REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Omajan položaj britanske premierke Mayjeve, ki naj bi zgolj »polirala iztrebek«

Omajan položaj britanske premierke Mayjeve, ki naj bi zgolj »polirala iztrebek«Boris Johnson in David Davis

Slabih devet mesecev pred napovedanim izstopom Velike Britanije iz Evropske unije se je britanska vlada znašla na hudi preizkušnji. Premierka Theresa May je ostala brez dveh ključnih ministrov, saj sta v manj kot 24 urah odstopila tako minister za brexit David Davis kot vodja diplomacije Boris Johnson.

Na položaj novega zunanjega ministra je bil medtem že imenovan dosedanji minister za zdravje Jeremy Hunt.

Oba dosedanja ministra sta za razliko od premierke veljala za zagovornika trdega pristopa Londona glede brexita. Znano je, da se Mayeva zavzema za mehkejše različice razhoda z EU, in to je bil tudi poglavitni razlog za njun odstop.

Padec podpore za pogajanja Mayeve

Najprej je v nedeljo s položaja ministra za brexit odšel Davis, v ponedeljek je s položaja zunanjega ministra odstopil še Johnson. Davis je sam priznal, da je odstopil, ker se ne strinja s pogajalskimi izhodišči Londona za brexit. Na položaju ministra ga bo zamenjal Dominic Raab, goreč zagovornik brexita.

Dva ključna ministra v britanski vladi sta odstopila takoj zatem, ko je zunanji minister Boris Johnson Mayjevi očital, da s svojo politiko izstopa iz EU zgolj polira iztrebek

Britanska vlada je sicer v petek sprejela načrt za trgovanje med Veliko Britanijo in EU po brexitu. V skladu z načrtom naj bi se med drugim izognili nadzoru na meji med Severno Irsko in Irsko in zaščitili dobavne verige za proizvodnjo, hkrati pa ne bi več priznavali pristojnosti

Sodišča EU, nadzorovali bi migracije in vzpostavili lastno trgovinsko politiko. Davis je že pred petkovim zasedanjem vlade posvaril, da je predlog premierke neizvedljiv in da ga bo Bruselj zavrnil.

V Bruslju so se na pretrese v britanski vladi odzvali umirjeno. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v odzivu izrazil obžalovanje, da ideja o brexitu ni odšla skupaj z Davisom in Johnsonom. "Zmeda zaradi brexita je največji problem v zgodovini odnosov med EU in Združenim kraljestvom. Še vedno je daleč od rešitve, z ali brez gospoda Davisa...," je Tusk komentiral na novinarski konferenci po vrhu EU in Ukrajine.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je na novinarski konferenci zgolj podal ironično pripombo o enotnosti v britanski vladi: "To jasno dokazuje enotnost stališč britanske vlade v Chequersu." Gre za podeželsko rezidenco premierke, v kateri je v petek razdeljena britanska vlada razpravljala o odnosih z EU po brexitu.

Poleg z nasprotovanjem v lastni vladi se z načinom, kako Mayeva vodi pogajanja o brexitu, očitno ne strinja vedno več Britancev. Glede na javnomnenjsko raziskavo njena pogajanja podpira le še 29 odstotkov vprašanih, kar je najnižja podpora od začetka izvajanja raziskave novembra 2016. Več kot polovica vprašanih (56 odstotkov) jih je tudi še prepričanih, da Mayevi ne bo uspelo doseči pravega dogovora z Brusljem.

Britanci so 23. junija 2016 na referendumu drugič odločali o članstvu v povezavi in tesno, z 51,9 odstotka glasov za, podprli izstop Velike Britanije iz EU. Skoraj natanko leto dni po referendumu, 19. junija lani, sta EU in Velika Britanija začeli pogajanja o brexitu.

Cilj EU je, da bi dogovor o ločitvenem sporazumu dosegli do oktobra, ki pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje. Bruselj si tudi prizadeva za ratifikacijo sporazuma do 29. marca prihodnje leto, ko naj bi Velika Britanija izstopila iz unije. Trenutno se to zdi težko dosegljivo.

London in Bruselj sta v minulih mesecih dosegla dogovor o dveh prednostnih ločitvenih vprašanjih, pravicah 4,5 milijona državljanov na obeh straneh Rokavskega preliva in finančni poravnavi ter o prehodnem obdobju do konca leta 2020, ko naj bi Velika Britanija ob spoštovanju evropske zakonodaje ohranila vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik, pri čemer pa ne bo več sodelovala pri odločanju unije. Še vedno medtem ni dogovora o meji med Severno Irsko in Irsko.

Čas za premiera iz vrst zagovornikov brexita

Do odstopa Johnsona je prišlo kmalu zatem, ko je dejal, da je načrt britanske predsednice vlade o brexitu samo »poliranje iztrebka.« Johnsonov odstop sledi tudi odstopu Davida Davisu, sekretarja zadolženega za izstop Velike Britanije in njegove desne roke, Steva Bakerja.

Da bo Johnson verjetno odstopil se je pričelo govoriti že tedaj, ko je manjkal na srečanju voditeljev EU in Kitajske v Sofiji, saj naj bi medtem s svojimi svetovalci razpravljal v svoji rezidenci. Zamudil je tudi pomemben sestanek »Cobre«, telesa zadolženega za varnostna vprašanja, po ponovni zastrupitvi z »novičokom« v Wiltshiru.

Načrti Therese May po »mehkem brexitu« je privedel do kaotične situacije v vladi predvsem zato, ker je sedanji načrt britanske vlade zelo daleč od zahtev tistih, ki so si prizadevali za popoln izstop miz EU. Johnson sprememb, ki jih je uvedla Mayjeva, ta teden zato skupaj s svojimi svetovalci ni več želel zagovarjati kot svojo politiko.

Le kako lahko kdorkoli zaupa, da bo predsednica vlade dosegla dober dogovor z 27 vladami EU, če ne more narediti niti dogovora v lastnem kabinetu?

Zaradi tega mnogi že zahtevajo odstop predsednice vlade ali pa glasovanje o njeni zaupnici.

Ni nepomembno niti to, da je bila Mayeva sama pred referendumom o brexitu sama proti izstopu iz EU, oslabljena pa je tudi zaradi slabega rezultata predčasnih volitev po referendumu o izstopu iz EU.

David Davis je dejal, da je Theresa May dala EU »preveč in preveč lahko«, hkrati pa bo EU še zmeraj vezana z velikim številom evropskih predpisov.

Drugi opozarjajo, da je s tem vladavina Therese May na koncu. »Predsedovanje Therese May je končano…Prišel je čas, da dobimo predsednika vlade iz vrst podpornikov brexita,« je dejala konservativna poslanka Andrea Jenkyns za BBC.

Še bolj oster je bil Jeremy Corbyn, voditelj Laburistov. »Le kako lahko kdorkoli zaupa, da bo predsednica vlade dosegla dober dogovor z 27 vladami EU, če ne more narediti niti dogovora v lastnem kabinetu?« se je vprašal Corbyn.

Mayjeva je sicer napovedala, da ob zaključnem dogovoru z EU ne bo organizirala referenduma, prav tako pa ne bo podaljšala datuma odhoda iz EU, ki ga je postavila na dan 29. marca leta 2019. Doseči te cilje v tako kratkem času pa bo seveda zelo težko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek