REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin: ameriške carine so »sankcije«, bili ste pravočasno opozorjeni, sedaj pa »se usedite in pojejte svoje kosilo«

Putin: ameriške carine so »sankcije«, bili ste pravočasno opozorjeni, sedaj pa »se usedite in pojejte svoje kosilo«Vladimir Putin in Angela Merkel, foto: Newsweek

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob odgovarjanju na vprašanja gledalcev na televiziji kritiziral ameriško uvajanje carin zoper evropske zaveznike ZDA. Med svojim nastopom je največ časa posvetil ekonomskemu razvoju države, umiku ruskih vojakov iz Sirije ter opozoril Ukrajino na »resne posledice«, če bi se država odločila za napad na uporniško Donetsko in Lugansko republiko v Ukrajini v času nogometnega prvenstva v Rusiji.

Putin je opozoril Ukrajino na »resne posledice«, če bi se bi država odločila za napad na uporniške pokrajine v času nogometnega prvenstva v Rusiji.

Putin je dejal, da je evropske voditelje na možnost ameriškega uvajanja carin opozoril že leta 2007, da pa so bila ta opozorila »ignorirana.« »Zdi se, da so naši partnerji menili, da jih te neproduktivne politike restrikcij in sankcij nikoli ne bodo prizadele. Sedaj pa vidimo, da se to dogaja. Nihče ni želel poslušati in nihče ni naredil nič, da bi preprečil takšen razvoj dogodkov. No, in sedaj imate to, sedaj vas je zadelo. Kosilo je servirano…prosim, usedite se in jejte,« je sarkastično dejal ruski predsednik.

Pri tem je ameriške carine na aluminij in jeklo ki so jih ZDA uvedle tudi proti članicam EU označil kot »sankcije«. Dejal je namreč, da bo »Zahod sedaj sankcije lahko občutil na lastni koži.« Rusija je bila namreč deležna sankcij zaradi priključitve Krima leta 2014. Danes nekatere države v Evropi – predvsem Italija, Avstrija, Grčija in Madžarska – že zahtevajo omilitev ali konec sankcij Rusiji.

Putin je tudi opozoril, da bo umik ZDA iz pogodb o omejevanju protibalističnih izstrelkov pomenilo konec »strateške paritete« in da bo Rusija na to »odgovorila«. Po njegovi oceni pa mora svet skupaj delovati pri reševanju teh problemov, kajti »sankcije ne rešujejo problemov, ampak jih samo poslabšajo.« Trditve o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve je označil kot »šalo« in »popolno neumnost.«

Glede umika ruskih vojakov iz Sirije je potrdil, da do tega v bližnji prihodnosti ne bo prišlo. Opozorilo je izrekel tudi Kijevu. Ukrajini je priporočil, da ne »povečuje napetosti« proti ruskim upornikom v dveh enklavah na vzhodu Ukrajine, še posebej v času nogometnega prvenstva, ker bi to lahko imel »resne posledice«.

Aluzija na dogodke iz leta 2014 je jasna, saj so se tedaj protesti proti pozneje strmoglavljenemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču začeli prav v času olimpijskih iger v Sočiju. Svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji se začenja 14. junija in bo trajalo do 15. julija.

Glede ruskega gospodarstva je ocenil, da je vstopilo v območje »vzdržne rasti.« Lanska rast družbenega bruto proizvoda v Rusiji je bila sicer skromnih 1,5 odstotka. Dejal je tudi, da ne ve, kdo bo njegov naslednik ter da bo o tem moralo odločiti rusko ljudstvo.

Kljub kritikam ameriške politike pa je že dan pred svojim televizijskim intervjujem našel tudi nekaj toplih besed za ZDA. Pohvalil je namreč odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da se sestane z Kim Jong Unom. Kot pomemben korak dobre volje je pozdravil še »nezabeležene« korake Severne Koreje, med drugim suspenz jedrskih in raketnih preizkusov kot tudi uničenje naprav za jedrske raziskave.

Predsednika ZDA Donalda Trumpa je pohvalil zaradi »hrabre in zrele« odločitve, da se sestane z Kim Jong Unom, dodal pa je, da želi Pjongjang »absolutne varnostne garancije«, da bi država zares odstopila od jedrskega programa. »Drugače tudi ne more biti, še posebej po tragičnih dogodkih v Libiji in Iraku,« je dejal Putin.

Znano je namreč, da je bil tudi ob pomoči intervencije ZDA libijski voditelj Moamer Gadafi zrušen z oblasti in ubit osem let potem, ko se je odrekel jedrskemu orožju, ista usoda pa je doletela tudi iraškega diktatorja Saddama Huseina, ki je bil s strani ZDA in Velike Britanije lažno obtožen, da proizvaja »orožje za množično uničevanje,« kar je bil uvod v nezakonit napad na Irak. Za stabilizacijo korejskega polotoka pa je Rusija v smeri Severne in Južne Koreje pripravljena razviti nove železniške proge in plinovode.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek