REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump je obseden z »udarnimi naslovi«: sodelavci mu morajo natisniti celo besede s televizijskih ekranov

Trump je obseden z »udarnimi naslovi«: sodelavci mu morajo natisniti celo besede s televizijskih ekranovTeam of Vipers

Znano je, da ameriški predsednik Donald Trump zelo veliko pozornosti posveča temu, kako je predvsem on sam videti v javnosti.

Prav zato z največjo pozornostjo spremlja vse, kar se dogaja na televizijskih ekranih, še posebej ameriških televizij.

Ob tem ima do svojih sodelavcev tudi nenavadne zahteve, kot poroča Axios. 

Vse to in še marsikaj drugega razkriva še ena nova knjiga o Donaldu Trumpu.

Team of VipersKnjigo z naslovom »Tim modrasov« oziroma »strupenjač« (Team of Vipers) in podnaslovom "Mojih 500 izjemnih dni v Trumpovi Beli hiši" naj bi izšla 29. januarja in prinaša nekaj novih podatkov k zajetni beri že doslej znanih podrobnosti o nenavadne načinu vladanja aktualnega predsednika ZDA. Napisal jo je Cliff Sims, Trumpov zaupnik pri izvajanju in organizaciji predsedniške kampanje.

Ljudje gledajo televizijo z ugasnjenim zvokom, zato so te besede, te včasih čudovite, včasih pa grde besede, tako pomembne

V knjigi je do potankosti opisana še ena »fiksacija« Donalda Trumpa. Predsednik ZDA ima namreč nenavadno nagnjenje in izjemno veliko pozornost povzroča velikim napisom, ki jih televizije po navadi objavljajo v spodnjih delih ekranov in ki poudarjajo najpomembnejše poudarke iz izjav, ki so jih pravkar izrekle osebe, ki nastopajo na televizijskih zaslonih.

Ti udarni naslovi (angleško: chyrons) se običajno objavljajo pod neposrednimi prenosi ali posnetki, ki se predvajajo pred kamerami.  

»Televizijo konzumira tako, kot je pokojni Roger Ebert gledal filme… Komentira postavitev, grafiko, izbor oblek, osvetlitev, popolnoma vsako vizualno komponento tega, kar se oddaja. Seveda, rad sliši svoje podrejene, da govorijo lepe stvari o njem ali uradnike Bele hiše, ki ga branijo pred napadi, toda na koncu je najpomembnejše le to, kako je bilo vse skupaj videti,« piše Cliff Sims.

Toda največ pozornosti Trump posveča prav udarnim napisom pod slikami z malih ekranov. V zvezi s to svojo obsesijo pa ima tudi svojo teorijo.

Trump na televiziji - udarni naslovi ga privlačijo Vir:Pixsell

»Ljudje gledajo televizijo z ugasnjenim zvokom, zato so te besede, te včasih čudovite, včasih pa grde besede, tako pomembne, mi je dejal predsednik,« poudarja avtor knjige.

In kadar ima predsednik ZDA svoj govor nekje zunaj Washingtona, mora zato njegov »raziskovalni team« narediti posnetke vseh »udarnih naslovov«, ki so se med njegovim govorom pojavili na malih ekranih.

Nato morajo te slike skupaj z drugimi udarnimi naslovi in tviti vplivnih novinarjev in pristašev čim prej natisniti in jih odnesti Trumpu, da si jih ogleda, ko se vrne v Belo hišo.

Trump: 'Sovražim to izreči – odkrito, res to sovražim – toda MSNBC ima najboljšo grafiko.'

»Naloga Sarah, Hopa ali mene ali pa kogarkoli drugega, ki je potoval z njim, je bila, da se z njim srečajo v rezidenci in da mu izročijo ta natisnjen paket papirjev, da si jih ogleda že nekaj trenutkov zatem, ko se helikopter Marine One dotakne tal na južnem travniku.«

V knjigi je zapisanih tudi več podrobnosti o delovanju različnih nekdanjih in sedanjih »insajderjev« v Zahodnem krilu Bele hiše.

Trump tudi pogosto komentira izgled notranjosti studiev posameznih televizij.

Grafika MSNBC

»Grafika na Foxu je absolutno najslabša – ali gledate to? CNN in MSNBC sta veliko boljši. Sovražim to izreči – odkrito, res to sovražim – toda MSNBC ima najboljšo grafiko. Fox je sicer najboljši – imajo najbolje talente. Toda Foxova grafika je grozna. Morali bi narediti nekaj v zvezi s tem,« je ob neki priložnosti svojim sodelavcem dejal Donald Trump.

Včasih pa izreče tudi kakšen kompliment. Ko je Tucker Carlson, desničarski komentator na televiziji Fox Trumpu izrekel kompliment, ker zna tako dobro izraziti protivojna stališča republikanskih volivcev, je Trump menda z občudovanjem dejal: »To pa je res v popolnosti zadel.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek