REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Udarec za evro: Evropska unija bo na račun Ukrajine ukradla dobičke zaseženega ruskega premoženja

Udarec za evro: Evropska unija bo na račun Ukrajine ukradla dobičke zaseženega ruskega premoženjaVir: Posnetek zaslona, X

Države članice Evropske unije so dosegle dogovor, ki naj bi Bruslju omogočil prenos prihodkov, ustvarjenih z zamrznjenimi rezervami centralne banke Rusije, v Kijev, so sporočili iz belgijskega predsedstva Sveta EU.

V tem trenutku torej še ne gre za zaplembo okoli 300 milijard dolarjev vrednega ruskega premoženja, ki bi mu lahko sledila podobna zaplemba lastnine evropskih in ameriških podjetij v Rusiji, kjer se prav tako nahaja okoli 280 milijard zahodnega premoženja.

Gre pa za zaplembo denarja, izplačanega zaradi obresti na depozite.

Za takšen ukrep EU nima nobene pravne podlage, razen svojih lastnih sklepov.

EU je več kot eno leto tuhtala o usmerjanju dohodka, ustvarjenega z rezervami, v Ukrajino. Sedaj se je za to odločila. V Rusiji in številnih državah sveta potezo razumejo kot krajo.

»Veleposlaniki EU so se pravkar načeloma strinjali s predlogom o uporabi nepričakovanih dobičkov, povezanih z imobiliziranimi sredstvi, za podporo obnove Ukrajine so v ponedeljek objavili predstavniki države na omrežju X.

Financial Times (FT) je medtem poročal, da so odposlanci EU odobrili načrt, katerega namen je dati na stran milijarde evrov dobička, ustvarjenega z zamrznjenimi sredstvi ruske centralne banke.

Približno 191 milijard evrov od 260 milijard evrov ruskih imobiliziranih rezerv trenutno hrani belgijski Euroclear, osrednji depozitar vrednostnih papirjev, ki ustvarja milijarde, ko vrednostni papirji zapadejo in se ponovno vlagajo.

Nedolarske poravnave Rusije znotraj BRICS skokovito naraščajo. Vir: Posnetek zaslona, X

Glede na osnutek, ki ga je videl FT, bodo dobički, ki jih ustvari Euroclear, knjiženi ločeno brez dividend, ki bodo izplačane delničarjem, dokler se člani bloka soglasno ne odločijo za vzpostavitev »finančnega prispevka v proračun [EU], ki se bo zbral na ta čisti dobiček za podporo Ukrajini.«

Pričakuje se, da bodo predlagani ukrepi namenjeni samo prihodnjim dobičkom in ne bodo veljali za nazaj.

Prejšnji teden so viri, ki so bili blizu razpravam, povedali Bloombergu, da so zunanji ministri EU podprli uporabo davka na nepričakovane prihodke za zamrznjena sredstva Rusije.

Reuters je ob tem poročal, da EU verjetno ne bo zaplenila sredstev kljub načrtom G7, da bo o zakonitosti tega razpravljala na srečanju februarja.

Denar, euro, tipkovnica
Vir: Posnetek zaslona, X

Moskva je večkrat opozorila, da bi kakršna koli dejanja ZDA in njihovih zaveznikov v zvezi z njenim premoženjem predstavljala »krajo«, in poudarila, da bi zaseg sredstev ali katera koli podobna poteza kršila mednarodno pravo in spodkopala vlogo rezervnih valut, svetovnega finančnega sistema in svetovnega gospodarstva.

Aprila je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin podpisal odlok o vzpostavitvi mehanizma za začasen prevzem tujih sredstev v Rusiji v primeru, da druge države zasežejo rusko zasebno ali državno lastnino v njihovi pristojnosti ali ogrozijo nacionalno, energetsko ali gospodarsko varnost države.

Vendar pa bi ta poteza lahko omajala tudi evro.

In vse to le zato, da bi za Ukrajino iz ukradenih ruskih obresti zbrali še dve do tri milijarde evrov

Italijanska centralna banka je takšno oceno podala za primer, če bi bile zaplenjene vse ruske rezerve na Zahodu, toda tudi zaplemba »obresti« bo na podoben način omajala zaupanje v zahodne valute in banke.

In vse to le zato, da bi za Ukrajino iz ukradenih ruskih obresti zbrali še dve do tri milijarde evrov

Medtem vse več držav, predvsem v okviru BRICS+, prav zaradi sankcij EU in ZDA že poravnava medsebojne obveznosti v lastnih valutah in izven sistema SWIFT.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek