REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V smrt zaradi terorja na delovnem mestu: Telekom kriv za samomore 35 delavcev

V smrt zaradi terorja na delovnem mestu: Telekom kriv za samomore 35 delavcevFrancoski Telecom in njegovi obsojeni managerji

Trije vodilni v nekdanjem francoskem Telekomu, ki se danes imenuje Orange, so v prelomnem sodnem postopku na kazenskem sodišču v Franciji obsojeni na zaporne in denarne kazni.

Po sodbi sodišča so krivi zaradi »kolektivnega moralnega nadlegovanja«, ki je v smrt pognalo kar 35 delavcev podjetja po letu 2000.

Pri tem so ustvarili posebne pogoje, k so jim omogočili, da so zaposleni delovno mesto zapustili »skozi okno ali vrata.«

Sodišče je presojalo tudi o primerih 19 zaposlenih, ki so zaradi samomorov umrli med leti 2008 in 2009, mnogi med njimi pa so zapustili poslovilna pisma, v katerih so za svoje smrti obtožili podjetje, v katerem so delali.

V podjetju so namerno oblikovali atmosfero strahu, da bi izzvali 'hud strah' med zaposlenimi in jih prisilili v to, da sami dajo odpovedi.

In zakaj naj bi podjetje izvajalo teroristično kampanjo nad lastnimi delavci?

Zaradi denarja, seveda.

Podjetje si je namreč zadalo načrt, da odpusti kar 22.000 delavcev (od 120.000 zaposlenih), da bi tako uravnotežili svoje finance zaradi 50 milijard dolarjev velike finančne luknje, ki je nastala, ko je bilo podjetje privatizirano.

Pred tem je bilo podjetje namreč del francoskega ministrstva za pošto in telekomunikacije, zaposleni pa so imeli zato posebne ugodnosti in zaščito, ker so bili zaposleni kot državni uradniki.

Kot je poročal New York Times so imeli managerji zato težave pri odpuščanju, te pa so rešili tako, da so oblikovali atmosfero strahu, da bi namerno izzvali »hud strah« med zaposlenimi in jih prisilili v to, da sami dajo odpovedi.

Obsojeni v francoskem Telekomu

Nekdanji predsednik upravnega odbora podjetja Didier Lombard je bil obsojen na samo štiri mesece zapora in plačilo 16.000 evrov kazni.

Podrejenim je menda dejal, da morajo s svojo strategijo doseči, da zaposleni gredo iz podjetja »ali skozi okno ali pa skozi vrata.«

Obsojeni Didier Lombard je podrejenim dejal, da morajo s svojo strategijo doseči, da zaposleni gredo iz podjetja 'ali skozi okno ali pa skozi vrata.'

Priče v procesu so opisovale, da so se zaposleni zaradi tega obešali, zažigali, skakali v globno skozi okna ali mostove ter z nadvoznic nad avtocestami, metali pod vlake – in to prav zaradi premeščanja na neprimerna delovna mesta (prodajalce so poslali na mesta tehnikov, na primer) za katera niso bili kvalificirani, ter neprestanih žalitev in pritiskov na svojih delovnih mestih.

Lombardov namestnik in tedanji direktor za »človeške vire« sta bila prav tako kaznovana z zapornimi in finančnimi kaznimi, podjetje pa je bilo kaznovano s 83.000 evri kazni.

Kazni so bolj simbolične in ne posebej težke in vsekakor ne bodo mogle oživiti delavce, ki so si vzeli življenja.

Niti zanamcem vrniti umrle svojce ...

Pomembno pa je to, da se je prvič v Franciji zgodilo, da je bil delodajalec spoznan za krivega kolektivnega nadlegovanja delavcev, kar bi lahko bil precedenčen primer v podobnih primerih v prihodnje.

Obsojeni predsednik uprave francoskega Telecoma

S svojim zavržnim ravnanjem so namreč vodilni v francoskem Telekomu med zaposlenimi ustvarili atmosfero strahu, brezupa, nemoči.

Pri tem se je znova pokazalo, da je pravosodni sistem delavce pustil na cedilu in da pravičnosti niso mogli doseči pravočasno niti na sodiščih in s pritožbami nadrejenim.

Zaposleni so se počutili ujete in potisnjene v kot, demoralizirane in ponižane, saj so jih nadrejeni videli ne kot človeška bitja, pač pa kot proizvodne enote za doseganje dobička.

Pri tem se je znova pokazalo, da je pravosodni sistem delavce pustil na cedilu in da pravičnosti niso mogli doseči pravočasno niti na sodiščih in s pritožbami nadrejenim.

Sindikati, ki so zastopali delavce, so že pozdravili sodbo.

»Naj nam bo to primer, na podlagi katerega nikoli več ne bo nobenega primera politike socialnega nasilja,« je na Twitterju poudaril sindikat C.F.E.-C.G.C.

Seveda pa se zelo podobne zgodbe – velikokrat brez sodnih epilogov – dogajajo še marsikje …

Delite članek