REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Sloveniji drugi krog županskih volitev:Maribor dobil Arsenoviča, Kranj Rakovca...

V Sloveniji drugi krog županskih volitev:Maribor dobil Arsenoviča, Kranj Rakovca...VIR: Profimedia / Insajder

V dobri četrtini slovenskih občin, kjer v prvem krogu lokalnih volitev še niso izvolili novega župana, so volivci znova odpravili na volišča. 612.000 volilnih upravičencev je imelo, kot poroča RTV SLO, v drugem krogu županskih volitev možnost izbirati med kandidatoma, ki sta bila 18. novembra najuspešnejša.

Volivci bodo novega župana izbirali tudi v šestih mestnih občinah: v Mariboru, Kopru, Kranju, Novi Gorici, Slovenj Gradcu in na Ptuju

V vseh 212 občinah so volivke in volivci 18. novembra že odločali o članih občinskih svetov, v 156 pa so izvolili tudi župane. Današnji drugi krog volitev pa poteka še v preostalih 56 občinah, kjer v prvem krogu nobeden od kandidatov ni dobil večine glasov.

Volivci so novega župana izbirali tudi v šestih mestnih občinah: v Mariboru, Kopru, Kranju, Novi Gorici, Slovenj Gradcu in na Ptuju.

Ponekod pa so ponovili tudi glasovanje za mesta v občinskih svetih. To se je denimo zgodilo na enem od volišč v občini Rogaška Slatina, kjer so morali v prvem krogu lokalnih volitev predčasno zaključiti glasovanje za občinski svet, saj jim je zmanjkalo glasovnic, pa tudi v eni od štirih volilnih enot Ribnice na Pohorju zaradi napake pri predčasnem glasovanju.

Drugi krog lokalnih volitev je po večini preštetih glasov v nekaterih občinah dal zanimive rezultate.

Na Ptuju so vse glasove prešteli že v pol ure, volilna udeležba je bila 47,71-odstotna. Nuška Gajšek (SD) je s 66,32 odstotki (6.158 glasov) premagala nekdanjega župana Štefana Čelana (33,68  odstotkov oziroma 3.127 glasov).

V Kranju je ob približno 33-odstotni udeležbi prepričljivo slavil kandidat SD Matjaž Rakovec 

V Mariboru po veliki večini preštetih glasov vodi Saša Arsenovič, ki je očitno premagal nekdanjega župana Franca Kanglerja. Slednjega so pred leti z županskega stolčka odnesle t.i. mariborske vstaje zaradi cestnih radarjev.

Kot kaže, bo v občini Piran zmagal novinec Genio Zadković, ki je s svojim Gibanjem za občino Piran presenečenje letošnjih lokalnih volitev.

Matjaž Rakovec

V občini Kostel je zmagal Ivan Črnkovič, znan iz afere Patria, v v občini Radenci pa je s 53 odstotki zmagal Roman Leljak, znan po kontroverznih "zgodovinskih" knjigah.

V občini Koper pa kaže, da bo moral oditi dozdajšnji župan Boris Popovič, saj ga je premagal njegov izzivalec Aleš Bržan, nekdanji radijski voditelj. Glasov po pošti naj bi bilo skupaj 50, tako da bi se lahko končni izid spremeni tudi v prid Popoviču.

Na Ptuju je po vseh preštetih glasov na županskih volitvah zmagala Nuška Gajšek. Kandidatka SD je po delnih neuradnih izidih dobila 66,3 odstotka glasov. Njen tekmec Štefan Čelan pa je prejel 33,7 odstotka glasov. Nuša Gajšek je tako postala edina županja v mestnih občinah, Ptuj pa bo obenem prvič dobil županjo.

V Kranju je ob približno 33-odstotni udeležbi prepričljivo slavil kandidat SD Matjaž Rakovec, ki je po delnih neuradnih izidih z 68 odstotki premagal neodvisnega kandidata Zorana Stevanovića.

,

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek