REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Libijski kaos: v francoskem lovcu libijske vlade iz Tripolija znova - portugalski pilot

Libijski kaos: v francoskem lovcu libijske vlade iz Tripolija znova - portugalski pilotMirage F1 Vir: RT

Libijska narodna armada, ki ji poveljuje general Khalifa Haftar, je sestrelila francoski Mirage F1-ED, ki sicer pripada silam s strani OZN priznane vlade v Tripoliju.

Toda po sestrelitvi je sledilo presenečenje, ko so Haftarjevi vojaki ujeli pilota. Izkazalo se je, da gre za plačanca, najemnika iz Portugalske.

Slike okrvavljenega pilota so kmalu zatem objavili na spletu. Videli so ga lahko tudi dopisniki nekaterih tujih medijev. Edini drugi Mirage F-1ED, ki ga je uporabljala vlada v Tripoliju, je bil že pred tem sestreljen pri Al Hiru, južno od Tripolija.

Na slikah se lahko vidi, kako Haftarjevi vojaki pilotu nudijo prvo pomoč.

Pilot Miraga je pred tem letel na ameriških letalih F-16AM portugalske vojske. Vendar ni prvi portugalski pilot, ki si je delo poiskal v Libiji.

Jose Lopes je bil prvi tuji pilot, ki je izgubil življenje že leta 2016, ko je bil njegov F-1ED zadet v prijateljskem ognju.

Jose Lopes ni imel izkušenj z letenjem na vojaških reaktivcih, saj je pred tem letel na kmetijskih letalih, s katerimi je škropil polja.

Zadnji primer kaže, da tudi vlada v Tripoliju uporablja plačance v boju proti Haftarjevim silam, ki imajo sedež v Bengaziju in ki prav tako uporabljajo svoje plačance v boju proti vladi v Tripoliju.

V Libijski narodni armadi pa trdijo tudi, da so v aprila sestreljenem Mirageu našli dokaze, da ga je pilotiral Borys Reyes, ki je bil državljan Ekvadorja. Kar kaže, da je v državljansko vojno v Libiji vključeno tudi precejšnje število plačancev iz številnih držav sveta.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek