REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Začasno premirje v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko

Začasno premirje v trgovinski vojni med ZDA in KitajskoDonald Trump in Kitajski predsednik Xi Jinping Vir: Pixsell

V okviru srečanja G20 sta ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Xi Jinping sklenila začasno premirje v trgovinski vojni. 

Dve največji gospodarstvi na svetu sta bili že več časa vpleteni v višanje uvozno-izvoznih tarif na proizvode druge, a na sobotni večerji v Argentini sta po dveh urah in pol prišli do rešitve. 

Trump se je strinjal, da bo ohranil 10-odstotno tarifo na uvoz kitajskih izdelkov v vrednosti 200 milijard ameriških dolarjev ter da je ne bo povišal na 25 odstotkov pred iztekom roka, ki je 1. januar.

Trump se je strinjal, da bo ohranil 10-odstotno tarifo na uvoz kitajskih izdelkov v vrednosti 200 milijard ameriških dolarjev ter da je ne bo povišal na 25 odstotkov pred iztekom roka, ki je 1. januar.

Kitajska se je istočasno zavezala, da bo kupila obsežno količino ameriških kmetijskih, energetskih in drugih proizvodov, s čimer bi zmanjšala trgovinski presežek. 

Kitajski zunanji minister Wang Yi je dejal, da sta se oba državnika strinjala z odprtjem trga ter nadaljevanjem pogajanj o odpravi vseh dodatnih carinskih dajatev. 

Donald Trump, ZDA in Kitajska
Donald Trump, ZDA in Kitajska Vir: Pixsell
Trump se je na poti domov, na krovu predsedniškega letala, pohvalil, 'da je dogovor eden največjih vseh časov,' kot tudi, da 'bo imel neverjetni pozitivni učinek na kmetijstvo, to je agronomijo, industrijske proizvode, računalnike, vse vrste proizvodov.'

Trump se je na poti domov, na krovu predsedniškega letala, pohvalil, »da je dogovor eden največjih vseh časov,« kot tudi, da »bo imel neverjetni pozitivni učinek na kmetijstvo, to je agronomijo, industrijske proizvode, računalnike, vse vrste proizvodov.« 

Hkrati sta se Trump in Xi zavezala, da bosta nemudoma pričela s pogajanji glede ameriških očitkov o prisilnemu prenosu tehnologije, intelektualni kraji in kibernetski kraji. Oba sta se strinjala, da bodo ta pogajanja končana v 90 dneh in če v tem času ne bosta našla skupne rešitve, bodo uvozne tarife dvignjene na 25 odstotkov, še poroča CNN.
 

Komentarji