0,6 odstotka zmanjšala vrednost nacionalne valute, s tem pa bo deloma ublažila posledice višjih ameriških carin in ohranila konkurenčnost svojega blaga na ameriškem trgu. 

Borza - New York oktober 2018

ZDA so v preteklosti opozarjale, da mora Kitajska vrednost svoje valute povišati, ne pa zmanjšati in v primeru zmanjšanja vrednosti juana grozile s carinami.

Sedaj pa je do zmanjšanja vrednosti prišlo kljub uvajanju višjih ameriških carin. To pa je znova "potopilo" borze - v samo enem dnevu je bila "izbrisana" vrednost enega trilijona dolarjev. 

Kitajska bo odgovorila tudi z dodatnimi omejitvami uvoza ameriških kmetijskih izdelkov, ker prav to najbolj škodi Trumpovi 'volilni bazi'.

Istočasno pa analitiki pričakujejo, da bo Kitajska odgovorila tudi z dodatnimi omejitvami uvoza ameriških kmetijskih izdelkov, ker prav to najbolj škodi Trumpovi "volilni bazi" v nekaterih zveznih državah.

Ameriška podjetja pričakujejo tudi težave pri izdaji različnih dovoljenj. Števlna tudi že razmišljajo o selitvi proizvodnje.

Toda ne na Kitajsko - pač pa večinoma v Indijo in azijske države.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek