REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Theresa May že drugič poražena, brexit bo »neurejen« - ali pa ga ne bo

Theresa May že drugič poražena, brexit bo »neurejen« - ali pa ga ne boDemonstranti v Veliki Britaniji zaradi brexita Vir:Pixsell

Proti sporazumu o brexitu je glasovalo 391 od 650 britanskih poslancev. V Evropski uniji bodo zato še pospešili priprave na kaotični brexit, možna pa je tudi preložitev izstopa.

Nov dogovor, ki ga je Theresa May prinesla iz Strasbourga, po mnenju večine nasprotnikov sporazuma ni bil dovolj dober, da bi omilil skrbi glede spornega irskega varovala (»backstopa«) oziroma dogovora, po katerem bo meja med carinskim območjem EU in Združenim kraljestvom na morju, ne pa na Irskem.

Pravni strokovnjaki so namreč opozarjali na očitno dejstvo, da lepotni popravki, ki jih je Mayeva dobila od predsednika EK Jeana Clauda Junckerja ne preprečujejo, da bi se lahko Združeno kraljestvo kljub zagotovilom evropske strani v primeru uveljavitve varovala še vedno - za nedoločen čas, kajti za konec te politike je potreben dogovor EU in UK - znašlo »ujeto« v carinski uniji EU.

Spodnji dom britanskega parlamenta je po pričakovanju še enkrat zavrnil ratifikacijo ločitvenega sporazuma o brexitu. Proti sporazumu je glasovalo 391 od 650 poslancev.

Brexit

Poslanci so z zavrnitvijo sporazuma zavrnili tudi pravno zavezujoča dopolnila in pojasnila, ki jih je britanska vlada v zadnjih dneh uspela doseči v pogajanjih z Evropsko unijo.

Sporazum je tokrat podprlo večje število poslancev kot med prvim glasovanjem v sredini januarja, vendar to še zmeraj ni dovolj.  Ko je 15. januarja parlament prvič glasoval o sporazumu jih je proti glasovalo 432, za pa 202 poslancev.

Parlament bo sedaj razpravljal o »trdem brexitu«, če bo ta zavrnjen pa še o »podaljšku« izstopa

Parlament bo danes razpravljal o »trdem brexitu«, če bo ta zavrnjen pa še o »podaljšku« izstopa na podlagi člena 50. Pogodbe o EU (PEU). Za podaljšanje roka izstopa pa mora Velka Britanija dobit soglasje vseh držav članic EU.

Britanska premierka je med debato rotila poslance, da naj podprejo njen predlog, sicer »bo breexit izgubljen.« Svetovni mediji pa so več pozornosti posvetili njenemu »zlomljenemu glasu« oziroma »ledenemu šepetu«.

Theresa May Vir:Pixsell

Pri tem je predsednik EK Jean Claude Juncker jasno sporočil, da mora velika Britanija EU zapustiti najpozneje do evropskih volitev za Evropski parlament, ki bodo med 23. in 26. majem, saj bo sicer morala izbrati svoje poslance za Evropski parlament.

Do usodnega 29. marca pa je ob tem samo še dva tedna.

Voditelj opozicijske laburistične stranke Jeremy Corbyn pa je dejal, da je zaradi velikega poraza Therese May »čas za splošne volitve.«

Do usodnega 29. marca pa je ob tem samo še dva tedna, zato so možnosti za »neurejen brexit«, ki bi škodil tako EU kot Veliki Britaniji čedalje večje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek