REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V nedeljo šeste volitve predsednika republike

V nedeljo šeste volitve predsednika republikeVIR: TaTrenutek.si

V nedeljo bodo šeste volitve predsednika republike, za to mesto se poteguje devet kandidatov. Po javnomnenjskih anketah bi lahko zmagovalca dobili že v nedeljo, sicer pa se bosta najbolje uvrščena novembra pomerila v drugem krogu. Te dni je na upravnih enotah že mogoče predčasno glasovati, v nedeljo zjutraj pa se bo odprlo več kot 3000 volišč.

Podrobnejše informacije o volilni kampanji, kandidatih in izvedbi volitev STA objavlja tudi na spletnem naslovu.

Nedeljsko glasovanje bo potekalo na 3194 voliščih, in sicer na 3074 rednih voliščih v Sloveniji, na 88 voliščih omnia, ki so namenjena tistim, ki želijo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, in na 32 voliščih na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini. Več kot polovica volišč v Sloveniji, in sicer 1790, bo dostopnih invalidom, so sporočili iz DVK. Glasovanje je sicer mogoče tudi po pošti iz Slovenije in tujine.

Pri izvedbi volitev bo po navedbah DVK sodelovalo skupaj 20.920 oseb, od tega 780 članov volilnih komisij, 19.692 članov volilnih odborov in 448 drugih oseb, kot so tajniki volilnih komisij, računovodje in informatiki.

Pri izvedbi volitev bo po navedbah DVK sodelovalo skupaj 20.920 oseb, od tega 780 članov volilnih komisij, 19.692 članov volilnih odborov in 448 drugih oseb, kot so tajniki volilnih komisij, računovodje in informatiki.

Od torka do četrtka med 7. in 19. uro sicer poteka tudi predčasno glasovanje na sedežih okrajnih volilnih komisij, torej na sedežih upravnih enot in njihovih izpostav. Predčasne volitve so tudi na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža, to so Cerknica, Dravograd in Metlika, ter na sedežu Občine Bled.

Za izvolitev potrebuje kandidat večino veljavnih glasov volivcev. Če potrebne večine, torej več kot polovice glasov, v prvem krogu ne bo prejel nihče od kandidatov, bo o zmagovalcu odločil drugi krog, ki je predviden za 12. novembra.

Večina javnomnenjskih raziskav napoveduje Pahorjevo izvolitev v prvem krogu

Večina dosedanjih javnomnenjskih raziskav sicer že od začetka merjenja napoveduje vnovično izvolitev aktualnega predsednika republike Boruta Pahorja že v prvem krogu, in sicer z okoli 55 odstotki prejetih glasov. Njegov najbližji zasledovalec, ki mu nekatere ankete ob približno petinski podpori volivcev pripisujejo uvrstitev v drugi krog, je kamniški župan Marjan Šarec, ki kandidira s podporo svoje stranke.

Po volilnih napovedih različnih izvajalcev Pahorju in Šarcu sledita Romana Tomc (SDS) s podporo med šestimi in osmimi odstotki ter Ljudmila Novak (NSi), ki v anketah beleži med štirimi in dobrimi osmimi odstotki glasov. Drugi kandidati imajo po napovedih manjšo podporo, to so Boris Popovič (Slovenija za vedno), Maja Makovec Brenčič (SMC), Angelca Likovič (Za otroke!), Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija) in Suzana Lara Krause (SLS).

Kandidati so sicer tokratno kampanjo začeli brez odmevnih akcij, nekateri so tudi z vložitvijo kandidatur čakali do zadnjega. V času kampanje jih je večina stavila na družbena omrežja in neposreden stik z volivci. Nekateri so se med njih podali peš ali z vozili in se z njimi družili na različne načine.

V sicer mirni kampanji pa so v zadnjem tednu puščice usmerjene zlasti proti Pahorju. Tako z desne kot z leve se vrstijo kritike, da je v svojem dosedanjem delu govoril eno, dopuščal pa drugačno delovanje, da funkcije predsednika države ne opravlja dostojanstveno, da sodeluje z desnico in da je s svojim molkom omogočal delovanje v škodo državljanov. Pahor je za medije ocenil, da je ironično, da z levega pola sliši kritike na račun sodelovanja z desnico in obratno. A negativno kampanjo je, kot je pojasnil, pričakoval.

Pred koncem kampanje, ki bo nastopil z volilnim molkom v petek opolnoči, sicer kandidati pripravljajo še zadnje aktivnosti za nagovarjanje volivcev, prav tako jih v teh dneh čakajo še zadnja soočenja v medijih.

Delni neuradni rezultati že v nedeljo, začetek mandata 23. decembra

V nedeljo po zaprtju volišč bo DVK delne neuradne rezultate sproti objavljala na svojih spletnih straneh. Prav tako jih bo spremljala STA na naslovu kjer bodo rezultati prikazani grafično ter tudi primerjalno po volilnih enotah in okrajih.

Uradni izid glasovanja, pri katerem bodo upoštevali tudi glasovnice, prispele po pošti, pa bodo na DVK ugotavljali pozneje. V skladu z rokovnikom za izvedbo volilnih opravil bodo poročilo o izidu pripravili do 3. novembra in razpisali tudi morebitno ponovno glasovanje v drugem krogu.

Izvoljeni kandidat za predsednika republike bo mandat nastopil v soboto, 23. decembra. Pred tem bo tudi prisegel na slavnostni seji državnega zbora.

Pristojnosti predsednika Slovenije so v primerjavi s kolegi v primerljivih evropskih parlamentarnih sistemih precej manjše. Kljub temu pa je funkcija predsednika, ki je voljen neposredno, v Sloveniji povezana z močno simbolno vlogo.

Po slovenski ustavi predsednik predstavlja državo navzven in je vrhovni poveljnik obrambnih sil. Razpisuje volitve v državni zbor, razglaša zakone, imenuje državne funkcionarje, postavi in odpokliče veleposlanike, izdaja listine o ratifikacijah, odloča o pomilostitvah ter podeljuje odlikovanja in častne naslove. Predlaga predsednika vlade, ustavne sodnike, sodni svet in kandidate za več drugih položajev, imenuje pa predsednika Komisije za preprečevanje korupcije in njegova namestnika. Predsednika republike lahko odstavi le ustavno sodišče, če ugotovi, da je kršil ustavo ali zakone.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek