REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sirija: brezobzirne izjave Donalda Trumpa o Golanski planoti ogrožajo svetovni mir in stabilnost

Sirija: brezobzirne izjave Donalda Trumpa o Golanski planoti ogrožajo svetovni mir in stabilnostIzraelski tank na Golanski planoti Vir:Pixsell

Potem ko je ameriški predsenik Donald Trump zatrdil, da je prišel čas, da po 52 letih ZDA "popolnoma priznajo suverenost Izraela nad Golansko planoto" so se ostro odzvali v Siriji, pa tudi v delu mednarodne skupnosti.

Sirija je obsodila "slepo pristranskost ZDA do sionistične okupacije ter brezobzirno podporo agresivnemu vedenju".

Sirsko zunanje ministrstvo je obsodilo komentar ameriškega predsednika kot "neodgovornega" in dodalo, da si bo sirsko ljudstvo prizadevalo "povrniti območje z vsemi sredstvi, ki so na voljo", je poročala sirska nacionalna agencija SANA. 

Obsodili so tudi "slepo pristranskost ZDA do sionistične okupacije ter brezobzirno podporo agresivnemu vedenju".

"Mednarodni skupnosti je jasno, da ZDA s svojo brezobzirno politiko, v kateri prevladujeta aroganca in hegemonske ambicije, predstavljajo glavni faktor poslabšanja razmer v svetu ter ogrožanja miru in stabilnosti," je zapisalo ministrstvo za zunanje zadeve Sirije. 

Ameriški predsednik očitno nadaljuje s svojo politiko neomajne podpore Izraelu. Trump je Izraelu že priznal Jeruzalem kot glavno mesto države, čeprav gre za mesto, ki po resolucijah VS OZN pripada tudi Palestincem. 

Netanjahu in Pompeo Vir:Pixsell

Ameriški mediji ocenjujejo, da gre tudi za predvolilno pomoč izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju, ki ga aprila čakajo parlamentarne volitve.

ZDA s svojo brezobzirno politiko, v kateri prevladujeta aroganca in hegemonske ambicije, predstavljajo glavni faktor poslabšanja razmer v svetu ter ogrožanja miru in stabilnosti

V sirskem zunanjem ministrstvu so poudarili, da ZDA jasno kršijo vrsto mednarodnih resolucij, med drugim resolucijo 497, ki odreje, da je namere Izraela da delovanje svoje zakonodaje razširi na to območje neveljavno in nezakonito.

Tudi Iran je izjave ameriškega predsednika označil za nevarne. 

Pred novo krizo zaradi Trumpovih izjav je posvaril tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

"Včerajšnja nesrečna izjava ameriškega predsednika Trumpa o Golanski planoti je regijo privedla na rob nove krize," je poudaril na izrednem zasedanju Organizacije islamskega sodelovanja (OIC) v Carigradu.

Golanska planota je po mednarodnem pravu del ozemlja Sirije, ki je pod izraelsko okupacijo.

"Nikoli ne bomo dovolili priznanja okupacije Golanske planote," je poudaril Erdogan in dodal, da OIC ne bo "ostala tiho ob tako občutljivih zadevah, kot je ta".

Iz Rusije pa so sporočili, da gre za zgolj Trumpov poziv, pri čemer upajo, da bo na tem tudi ostalo. Takšni pozivi po besedah Dmitrija Peskova, tiskovnega predstavnika ruskega predsednika Vladimirja Putina predstavljajo tveganje za resno destabilizacijo razmer na Bližnjem vzhodu.

Območje Golanske planote je Izrael zasedel Siriji med vojno leta 1967 in si ga priključil leta 1981. Mednarodna skupnost te priključitve ne priznava.

Golanska planota je po mednarodnem pravu del ozemlja Sirije, ki je pod izraelsko okupacijo.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek