REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elon Musk predlaga umik delnic Tesle z borze

Elon Musk predlaga umik delnic Tesle z borzeVir: Wikimedia

Ustanovitelj ter glavni izvršni direktor podjetja Tesla Elon Musk je v torek nepričakovano predstavil predlog o umiku delnic proizvajalca električnih avtomobilov iz javne prodaje na borzi. Musk je tvitnil, da namerava podjetje umakniti z borze in je zagotovil financiranje za odkup vseh delnic Tesle za po ceni 420 dolarjev za delnico.

Več podrobnosti ni razložil, čeprav bi šlo pri umiku delnic Tesle z borze za največjo tovrstno potezo v zgodovini ZDA.

Cena za odkup delnic, ki so na borzi že osem let, bi teoretično nanesla 72 milijard dolarjev. Vendar pa najverjetneje precej manj, saj je Musk lastnik okrog 20 odstotkov vseh delnic Tesle. Kasneje je še tvitnil, da sicer ni prepričan, da bo za to idejo dobil dovoljenje večine ostalih delničarjev.

Umik delnic bi sicer podjetju omogočil nekoliko bolj mirno poslovanje, saj cene delnic sedaj pogosto nihajo tudi zaradi Muskovih "tvitov" in različnih informacij o poslovanju podjetja. Musk sicer trdi, d aima sam dovolj denarja, da bi lahko odkupil delnice. Vsak od vlagatelj bi v tem primeru dobil tudi 60 dolarjev za delnico več, kot sedaj, ko je cena 360 dolarjev za delnico. 

Vsak od vlagatelj bi v tem primeru dobil tudi 60 dolarjev za delnico več, kot sedaj, ko je cena 360 dolarjev za delnico

Tesla je sicer špo številnih težavah dosegla zastavljeni cilj - proizvodnjo več kot 5000 avtomobilov modela 3 na mesec. Po najnovejših podatkih so jih v tednu dni izdelali 7000, od tega 5031 modela 3.

Vendar pa jih večji koncerni, na primer Ford, toliko avtomobilov proizvedejo "v eni štirih urah", kot opozarja Recode. je pa seveda res, da so avtomobili tesle tehnološko naprednejši.

Prav ta teden so namreč iz podjetja sporočili, da bodo pričeli v avtomobile vgrajevati povsem svoje čipe, razvite v Tesli, na kar so še posebej ponosni in v prihodnje ne bodo potrebovali več tistih od Nvidie, enega od največjih proizvajalcev čipov a svetu. Pri tem na bi bili čipi Tesle boljši, omogočali naj bi ne samo procesiranje 200, pač pa celo 2000 sličic na sekundo iz kamer, ki so nameščene v vozilih Tesla. Tesla namreč ne uporablja "radarjev" (sistema LIDAR), pač pa se zanaša samo na kamere. Nova oprema naj bi različnim vozilom Tesle sedaj res omogočila popolnoma avtonomno vožnjo.

Kljub temu pa je v drugi polovici leta 2018 podjetje Tesla zabeležilo padec vrednosti v višini 717 milijonov dolarjev, potem ko je nove podatke o zaslužkih vlagateljem na ne posebej vljuden način sporočil prav Elon Musk.

Toda ko je v naslednjem sporočilu zapisal, da se "opravčuje" ker "ni bil prav vljuden ob prejšnjem klicu" je vrednost delnic znova zrasla tako da se je vrednost podjetja povečala za 4,7 milijarde dolarjev. Svetovalci KeyBanc Capital Markets so to opisali kot "morda največ vredno opravičilo vseh časov." Gre za tipičen primer tega, kako lahko posamezne izjave vodilnih zelo vplivajo na ceno celotnega podjetja.

Musk je enkrat že objavil, da gre njegovo podjetje v stečaj, kasneje pa je sporočil, da je šlo za prvoaprilsko šalo. Pred kratkim so se sprožila vprašanja o njegovem duševnem zdravju, ko je besnel zaradi kritik svoje podmornice, ki jo je poslal na reševanje otrok iz votline na Tajskem in je enega od potapljačev označil za pedofila. Vse to pa je vplivalo na ceno delnic njegovih podjetij.

Borza Nasdaq je po objavi v torek za nekaj časa celo ustavila trgovanje z njimi, dokler ni bilo objavljeno pismo zaposlenim, v katerem je razložil svoje misli. Za umik delnic z borze naj bi se je odločil zato, da se lahko podjetje osredotoči na razvoj brez udinjanja analitikom in vlagateljem Wall Streeta, ki jih zanimajo le četrtletni rezultati.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek