REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ko se Putin približa obali, ladje čudežno švignejo na - letališča

Ko se Putin približa obali, ladje čudežno švignejo na - letališčaPutin in letališče. Vir: Insajder

Raziskovalci iz raziskovalnega inštituta C4ADS s sedežem v Washingtonu so opazili, da se vsakokrat, kadar se ruski predsednik Vladimir Putin približa kakšnemu pristanišču, dogaja neka nenavadnega: položaji ladij na sistemih za globalno pozicioniranje (GPS) pričnejo nenadoma prikazovati, da ladij, ki so tam privezane sploh ni, pač pa da so »zasidrane« daleč vstran – po navadi na vzletno-pristajalnih stezah bližnjih letališč.

Kot kaže najnovejša analiza varnostnih strokovnjakov iz inštituta C4ADS ta pojav nakazuje, da Putin potuje naokoli s posebnim motilcem naprav GPS in da še veliko bolj, kot se je to mislilo doslej, manipulira z globalnimi navigacijskimi sistemi.

Gre pravzaprav za motenje GNSS sistemov. Svetovni GNSS sistem namreč sestavljajo ameriški GPS, kitajski sistem Beidu, ruski sistem GLONASS in evropski sitem Galileo.

Evropski GPS sistem Galileo.

»Rusija je še vedno pionir na tem področju in s tem dokazuje svojo pripravljenost, da te zmogljivosti ne bo uporabila le za zaščito zelo pomembnih (VIP) oseb in strateško pomembnih objektov, temveč tudi v primeru aktivnosti na mejah v Siriji ali svojih mejah v Evropi,« ocenjuje poročilo.

Gre samo za del aktivnosti Rusije, s katero poskuša spodkopati vojaško prednost zahoda na področju natančnega orožja. Rusija je zato v zadnjih desetletjih izvedla obsežne naložbe v elektronsko vojskovanje. S tem želi tudi izničiti prednosti ZDA.

V Siriji so se poveljniki ZDA pogosto pritoževali zaradi 'agresivnega okolja elektronskega bojevanja'.

»Pametno orožje potrebuje pametne ljudi, da jim povedo pametne stvari. Potrebujejo koordinate in pozicioniranje. Potrebujejo navigacijske sisteme,« je dejal Michael Kofman, vojaški strokovnjak v organizaciji CNA. »Hitrost delovanja v vojni zahteva stalen dostop do podatkov v realnem času, in ruska vojska meni, da je elektronsko vojskovanje del odgovora na prevladujoč položaj ZDA v natančnem orožju in napadih na zračni prostor«.

Rusija je uvedla te tehnologije že v Ukrajini in Siriji, kjer je uspešno motila radijske, GPS in radarske signale.

V Siriji so se poveljniki ZDA pogosto pritoževali zaradi »agresivnega okolja elektronskega bojevanja«. Ameriška vojska prav zato sedaj nadgrajuje svoje zmogljivosti za elektronsko vojskovanje.

Napad na Nicolasa Madura z dronom Vir:Boomberg
Posledice napada dveh brezpilotnikov z eksplozivom na predsednika Venezuele Nicolasa Madura.

Vse to pa sega tudi na področje Putinove osebne varnosti. Ruski varnostni organi uporabljajo motilce GPS signalov, ki izvajajo motenje (GPS-spoofing) kot metodo zaščite ruskega predsednika tudi pred napadi dronov.

Da postajajo brezpilotniki vse bolj nevarni, kaže tudi primer venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, ki sta ga lani napadla dva drona z eksplozivnimi napravami. Turčija pa je pravkar uspela na svoje drone montirati – avtomatsko puško.

Venezuelskega predsednika Nicolasa Madura sta lani napadla dva drona z eksplozivnimi napravami.

Putinovi telesni stražarji uporabljajo precej protisloven pristop, da bi preprečili poskusi atentatov z dronom. Posebni motilec (GPS spoofer), ki potuje s Putinom, namreč samovoljno »prestavi« civilne GPS signale in sprejemnikom poda lažne koordinate lokalnih letališč. Koordinate lokalnih letališč pa izbere zato, ker so komercialni brezpilotniki običajno predprogramirani in opremljeni z varnostnimi mehanizmi, zaradi katerih samodejno pristanejo, ko vstopijo v zračni prostor letališča.

Teoretično bi zato brezpilotni zrakoplovi, ki delujejo v bližini Putina, sami ugasnili ali avtomatično pristali, če bi dosegli območje delovanja motilca oziroma »spooferja«.

ISIS- droni, grožnja
ISIS je s to sliko grozil ameriškim mestom.

Toda uporaba te tehnologije zavajanja GPS-signalov ima tudi nekaj presenetljivih stranskih učinkov. V septembru 2016 je na primer Putin odpotoval v Kerško ožino, skupaj s predsednikom vlade Dmitrijem Medvedjevim, da bi pregledal napredek na mostu, vrednem 4 milijarde dolarjev, s katerim je Krim danes povezan z Rusijo.

Na enak način naj bi bile zaščitena tudi ruska vojaška oporišča in celo – 'Putinova dača'.

Medtem ko sta si oba voditelja ogledovala dela, pa so avtomatski sistemi za identifikacijo bližnjih ladij - sistemi, ki delno temeljijo tudi na GPS-u - začeli poročati, da so njihove lokacije drugačne od resničnih in da se nahajajo na letališču Simferopol, ki je oddaljeno okoli 200 kilometrov.

Dve leti pozneje se je Putin vrnil na isto mesto, da bi na novo zgrajenem mostu vozil na čelu kolone gradbenih vozil. In ponovno so ladje na tem območju svetu sporočile čudne podatke o svojih lokacijah, saj se je na zaslonih GPS sprejemnikov 24 ladij »pojavilo«, kakor da bi bile »zasidrane« na letališču Anapa, 65 kilometrov vstran, v celinski Rusiji.

Na enak način naj bi bile zaščitena tudi ruska vojaška oporišča in celo – »Putinova dača.«

Putinova vila, lokacija
To naj bi bila skrivna letna rezidenca Vladimirja Putina, ki so jo »odkrili« - močni motilci GPS signalov.

Veliko področje na rtu Idokopas, blizu Gelendžika na obali Črnega morja je namreč »pod stalno zaščito motilcev GPS.« Raziskovalci so prepričani, da gre za Putinovo letno rezidenco oziroma dačo.

V središču večjega kompleksa je rezidenca, zgrajena v italijanskem stilu, ob njej pa je več mest za pristanke helikopterjev, amfiteater in majhno pristanišče. Gre za edino »zasebno domovanje«, ki uživa enako raven GPS zaščite kot sedež ruske vlade v Kremlju.

Veliko področje na rtu Idokopas, blizu Gelendžika na obali Črnega morja je pod stalno zaščito motilcev GPS.

Z raziskavo dodatnih podatkov so raziskovalci C4ADS ugotovili, da je to ponarejanje GPS podatkov še obsežnejše, kot so mislili.

Med februarjem 2016 in novembrom 2018 je C4ADS zabeležil 9.883 primerov GPS-prevar, ki so vplivale na 1311 plovil, kar kaže, da je rusko varanje GPS signalov veliko bolj razširjeno in nediskriminatorno, kot se je zdelo doslej.

Letalo in ladja Vir:YouTube

Doslej še ni bilo podatkov o tem, da bi to povzročilo kakšno resno škodo. Toda motenje signala GPS je letos na severu Norveške že onemogočilo polet reševalnega letala, zaradi podobnih motenj pa so se pritoževali tudi v drugih sosedah Rusije.

Med lanskoletnimi vajami zveze NATO v Skandinaviji so se piloti redno pritoževali zaradi težav s sistemi GPS.

In med lanskoletnimi vajami zveze NATO v Skandinaviji so se piloti redno pritoževali zaradi težav s sistemi GPS. Toda lani je tudi ameriška vojska opozorila, da bodo njeni sistemi motili GPS signale v jugovzhodu države, zato podobno tehniko očitno uporabljajo tudi ZDA.

Težava je tudi v tem, ker danes te sisteme, tudi v avtomobilih in na telefonih uporablja na milijone uporabnikov. Celo daljnovodi za prenos električne energije uporabljajo GPS.

Putin počiva Vir:AP
Ruski predsednik Vladimir Putin se sonči med počitnicami v oddaljeni regiji Tuva v južni Sibiriji. Slika je bila posneta med 1. in 3. avgustom 2017.

Pri tem pa cena naprav za motenje pada. Pred nekaj leti je takšna oprema stala 10.000 dolarjev, danes jo je mogoče kupiti že za 350 dolarjev. Na jugu ZDA to opremo uporabljajo celo mamilarski karteli, ki tihotapijo droge. Če bi ti sistemi prenehali delovati, bi bila škoda velika – v Veliki Britaniji bi na primer vsak dan izgubili milijardo funtov.

Toda varnost je, kot dokazuje primer Rusije, vendarle na prvem mestu. Še posebej, če gre za Putina.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek