REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Manevri zveze NATO so v Islandiji izpraznili - zaloge piva

Manevri zveze NATO so v Islandiji izpraznili - zaloge pivaMarinec z "pivometom", Vir:Semmerling

Več barov v centru islandskega Reykjavíka je med zadnjim vikendom ostalo – brez piva, potem ko so jih množično obiskali predvsem ameriški mornarji in marinci, ki se (enako kot tudi slovenski vojaki) sodelujejo v vaji zveze NATO (Trident Juncture, »Trojni stik« ali tudi »Stik trizobca«), poroča ameriški vojaški časnik Stars and Stripes. Zaradi velikega navala vojakov na lokale so zato številni med njimi dobesedno – »presušili.«

Očitno je, da bo za uspešno delovanje zveze NATO najprej potrebno zagotoviti – zadostno količino kvalitetnega piva.

Na vojaških vajah je sodelovalo več kot 50 000 vojakov. Med njimi je bilo tudi 7000 mornarjev in marincev, medtem ko na Islandiji živi 340 000 prebivalcev.

Pri tem so se Američani z velikim veseljem menda lotili predvsem lokalnih, islandskih piv, prav tako pa niso bili zadržani pred drugimi, mednarodnimi vrstami, poroča ameriški časnik in se pri tem sklicuje na lokalne vire iz Islandije.

Zveza Nato je z veliko vajo Trident Juncture oz. Trojni stik sicer začela že 25. oktobra, kar pomeni, da so zaloge piva r glavnem mestu Islandije vzdržale komaj dva dni.

Pivo vojak - Marine Corps Times

Na vaji sicer sodeluje okoli 50.000 zavezniških vojakov, 250 letal, 10.000 tankov in oklepnikov ter 65 ladij, med njimi tudi ameriška letalonosilka Harry S. Truman. Na vaji sodeluje tudi 241 slovenskih vojakov.

Vojaki skupno 31 zavezniških in partnerskih držav se bodo skupaj urili dva tedna, cilj pa je boljša koordinacija pri kolektivni obrambi. Cilj vaje je zagotoviti sposobnost operativnega sodelovanja in odgovora na grožnjo iz katerekoli strani.

Hkrati je vaja namenjena odvračanju potencialnih nasprotnikov, ki bi si drznili preizkusiti delovanje 5. člena Severnoatlantske pogodbe, da je napad na eno članico Nata napad na vse. V Natu sicer opozarjajo, da to ne pomeni urjenje proti Rusiji – kjer pa jo razumejo točno tako in zato pred norveško obalo izvajajo svoje manevre raketnih sil.

Ker bo vaja potekala še cel teden, do 7. novembra pa je že sedaj jasno, kaj bo v naslednjih dnevih prioriteta in kje so se pokazale največje pomanjkljivosti zveze NATO.

Očitno je, da bo za uspešno delovanje zveze NATO najprej potrebno zagotoviti – zadostno količino kvalitetnega piva. S tem bi se verjetno strinjali tudi ruski kolegi, ki pa so žal na ladjah in bodo na vrnitev v domača pristanišča (ter na pivo ali pa kvas) morali še nekoliko počakati.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek