REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uspešno rusko maščevanje: po namestitvi raketnih sistemov S-300 v Siriji Izrael prenehal z zračnimi napadi

Uspešno rusko maščevanje: po namestitvi raketnih sistemov S-300 v Siriji Izrael prenehal z zračnimi napadiF-16-S-300

Sedemnajstega septembra letos je izraelski napad na obalo Sirije ustvaril kaos v sirski protizračni obrambi. Tedaj je bilo pomotoma zadeto in zrušeno tudi ruski izvidniško letalo s 15 člani posadke. Rusko letalo Iljušin je zadela sirska protizračna obramba, saj se je izraelsko letalo F-16 skrilo za njega. Kmalu zatem se je Rusija odločila za povračilne ukrepe. Vladimir Putin je napovedal, da bo Sirija dobila nove rakete. To se je tudi zgodilo. Sirija je dobila naprednejše protiletalski sisteme S-300. Kljub temu, da so v Izraelu trdili, da še naprej izvajajo napade v Siriji, pa so nemški mediji zato podvomili v te trditve.

Pred namestitvijo sistemov S-300 so izraelski mediji vedno poročali o ravnanjih izraelske vojske in letalstva.

»Izrael trdi, da sistemi S-300 ne bodo preprečili Izraelu, da izvaja napade v Siriji, toda v času več kot enega meseca od tedaj ni bil zabeležen niti en medijski zapis o domnevnih napadih. Kljub temu pa je Izrael zatrdil, da je napade izvajal in da jih je celo koordiniral z Rusijo,« se čudi časnik. »Ta trditev je očitno namenjena okrepitvi izraelske odločnosti za izvajanje napadov, še posebej zatem, ko je pomanjkanje napadov sprožilo številne dvome.«

Magazin Contra ob tem poudarja, da so pred namestitvijo sistemov S-300, zmeraj ob napadih, izraelski mediji tudi poročali o ravnanjih izraelske vojske in letalstva. »Predpostavko, da so se napadi nadaljevali, poročanje o njih pa je preprosto izginilo, je dobesedno nemogoče sprejeti,« ocenjuje časnik.

S-300

Kmalu po teh napadih je Rusija Siriji predala – in to zastonj – raketne sisteme S-300. Zelo pomembno pa je tudi to, da so bili ti sistemi obnovljeni in modernizirani, hkrati pa imajo tudi sodoben sistem »prijatelj-sovražnik« in lahko ugotovijo, ali so njihove rakete »zaklenjene« na prave ali napačne tarče. Tega pred incidentom 17. septembra sirske protizračne sile niso imele.

Po nekaterih podatkih naj bi bilo za delovanje tega sistema potrebna tudi prisotnost ruskih časnikov, kar pred Izrael postavlja nove prepreke – saj bi v primeru uspešnih napadov na protizračne baterije, ki so jih sicer prej rutinsko napadali, lahko ubili tudi ruske vojake, kar pa bi lahko povzročilo zelo nevarno reakcijo Rusije.

Sirija tako sedaj razpolaga s kar tremi bataljoni moderniziranih protizračnih raket S-300PM-2.

Sirija tako sedaj razpolaga s kar tremi bataljoni moderniziranih protizračnih raket S-300PM-2. Te rakete imajo tudi boljše radarje, izboljšano osvetljevanje ciljev, boljše vodenje in mobilno poveljniško mesto v primerjavi s »klasičnimi« sistem S-300. Večji je tudi doseg, ki naj bi bil sedaj povečan na do 250 kilometrov.

Raketni sistemi naj bi bili sposobni delovati tudi v pogojih elektronskega vojskovanja. Te rakete so celo boljše od tistih, ki jih je dobil Iran, kajti Iran je dobil poenostavljeno »izvozno« različico, ki ni imelo tako dobrega nadzora, kot ga imajo sedaj sirske enote.

Sirske enote protizračne obrambe sicer pravkar trenirajo z novimi raketami, šolanje pa naj bi končali sredi decembra. Pred tem je Izrael v letu in pol izvedel kar 200 napadov na cilje v Siriji. Pogosto je šlo tudi za pripadnike iranske vojske. Ampak ta zgodba se je očitno končala. Putinovi povračilni ukrepi so dosegli učinek. Izostanek napadov pa bi lahko bil neprijeten tudi za izraelskega predsednika vlade Benjamina Netanjahuja, ki je trdil, da ima vse pod nadzorom in da za izraelsko vojsko v Siriji ne bo nikakršnih težav.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek