REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Upor gospodarstva: Slovenski poslovneži slovenskim politikom poslali odprto pismo

Upor gospodarstva: Slovenski poslovneži slovenskim politikom poslali odprto pismoIgor Akrapovič

Zaradi podpisa koalicijske pogodbe, ki na zahtevo stranke Levica vključuje tudi določilo o obdavčitvi dobičkov v skaldu z dohodninsko lestvico ter osebnih napadov na nekatere slovenske poslovneže s strani poslancev Levice, ki so napovedali celo »nacionalizacijo« zasebnega kapitala in gospodarstvenike obtožili »davčne utaje« je Klub slovenskih podjetnikov (Slovenian Business Club - SBC) na tiskovni konferenci v Ljubljani predstavil posebno »odprto pismo političnim predstavnikom Slovenije.« V njem so podprli »samozaščitno ravnanje« slovenskih podjetnikov ter obsodili neodgovorne izjave političnih predstavnikov Levice.

V pismu so podprli 'samozaščitno ravnanje' slovenskih podjetnikov ter obsodili neodgovorne izjave političnih predstavnikov Levice

V pismu so zapisali, da so jih »šokirali« hujskaški ton, širitev neresnic, nespodobna politična kultura, populizem, tendencioznost, predvsem pa nedopusten sovražni govor do podjetnikov, ki ga je potrebno obsoditi, in odkrito pozivanje k vzpostavitvi nekega drugega družbeno-ekonomskega sistema, in to z vsemi sredstvi na nedemokratičen način.

Pismo je bilo poslano predsedniku države, vlade, predsedniku državnega zbora in vsem voditeljem političnih strank – razen politikom stranke Levica. Pismo so tudi predstavili na tiskovni konferenci.

Na vprašanje Insajderja, kako komentirajo izjave poslanca Luke meseca o tem da je prenos dobičkov na krovno družbo Igorja Akrapoviča enak davčni utaji, je član Jure Knez, upravnega odmora SBC povedal, da je so v Slovenskem poslovnem klubu prepričani, da je gospod Akrapovič naredil vse v skladu z zakonodajo in da ima vso pravico razpolagati s svojim premoženjem, kakor želi. Na vprašanje, kako ocenjujejo pozive po »denacionalizaciji« v Sloveniji pa je izvršni direktor SBC Goran Novković opozoril, da so takšni pozivi nesprejemljivi in da so se do njih člani SBC opredelili tudi v svojem odprtem pismu. 

Če je v tem trenutku nevarnost, da bo tukaj čez pet ali deset let bistveno višja obdavčitev, to seveda vpliva na dolgoročne investicije

»Vemo, kakšna je situacija v Sloveniji, kakšna so razmerja politične moči, vemo, kaj se bo dogajalo, kakšna bodo trgovanja in mi se enostavno bojimo, da bi koalicija s kakšnim velikim trgovanjem z Levico to spustila skozi. To kar je storil Igor Akrapovič, torej da je prenesel dobiček iz Akrapoviča d.d. na holding Akrapovič je naredil samo zato, da lahko hitro dvigne te dobičke, v kolikor bi prišlo do te nevarnosti. To je zelo preprosta logika.

Lastniki pa seveda gledajo tudi na to, kako bodo v prihodnosti lahko izplačevali dobičke. Z zadržanimi dobički okrepijo svojo investicijsko moč. S tem bodo lahko izdelovali nove izdelke, odpirali nova delovna mesta, razvijali produkcijo. Če je v tem trenutku nevarnost, da bo tukaj čez pet ali deset let bistveno višja obdavčitev, to seveda vpliva na dolgoročne investicije. Postavlja se vprašanje, kaj se bo zgodilo takrat. In to je pri tem največji problem. Vendar ti odzivi podjetnikov danes absolutno niso v ničemer politično motivirani. Pri nas je tudi tako, da vsak član, ki vstopa, podpiše izjavo, da ni član nobene politične stranke. SBC je absolutno apolitična organizacija. Iz pisma, ki smo ga objavili, pa je razvidno, da menimo, da je tudi očitek o davčni utaji pri prenosu dobičkov enak stigmatizaciji podjetnikov,« je dejal Goran Novkovič.

Novković: Vemo, kaj se bo dogajalo, kakšna bodo trgovanja in mi se enostavno bojimo, da bi koalicija s kakšnim velikim trgovanjem z Levico to spustila skozi

»Jaz sem prepričan, da je gospod Akrapovič vse naredil zakonito in legalno. Druge opcije v tem primeru sploh ne vidim. Bi pa rad komentiral tudi ocene, da gre za preuranjene odzive poslovnežev.

Glejte, mene sedaj, ko imamo odprto novo odkupno okno v podjetju ljudje sprašujejo, kaj bo sedaj z našimi vložki, kako se bodo dividende obdavčile? In moj odgovor je - 'ne vem.' Edine informacije, ki jih imamo, so te, ki jih lahko beremo v koalicijski pogodbi. In zato si želimo več informacij in bolj konkretne odgovore, da bomo lahko svetovali ljudem«, je dejal Jure Knez.

Goran Novković
Goran Novković

V pismu, ki ga objavljamo v celoti, je zapisano naslednje: »V SBC - Klubu slovenskih podjetnikov z veliko zaskrbljenostjo spremljamo odkrite napade nekaterih najvidnejših članov stranke Levica na slovenske podjetnike, ki so se zakonito in odgovorno odzvali na napovedane davčne spremembe, omenjene v koalicijski pogodbi.

Kot veste, smo v SBC - Klubu slovenskih podjetnikov vedno naklonjeni dialogu z vsemi strankami. V ta namen smo velikokrat jasno predstavili politikom, kakšno podjetniško okolje potrebujemo za še večjo uspešnost doma in v svetu. Z veseljem smo vam pomagali pri snovanju smernic in konkretnih rešitev, zlasti intenzivno v prvi polovici letošnjega leta.

Ker smo se zanašali na to, da beseda nekaj velja, smo z začudenjem sprejeli informacijo o predvidenih davčnih in drugih novih obremenitvah podjetij. Te so v koalicijski pogodbi zapisane v dovolj jasnih obrisih.

Posledična negotovost podjetnikov je rezultirala v njihovem samozaščitnem ravnanju, saj so odgovorni za številna delovna mesta, družine, razvoj in s tem dobrobit družbe in države.

SBC - spletna stran
Člani Kluba slovenskih poslovnežev. 

Hujskaški ton, širitev neresnic, nespodobna politična kultura, populizem, tendencioznost, predvsem pa nedopusten sovražni govor do podjetnikov, ki ga je potrebno obsoditi, in odkrito pozivanje k vzpostavitvi nekega drugega družbeno-ekonomskega sistema, in to z vsemi sredstvi na nedemokratičen način, so nas šokirali.

Prepričani smo, da vi, kot ključni politični voditelji v naši domovini, ne delite takšnih pogledov. Zato sta nas vaš medel odziv in molk ob omenjenem ekscesu zelo razočarala. Takšni ekscesi dodatno vnašajo negotovost glede ciljev in vrednot, ki jih ima bodoča Vlada RS za našo skupno prihodnost. Obenem pa imajo izrazito negativen in nevaren vpliv na javno mnenje.

Menimo, da si slovenski podjetniki in vsi državljani zaslužimo, da kot ključni politični predstavniki branite naše skupne vrednote. Pravica do zasebne lastnine, demokratični in spoštljiv dialog ter predvsem boj proti stigmatizaciji podjetništva, so zagotovo med njimi.

Zato predlagamo, da se kot ključni politični predstavniki nemudoma javno opredelite do ekscesnih stališč in pozivov Levice glede povsem zakonitega ravnanja naših članov.

Ob tem posebej poudarjamo, da nas zaradi nekaterih delov koalicijske pogodbe v SBC - Klubu slovenskih podjetnikov močno skrbi za prihodnost Slovenije.

V globalnem podjetniškem okolju je ključna naloga vsake vlade poskrbeti za privlačno okolje za podjetnike in inovatorje. To je največje jamstvo, da bomo tudi socialna država.

Obdavčitev dohodkov iz kapitala je ena od osnovnih gospodarskih kategorij, na osnovi katere se ocenjuje konkurenčnost podjetniškega okolja. S podanim predlogom v koalicijski pogodbi bo Slovenija, po privlačnosti za podjetnike, krepko zdrsnila proti repu lestvice držav.

Kapital je kri vsakega podjetja, nujno potreben za napredek, ohranjanje obstoječih in ustvarjanje novih delovnih mest. Podjetniki morajo skrbeti, da bodo njihove investicije čim bolj optimalne, ker tekmujejo s konkurenco.

Novkovič in Knez
VIR: Insajder.com

Z zadržanimi dobički so doslej razvijali podjetja, plemenitili svoje dobičke, gradili gospodarsko rast države in odpirali nova delovna mesta. Če bodo davki na dobičke višji, se bodo takšni razvojni ciklusi ustavljali. Novih, bolje plačanih delovnih mest v naši državi ne bo. Odpirala se bodo v drugih državah in poganjala ekonomije tistih držav, ki bodo ponujale podjetnikom boljša, bolj transparentna in dolgoročno bolj stabilna poslovna okolja.

Te dni iz sosednjih držav že prihajajo povabila našim podjetnikom. Dolgoročne posledice višje obdavčitve dohodka iz kapitala, skupaj z vsemi ostalimi višjimi davčnimi obremenitvami in uvedbo novih davkov, bodo zelo negativne.

Te dni iz sosednjih držav že prihajajo povabila našim podjetnikom. Dolgoročne posledice višje obdavčitve dohodka iz kapitala, skupaj z vsemi ostalimi višjimi davčnimi obremenitvami in uvedbo novih davkov, bodo zelo negativne. Spet bomo izgubljali delovna mesta. Sprašujemo se, ali se pisci koalicijske pogodbe sploh zavedajo posledic, saj s takimi izhodišči nižajo tudi vrednost naših podjetij, ker postaja Slovenija investicijsko nezanimiva.

Ne smemo dušiti podjetništva. Skupaj moramo strniti vrste za razvojni preboj. Podjetnost je vrlina, ki pomeni umno in etično gospodarjenje. Obenem pa je naša dolžnost, da se odzivamo na ekscese, ki podjetnost dušijo. Kakšno je sporočilo mladim, ki čedalje bolj zapuščajo Slovenijo, če se ne odzivamo na takšne ekscese? Mladim, ki so jim zgled tudi uspešni podjetniki.

V SBC - Klubu slovenskih podjetnikov odklanjamo vsakršen ekstremizem. Pripravljeni smo na dialog in pogovor o rešitvah ki vodijo v blaginjo vseh državljanov in zagotavljajo uspešnost podjetnikov, državljanov in države. V razvojni preboj.

Ni nam vseeno. Slovenija je naša dežela, v kateri želimo ustvarjati in delovati.

Zato pričakujemo, da se boste na omenjene ekscese odzvali javno, hitro in odločno, ne glede na politične posledice. Državljani in zlasti prihodnje generacije si zaslužijo, da varujete svobodno, demokratično in tudi podjetno Slovenijo,« so zapisali v svojem pismu.