REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šolske uniforme s čipi že preprečujejo »špricanje« šole

Šolske uniforme s čipi že preprečujejo »špricanje« šoleUniforme v šoli - Kitajska

Na Kitajskem šole uvajajo in tudi promovirajo »pametne uniforme« z GPS čipi, za lažje spremljane prisotnosti in gibanja učencev, poroča kitajski časnik Global Times.

Več kot deset šol na jugozahodu Kitajske v pokrajini Guizhou v avtonomni regiji Guangxi Zhuang je namreč uvedlo nove uniforme v šolski program.

Če učenci nosijo te uniforme dobijo pristojni v šoli točne podatke o prihodih učencev v šolo in njihovih odhodih iz šole, te podatke pa, kot je pojasnil Lin Zongwu, direktor enajste šole, avtomatsko pošiljajo staršem učencev.

Alarm bi se avtomatsko oglasil tudi v primeru poskusa zamenjave šolskih uniform

Od jeseni leta 2016 več kot 800 učencev v tej šoli nosi takšne uniforme. Po podatkih tehnološkega podjetja, ki se ukvarja z izdelavo teh uniform, se v primeru nedovoljenega izhoda učenca iz šole takoj aktivira alarm.

Seveda pa bi učenci lahko našli luknjo v sistemu tako, da bi preprosto zamenjali svoje uniforme s sošolci. Vendar so kitajski inovatorji mislili tudi na to. S pomočjo tehnologije za prepoznavanje obrazov lahko ugotovijo, kateri učenec nosi katero uniformo, zato bi se alarm avtomatsko takoj oglasil tudi v primeru poskusa zamenjave šolskih uniform.

Uniforma sama ima sicer v predelu ramena vgrajena dva čipa, ki lahko preneseta temperature do 150 stopinj Celzija in več kot 500 pranj, je pojasnil Juen Bičang, vodja projekta podjetja, ki je izdelalo uniforme.

Od uvedbe uniform se je bistveno povečala prisotnost učencev pri pouku

Seveda pa bi ta sistem lahko povzročil tudi vdore v zasebnost učencev, saj lahko sistem locira tudi lokacijo učencev v času, ki ni namenjen učenju.

»Trudimo se, da ne bi preverjali točne lokacije učencev v času izven pouka, ko pa učenec ni tukaj in ne prihaja k pouku, nam uniforma pomaga, da ugotovimo njegov položaj,« je pojasnil Lin Zongwu.

Pudaril je, da se je od uvedbe uniform v sistem šolstva bistveno povečala prisotnost učencev pri pouku.

Tehnologijo v šole pa uvajajo tudi drugače. V eni od šol v Hangzhou so v razrede namestili kamere, tako da lahko merijo tudi aktivnost učencev. Na ta način so lahko učitelji odkrili tudi učence, ki so med poukom zaspali.

Vse to ni samo nela oddaljena prihodnost. Podobni sistemi so vpeljani - ne sicer v šolah - tudi v Sloveniji. To zelo dobro poznajo na primer slovenski rudarji, ki imajo v svoji opremi zelo podobne čipe, ki beležijo njihove prihode in odhode z delovnega mesta.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek