REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Marta Pika: "Cerar ni vedel nič v prejšni vladi, ne ve nič v tej, ne pozna prava, se pa dobro spozna na svoje interese"

Marta Pika:

Na družbenih omrežjih se je razvnela zanimiva razprava o kandidatih Stranke modernega centra (SMC) za volitve poslancev v Evropski parlament.

Nekdanji poslanec SMC opozarja na 'alternativni model financiranja' v katerem potegnejo kratko državljani in javne finance, a profitirajo posamezniki in - vladajoča stranka.

Uporabnik Twitterja Marko Pavlišič se je posmehnil naporom stranke Mira Cerarja, da si zagotovi kandidate glede na dejstvo, da se celo sedanja komisarka Violeta Bulc, (ki ji je prav Cerar omogočil bajno službo v Bruslju) obotavlja, ker se menda boji sramote, da bo, - če kandidira na Cerarjevi listi, zaradi afer s katerimi se stranka iz dneva v dan spopada -, pogorela.

Pavlišič je zato strankarskim veljakom predlagal, da svojo listo "predstavijo v ograjenem prostoru, da jim ne bi kakšen kandidat (v zadnjem hipu) pobegnil."

To idejo je nadgradil Mitja Čampa, z domislico o preimenovanju Cerarjeve SMC v Stranko Maketnega centra.

Okostnjaki kar padajo iz omare Cerarjeve (prejšnje) vlade.

Očitno "veleafera maketa" ni več edini problem, ki tišči zunanjega ministra Mira Cerarja in njegovo stranko, ker okostnjaki kar padajo iz omare njegove (prejšnje) vlade.

Napoved, da je pogodba za nakup žice na meji naposled postala dostopna javnosti in da je nevladna organizacija Transparency International Slovenija že vložila ovadbo zoper direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška, je spodbudila hudomušne komentarje, da je Cerar zgrešil, ker se ni "zavaroval" z žico pred pogubnimi posledicami "afere maketa", ki je zaenkrat spodnesla le ministra Lebna, ne pa (še?) njegova takratna nadrejena - ministra Zdravka Počivalška in premierja Mira Cerarja.

V zvezi z dejstvom, da se v SMC-ju "dogaja", je Marko Pavlišič sklenil, da: "Cerar ni vedel nič o ničemer v vladi, in z ničemer v stranki. Saj ne vem al je slabš, če mu verjameš al če mu ne".

Marta Pika mu je pritrdila s pravo mero cinizma, da namreč Cerar "ni vedel nič v prejšnji vladi", toda "ne ve nič (niti) v tej, ne pozna prava, se pa dobro spozna na svoje interese".

To so bili odzivi na napoved novinarke komercialne televizije Nike Kunaver, da je pogodba o nakupu žice, ki jo je Cerarjeva vlada dolga leta prikrivala, končno postala javna.

Toda državljani - med ostalim -, še vedno čakamo na odgovor: zakaj je država pristala na pogoje podjetja Minus, da 70 odstotkov naročila plača vnaprej, pred dobavo?

Spomnimo – pogodbe, ki sta jih v imenu gospodarske družbe Minis d.o.o. sklenila Bojan Plohl in Zakrajšek kot direktor Zavoda RS za blagovne rezerve, so bile označene s stopnjo tajnosti interno.

Javnost tako ni imela dostopa do vsebine pogodb, odgovornost za dejstvo, da je bil posel zaupan prav podjetju Minis, pa so začeli vpleteni hitro prelagati drug na drugega.

Cerar odgovornost pripisuje svojim neposredno podrejenim.

Takratna obrambna ministrica Andreja Katič je na primer dejala, da je to vprašanje v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve, nekdanji premier Miro Cerar pa je dejal, da bo obrazložitev posredoval minister za gospodarstvo, ki za to skrbi — takrat Zdravko Počivalšek.

Tako je tudi v svojem prvem odzivu Cerar odgovornost pripisal za to pristojnim ministrstvom, torej svojim neposredno podrejenim.

Vpogled v poslovanje podjetja Minis je nato hitro razkril, da gre za podjetje brez resnejših referenc in s celo večkrat blokiranimi računi.

Do posla z žico so ogradili le ljubljanski živalski vrt, celjsko bolnišnico in nekaj drugih javnih ustanov.

V oči pade tudi podatek, da je sedež podjetja v Žalcu na istem naslovu kot je bila nekoč lokalna pisarna Cerarjeve SMC ...

Nekdanji poslanec SMC Borut Krajnc, ki je ob lastni predstavitvi v vlogi "novega poslanca in člana SMC" leta 2015 poudaril, da je "SMC omogočila glas tudi civilni družbi", pa zdaj, kot "bivši poslanec" nekoliko razočarano opozarja na "alternativni model financiranja".

Model, v katerem potegnejo kratko državljani in javne finance, profitirajo pa posamezniki (fizične osebe, ki so pri koritu vladajočih), majhna zasebna podjetja, ki so v navezavi z oblastjo in, seveda - vladajoča stranka.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek