REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj ima Harley Davidson težave?

Zakaj ima Harley Davidson težave?VIR: Harley Davidson

Menite, da je največja težava Trumpova odločitev za carine in posledičen dvig cen na tujih trgih? Ali pa staranje moto populacije, saj mlajše generacije niso ravno navdušene nad bencinskimi stroji? Ali pa premajhna paleta modelov? Morda zaradi pokrivanja le enega segmenta, brez off-road, športnikov ali drugih zvrsti? Ja, vsaka stvar naredi svojo težavo, a trenutno je največja ta, da proizvajajo preveč kvalitetne motocikle.

Harley Davidson motocikli s časom ne izgubljajo vrednosti v takšni meri kot ostali proizvajalci, razen redkih izjem z limitiranimi modeli. Pregovorno pokvarljivi HD motocikli pa se ne kvarijo več. Tudi namen motocikla in sama uporaba omogočata mnogo prevoženih kilometrov brez naprezanja in obrabe materialov.

Dela motocikle, ki se ne kvarijo, ne gredo iz mode in držijo visoko ceno.

Torej kje je težava? V ZDA je bilo v lanskem letu na vsakega novega prodani kar trije rabljeni. Pred desetimi leti je bilo to razmerje še travno obratno. To pomeni, da tovarna tekmuje kar sama s seboj. Že res, da so dali na trg 750 ccm, ki nov stane malo čez 7.000 eur, a ohranjenega 10 let starega z velikim agregatom za manj kot 10.000 eur ne boste dobili. Cene so šle v nebo.

Tudi če greste v tujino, na primer severna Nemčija, kjer kupite čez lužo pripeljan ameriški HD, ki je malenkost poškodovan, so cene med 3.500 in 5.000 eur. Nato še malo dajatev, zamenjava kakšnega rezervnega dela, servis, barvanje in bo cena takoj okoli 8.000 eur.

Harley Davidson
VIR: Harley Davidson 

Torej je HD v težavah. Dela motocikle, ki se ne kvarijo, ne gredo iz mode in držijo visoko ceno. Torej, kakšna je formula uspeha, da HD preživi. Poizkusili so s sodelovanjem s Porsche-jem, naredili 1.200 ccm motor in s tem zašli v slepo ulico. Kupili so Buell-a, imeli odličen enduro motor in samosvoje naked dirkalnike, pa ugasnili celoten program.

Naredili električen motor, a generacija milenijcev na to ni trznila, starejši pa brez znamenitih tresljajev ne marajo motociklov.

Naredili električen motor, a generacija milenijcev na to ni trznila, starejši pa brez znamenitih tresljajev ne marajo motociklov. Mlajši razmišljajo o družinah, stanovanjih, avtomobilih na posojo,… odprta cesta, svoboda in veter v laseh pa je le še spomin na mavrične čase.

Donald Trump in Harley Davidson
VIR: Harley Davidson 

A same težave ameriški legendi ne povzročajo samo kupci. Podjetje se je poleti ujelo v politični navzkrižni ogenj, ko je naznanilo, da bo del svoje proizvodnje preselilo v tujino zaradi napovedanih povračilnih carin s strani Evropske unije. Celotno zadevo pa je zakuhal prav predsednik Trump. Kasneje je celo naznanil, da bo podprl bojkot Harley Davidsona, če se bodo za ta korak res odločili.

Torej je prihodnost znamke Harley Davidson kljub prodaji in svetovno najbolj poznani znamki še vedno pod velikim vprašanjem.

Torej je prihodnost znamke Harley Davidson kljub prodaji in svetovno najbolj poznani znamki še vedno pod velikim vprašanjem. A le prihodnost bo pokazala pravo smer za preživetje. Do takrat pa veliko srečnih ttrressoooččihhh kilometrov in veter v laseh, pa čeprav jih je vedno manj in so postali srebrno sivi.

Harley Davidson
VIR: Harley Davidson 
Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek