REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trumpov biograf: Trump ima živjenski stil miljarderja, nima pa bogastva

Trumpov biograf: Trump ima živjenski stil miljarderja, nima pa bogastvaDonald Trump in Michael Cohen

Michael Cohen, nekdanji osebni odvetnik Donalda Trumpa je med svojim zaslišanjem v predstavniškem domu 27. februarja letos povedal nekaj zelo nenavadnega. 

Dejal je, da je po njegovih izkušnjah “gospod Trump napihnil vrednost svojega celotnega premoženja, kadar je to bilo v korist njegovim namenom.”
Istega dne je novinar in biograf Donalda Trumpa David Cay Johnston na CNN pojasnjeval, zakaj meni, da je tudi v tem delu Cohenovo pričevanje utemeljeno, zasnovano na dejstvih in zakaj bi mu bilo potrebno verjeti. 

Trumpov celoten bruto dohodek v zadnjih letih je bil manj kot 500 000 dolarjev.

Johnston, avtor knjige “Je celo huje, kot ste mislili: kaj Trumpova administracija počne Ameriki” in knjige “Ustvarjanje Donalda Trumpa” je pisal o Trumpovih financah dolga leta.

Po njegovem mnenju je “napihovanje” Trumpovega bogastva nekaj, kar je sedanji ameriški pedsednik počel pogosto.

Opozoril je, da je že leta 1990 dokazal, da je njegovo premoženje vredno manj, kot to trdi sedanji predsednik ZDA.

“Leta 1990 sem dokazal, da Trump ni milijarder in Donald me je oklical za lažnivca, vse dokler ni bi prisiljen, da razkrije dokumente, ki so pokazali, da je imel negativno skupno vrednost premoženja in dolgove v višini 300 milijonov dolarjev. 

Na vprašanje, kaj lahko Američani pričakujejo, če bi Trumpove davčne napovedi postale javne, je Johnston dejal, da “bo ena od zadev, ki jo bomo videli, da je njegov celoten oziroma prilagojeni bruto dohodek v zadnjih letih bil manj kot 500 000 dolarjev.” 

“To vemo zato, ker je dobil nekaj, kar v New Yorku imenujejo “zvezdni nepremičninski davek” na svoje osnovno domovanje, to pa je Trumpova stolpnica. In to dobiš samo, če so tvoji celotni prihodki manj kot 500 000 dolarjev.”

Johnston je dodal, da bodo “ljudje zelo šokirani, ko bodo izvedeli vse o njegovih financah” in bodo lahko videli, da “ima življenski stil milijarderja, vendar nima nobenega bogastva.”

Ima življenski stil milijarderja, vendar nima nobenega bogastva.

Odgovoril je tudi na odgovor Michaela Cohena na vprašanje kongresnice Alexandrie Ocasio-Cortez, ki je vprašala Cohena, ali je Trump “zavarovalnicam kadarkoli predložil napihnjene ocene vrednosti svojega premoženja,” Cohen pa je nato odgovoril z “da.” 

Johnson je pohvalil vprašanje poslanke, ki je po njegovem mnenju v stilu “raziskovalnega novinarstva” takoj zadela bistvo zadeve.
 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek