REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj ponesrečeni Jimmy Carter rad strelja purane, Donald Trump pa – kozle?

Zakaj ponesrečeni Jimmy Carter rad strelja purane, Donald Trump pa – kozle?Carter in tarča - puran

Nekdanj ameriški predsednik Jimmy Carter je doživel nesečo, v kateri si je zlomil kolk. Nesreča se je pripetila, ko se je pripravljal na lov na divje pteline oziroma purane, so sporočili v centru Carter.

Ponedeljkovo popoldne bi lahko bilo tudi usodno za 94-letnega nekdanjega predsednika ZDA, ki je padel na svojem domu v Plainsu, v državi Georgiji.

Po nesreči je prestal uspešno operacijo in sedaj že okreva.

Operirali so ga v medicinskem centru Phoebe Sumter Medical Center v Americusu, v Georgiji. Pri njem je tudi njegova soproga, Rosalynn.

Marca letos, po smrti Georga Busha starejšega je Carter postal najstarejši še živeči predsednik ZDA. V zadnjih letih je preživel tudi raka. Leta 2015 je bi obsevan, saj je imel v jetrih dolgo časa nezaznane rakaste tvorbe, ki so se nato razširile tudi v druge dele telesa.

Carter in puran

Vendar pa tudi v tem času nekdani predsednik menda še vedno najbolj razmišlja o lovu.

„Predsednik Carter je dejal, da je njegova glavna skrb to, da se bo sezona lova na purane končala ta teden, on pa ni dosegel svojega limita. Upa, da mu bo država Georgija dovolila, da bo neporabljeno število puranov lahko prenesel na naslednje leto,“ so sporočili v njegovem centru.

Jimmy Carter je sicer bil predsednik ZDA med leti 1977 in 1981. Njegov Center Carter je neprofitabilna organizacija, ki si prizadeva za napredek človekovih pravic.

Upa, da mu bo država Georgija dovolila, da bo neporabljeno število puranov lahko prenesel na naslednje leto.

Pogosto sodeluje tudi v diplomatskih misijah, ki so namenjene umiritvi konfliktov. Prsoten je bil tudi na Balkanu, v BiH, v centru pa tudi redno spremljajo volitve po vsem svetu, tudi v Siriji, na Kubi ali v Severni Koreji.

Leta 2012 so na primer ocenili, da imajo najboljše in najbolj demokratične volitve – v Venezueli ...

Nicolas Maduro

„Dejstvo je, da je v primerjavi z 92 volitvami, ki smo jih opazovali, volilni proces v Venezueli najboljši na svetu,“ je leta 2012 dejal Jimmy Carter.

Jimmy Carter: 'Dejstvo je, da je v primerjavi z 92 volitvami, ki smo jih opazovali, volilni proces v Venezueli najboljši na svetu.'

Kako je mogoče, da so samo nekaj let pozneje v ZDA predstavniki ameriških oblasti nato ugotovili, da je Venezuela „diktatira“ pa je seveda že neko povsem drugo vprašanje.

Manj verjetno je seveda, da se je Center Carter zmotil – veliko bolj verjetno pa, da so ocene politikov v ZDA, ki govorijo o „diktaturi“ v Venezueli politično motivirane in povsem neverodostojne.

Povedano drugače – Jimmy Carter res strelja purane, sedanji predsednik ZDA Donald Trump in njegovi sodelavci pa očitno - kozle.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek