REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podporniki Putina vabijo mlade moške na volitve z novo erotično kampanjo

Podporniki Putina vabijo mlade moške na volitve z novo erotično kampanjoVIR: www.mirror.co.uk
Časnik Maxim je sprožil »erotično-politično« kampanjo, s katero želi na volišča privabiti čim več mladih moških. To pa bi Vladimirju Putinu lahko omogočilo zmago že v prvem krogu predsedniških volitev. 
 
Vladimir Putin velja za favorita na predsedniških volitvah 18 marca, kljub temu, da se predsedniški kampanji skorajda ne posveča. Vendar pa ima problem – če bi bila volilna udeležba nizka, bi se za predsedniški položaj morda moral boriti še v drugem krogu volitev, česar pa si ne želi. In ni nenavadno, da se je zato v zadnjih dnevih v ruskih medijih pojavila nenavadna kampanja, ki s seksualno zelo eksplicitnimi pozivi na volitve nagovarja predvsem mlade moške. To je tista skupina, v kateri ima Putin veliko podporo in na katero Putin najbolj računa, da bi mu lahko pomagala pri priskrbi nujno potrebnih glasov. 
 
Video posnetki, slike in sporočila je uradno lansiral erotičen magazim Maxim, v ozadju pa naj bi bil neznani naročnik.
Video posnetki, slike in sporočila je uradno lansiral erotičen magazim Maxim, v ozadju pa naj bi bil neznani naročnik. Namen kampanje naj bi bil sicer bolj splošen, namreč prepričati volivce, predvsem mlade moške, da se udeležijo volitev. Posnetki deklet z eksplicitnimi seksualno-političnimi sporočili pa so nekoliko nenavadni, bizarni, po oceni britanskega Mirrorja pa so tudi »kontroverzni«. 
 

Slike in posnetki prikazujejo lepa dekleta v izzivalnem spodnjem perilu, ki moške vzpodbujajo, da naj vsekakor glasujejo. Dekleta, imenovana »volilna dekleta« z nalepkami »18+« se tako »sprehajajo« pred lažnimi »glasovalnimi kabinami« in moškim sporočajo, da to, »kar se zgodi v glasovalni kabini tudi ostane v glasovalni kabini.« Mladim fantom govorijo, da je »v začetku nekoliko strašljivo, toda kmalu boš želel ponoviti« in jih sprašujejo, ali so »res že stari 18 let?«
 
Dekleta fante ob volitvah pozdravljajo »v svetu odraslih«. Eno dekle v posnetku  strastno poljubi fanta, nato pa ga vpraša, če je že 18 let star, po njegovem odgovoru, da »je odrasel«, pa ga vpraša, ali je »danes že volil«? Ko fant odgovori, da ni in »zakaj ga to sploh sprašuje« ga dekle zapusti in »da košarico« z odgovorom, da »v tem primeru pač še ni odrasel.« Dekleta ob tem v drugih posnetkih tudi sporočajo gesla, kot so »Čakam nate v glasovalni kabini!« (mlado dekle izgine v glasovalni kabini), »Hočem tvoj glas!« (sporoča gola ženska v postelji) in »Pomagaj mi odpeti glasovalni listič!« (dekle si z rokami za hrbtom odpira moderc).
 
Z zelo podobnimi sporočili se oglašajo tudi Putinovi podporniki v javnosti. Minister za zdravje je tako na primer nedavno ženskam sporočil, da »imeti seks s sedem ali več partnerji zagotavlja neplodnost« istočasno pa se je na spletu pojavil homofobilen video, ki sporoča, da bodo v primeru, če Putin ne bo ponovno izvoljen, družine prisiljene sprejeti v svoj krog homoseksualce, ki ne bodo našli svojih partnerjev. 
 
Video prikazuje »nočno moro« mladeniča, ki se na podlagi takšnega scenarija proti svoji volji nenadoma znajde v postelji s homoseksualnim »cimrom«. Zelo podoben video, ki so si ga je na spletu ogledalo več kot štiri milijone obiskovalcev opozarja, da bodo rusko vojsko v primeru, če Putin ne bo več njen vrhovni poveljnik, preplavili »črni imigranti.« 
 
Aleksander Malenkov, direktor časnika Maxim je potrdil, da je časnik promoviral predsedniško kampanjo kot »poseben poslovni projekt« po naročilu za neznanega klienta in za plačilo, katere vsote ni želel javno razkriti. Priznal pa je, da so reklamni spoti videti »nekoliko absurdni«, da pa je to samo »eden od mnogih kompromisov«, ki so jih pri časniku v zadnjem času pač »morali narediti.« Res je, da se v tej kampanji Putin ne omenja poimensko, vendar ni dvoma, da je ta kampanja usklajena s cilji ruske vlade, ki si prizadeva za čim večjo volilno udeležbo, na podlagi katere pa po oceni analitikov sedanjemu predsedniku Rusije ne b bilo potrebno še v drugi krog volitev za predsednika Rusije, ki bodo sicer naslednji mesec. 
 
Zanimivo je, da si je Putin že na prejšnjih volitvah omislil podobno kampanjo, kjer so glasovanje na volitvah primerjali z »izgubo nedolžnosti.« Na enem od takratnih posnetkov so se dekleta med ličenjem v garderobi pogovarjale o svojem izbrancu. Vse pa naj bi se na koncu strinjale, da je Putin najboljša izbira »za prvič«. V drugem oglasu zdravnik nekemu drugemu dekletu svetuje: »Najpomembneje je, da si prepričana, da je varno. Še posebej prvič.« In ko se prikaže Putinova fotografija, se sliši zdravnikov nasvet: »Z njim je varno.«
Posnetek se znova zaključi z dekletom, ki gre na volišče. 
 
Na podoben način je Putinova stranka Enotna Rusija objavila videoposnetek, ki prikazuje mlad par, ki se sreča na volišču, se očitno ljubi v glasovalni kabini in skupaj odda glasovnici. »Dajmo skupaj,« rečeta po oddaji glasov. V oglaševalski agenciji, ki je oglase izdelala, so tudi tedaj, podobno kot danes navajali, da želijo »privabiti mlade, naj sodelujejo na volitvah.« 
Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek