REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija bo kaznovala tiste, ki bodo spoštovali ameriške »protiruske sankcije«

Rusija bo kaznovala tiste, ki bodo spoštovali ameriške »protiruske sankcije«

Medtem ko ZDA uvajajo vedno nove sankcije Rusiji sedaj Rusija odgovarja s protiukrepi – po novem bo v Rusiji kaznivo vsako postopanje v skladu z ameriškimi sankcijami.

V zadnjih letih smo se že navadili na zmeraj nove sankcije Rusiji. V skladu z ameriškimi sankcijami določeni omejevalni ukrepi ne veljajo samo za sankcionirana ruska podjetja in posameznike, pač pa tudi za tiste, ki poslujejo s takšnimi osebami, pa naj bodo pravne ali fizične. 

Vendar v Rusiji na to sankcioniranje ne gledajo kot na nekaj običajnega in zato se ruski parlament pripravlja na sprejem zakonodaje, ki bo popolnoma »obratna«. Povedano preprosto bo v skladu z ruskimi zakoni kaznivo kakršnokoli postopanje v skladu z ameriškimi »sankcijskimi« zakoni. 

V Rusiji bo odslej s štirimi leti zapora kaznivo vsakršno zavračanje poslovanja z ruskimi državljani.

Ruski zakon bo v drugem branju pred poslanci v četrtek, v skladu z določili zakona pa bo odslej s štirimi leti zapora kaznivo vsakršno zavračanje poslovanja z ruskimi državljani, ob navajanju ameriških ali drugih sankcij kot razloga za zavrnitev sodelovanja. 

Vsaka oseba ali predstavnik podjetja, ki bo spoznan krivega tega novega kaznivega dejanja, bo ob tem lahko kaznovan še s finančno kaznijo do 600 000 rubljev oziroma 9696 ameriških dolarjev. Zakon tudi predvideva, da bo kazniva vsakršna pomoč ruskih državljanov tujim vladam z nudenjem nasvetov ali informacij v zvezi s sankcijami. Za to kaznivo dejanje je predvidena kazen treh let zapora in denarna kazen 500 000 rubljev. 

Kljub temu pa je zakon nekoliko bolj omiljen v tistem delu, kjer je najprej predvideval prepoved uvoza cele vrste blaga ali uslug iz ZDA, vključno z medicinskimi pripomočki ali kmetijskimi proizvodi. Ti ukrepi bi namreč imeli tudi negativne posledice za rusko gospodarstvo. Zakon bo zato verjetno še nekoliko spremenjen. Na koncu ga mora podpisati še predsednik Rusije Vladimir Putin. Tudi predsednik vlade Dmitrij Medvedev je podprl zakon in obljubil državno pomoč podjetjem, ki bi bila prizadeta zaradi ameriških sankcij. 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek