REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Val smrti: erupcija vulkana "otrok Krakataua" sprožila podvodni plaz, cunami odnesel stotine življenj

Val smrti: erupcija vulkana Cunami - Indonezija, 2018

V Indoneziji je po izbruhu Krakataua, najnevarnejšega vulkana na svetu, umrlo najmanj 222 oseb, 843 pa jih je ranjenih v cunamiju, ki je nato zadel otoke Java in Sumatra. Sam cunami pa je po oceni strokovnjakov najverjetneje sprožil podmorski plaz, ki se je sprožil po izbruhu vulkana.

Smrt je mnoge doletela nepričakovano. Cunami, za katerega oblasti niso izdale opozorila, je med drugim zadel priljubljeno počitniško letovišče Tanjung Lesung na otoku Java. Udaril je tudi v šotor, v katerem je imela koncert priljubljena indonezijska glasbena skupina.

Cunami - Indonezija, 2018

Celo ljudje, ki so se veselili na koncertu, niso vedeli, kaj jim grozi. Na posnetku lahko vidimo, kako je voda odnesla oder, glasbenike in publiko priljubljene indonezijske glasbene skupine. Mnoge pogrešane, vključno s člani ansambla še vedno iščejo.

Poškodovanih je na stotine objektov. Najbolj je prizadeta provinca Pandeglang na zahodu Jave, kjer je umrlo najmanj 126 ljudi. Tam je bilo poškodovanih tudi več kot 500 hiš in devet hotelov, ki so med turistično sezono polni.

V morski ožini Sunda med indonezijskima otokoma Java in Sumatra je namreč v soboto zvečer po lokalnem času zaradi izbruha vulkana nastal cunami. Številni ljudje so pogrešani, število žrtev utegne v prihodnjih urah še narasti.

Cunami - Indonezija, 2018

Po navedbah strokovnjakov bi cunami lahko sprožila tudi kombinacija neobičajno močnr plima, ki je posledica luninih men, in podvodnrga plaza, ki naj bi ga sprožil vulkan. "Kombinacija je sprožila nenaden cunami, ki je prizadel obalo," je dejal tiskovni predstavnik indonezijske reševalne službe Sutopo Purwo Nugroho.

Opozorilo oblasti, da naj se ljudje izogibajo krajem ob morju velja do 25. decembra

Indonezijska geološka služba sicer potek dogodkov še preiskuje. Plima bi lahko bila nevarna tudi v prihodnjih dnevih. Opozorilo oblasti, da naj se ljudje izogibajo krajem ob morju velja do 25. decembra.

Oblasti ljudem svetujejo, da se izogibajo obalnih predelov, saj bi lahko sledili novi cunamiji. Po doslej razpoložljivih podatkih med žrtvami naj ne bi bilo tujcev. To pomeni, da cunami najverjetneje ni terjal življenj Slovencev.

Cunami - Indonezija, 2018

»Fotografiral sem vulkan, ko sem opazil, da gre proti plaži ogromen val. Začel sem bežati. Prvi val nas je ustavil 15-20 metrov od obale, drugi pa je že prišel do hotela, v katerem sem bil. Z družino sem skozi gozd uspel zbežati na hrib. Prišli smo do vasi, kjer so nam domačini zelo pomagali. Na srečo nismo bili poškodovani«, je dejal Norvežan Eistein Lund Andresen.

Indonezija se nahaja v tako imenovanem »ognjenem obroču«, kjer so potresi pogosti in močni, sledijo pa jim cunamiji. Tokrat je smrtonosni val najverjetneje sprožil vulkan Anak Krakatau (otrok Krakataua).

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek